Ei aivan perinteinen hääkuvaaja

 Jorge Miguel Jaime Báez 

Järjestelmällisyyttä kaaoksesta – näin voidaan kuvata Jorge Miguel Jaime Báezin valokuvia. Jorge ikuistaa hääpäivän kaikki tunteet ja arvaamattomat tilanteet luoden niistä sarjan dokumentaarisia kuvia, joihin on taltioitu hetkiä, jotka jäisivät tavalliselta hääkuvaajalta huomaamatta kuvauspaikkojen välillä kiirehdittäessä. Nämä hetket, jotka muuten jäisivät unholaan, tekevät hänen valokuvistaan erityisiä. 

jorge miguel sony alpha 7RII mietteliäs sulhanen
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/60 s @ f/2,0, ISO 3200

Tämä kuva morsiamesta odottamassa seremonian alkua on vain yksi esimerkki siitä, kuinka huomaamaton lähestymistapa auttaa ikuistamaan aidot tuntemukset. Jorge kertoo:

"Hän oli aiemmin pysähtynyt katsomaan kehystettyä kuvaa äidistään, joka oli kuollut kaksi vuotta aiemmin. Olin viimeksi myöhässä, joten odotin hiljaa paikallani ja säädin valotuksen ja tarkennuksen kohdilleen. Otin kuvan, kun hän tuli jälleen lähemmäs. Minun oli kallistettava kameraa hieman, jotta sain kuvan sommiteltua. Isän siluetti taustalla oli tärkeää saada mukaan, jotta kuva välittää kaikki kokemani tuntemukset – yksinäisyydestä täydelliseen selkeyteen. Tästä tuli morsiamen suosikkikuva."

Jorgen lähestymistapa juontaa juurensa hänen omista häistään vuonna 2006. Tuolloin paikalla ei ollut hääkuvaajaa, joten muistot elävät ainoastaan Jorgen ja hänen valokuvaajana työskentelevän vaimonsa Marian mielissä.

jorge miguel sony alpha 7RII morsiusneito seuraa morsianta alttarille
© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/200 s @ f/2,0, ISO 640

"María kysyi minulta, mitkä korvakorut hänen pitäisi valita. Kun en osannut vastata, hän kysyi minulta, onko jokin vialla. Olin hermostunut, enkä osannut oikein puhua. Se on voimakkain ja kaunein muisto, mikä minulla on tuolta päivältä – se symbolisoi elämäni tärkeintä asiaa, sen nykytilaa ja tulevaisuutta". 

Ikävä kyllä, heidän palkkaamansa valokuvaaja istui ulkona odottamassa. Jorge kuvailee, kuinka pettynyt hääpari oli nähtyään päivän valokuvat: "Kun näimme kuvat, huomasimme, että ne eivät välittäneet yhtään päivän tunnelmaa". Se oli käännekohta, jolloin Jorge tiesi, että hänen oli muutettava kuvaustyyliään ja keskityttävä tärkeimpään, eli "ihmisiin, heidän intohimoihinsa ja tunteisiinsa – heidän hääpäivänsä tarinaan".

jorge miguel sony alpha 7RII hääparin heijastus ikkunassa

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24mm f/1,8| 1/500 s @ f/4,5, ISO 640

Jorgen mukaan aitojen kuvien saaminen edellyttää kaaokseen syventymistä, elämän iloisten ja surullisten hetkien vaalimista sekä hermojen koettelua hälinän keskellä. Periaatteessa kyse on luottamuksesta. "Kuvaajan on saavutettava riittävä luottamus, jotta hän pääsee paikkoihin ja tilanteisiin, jotka eivät ole avoimia muille ihmisille. Hänen on oltava läsnä, mutta huomaamatta ja osallistumatta, ilman mielipiteitä – vain dokumentoimassa. Jos puutut tilanteisiin ja ohjaat niitä, lopulta kaikki häät päätyvät noudattamaan samaa kaavaa. Jos sen sijaan annat tilanteiden elää omalla painollaan, tulet hämmästymään ja saat kuvattua ikimuistoisia hetkiä. Lähden häihin aina avoimella mielellä, valmiina ikuistamaan tunnetiloja."

Hääkuvauksissa Jorge kasvattaa terävyysaluetta kameran rajaustoiminnolla. "α7R III -kameran muokattavalla painikkeella voidaan kuvata täyskokoinen kuva 42 megapikselillä tai tehdä APS-C-rajaus 18 megapikselillä, joten 55 millimetristä tuleekin kätevästi 82 millimetriä. Rakastan tätä innovaatiota ja sitä, että voin tehdä muutoksia näin nopeasti." 

jorge miguel sony alpha 7RII morsiamen isoäiti seuraa tilannetta
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss | 1/500 s @ f/4,5, ISO 1250

Jorge ymmärtää, kuinka tärkeää on tutustua hääpariin sekä heidän mieltymyksiinsä, tunteisiinsa ja kuriositeetteihinsa, sillä näin hän pystyy ennakoimaan kuvaushetkiä aidon tunnelman saamiseksi. Jorge kertoo, että tämän morsiuskimpun alareunassa oli kaksi kuvaa morsiamen esivanhemmista. Jorge oli jo ottanut joitakin kuvia, mutta hän ei ollut niihin täysin tyytyväinen. Keskusteltuaan hääparin kanssa Jorge tiesi, kuinka tärkeä tämä kuva oli heille, joten hän päätti kokeilla toisenlaista lähestymistapaa.

"Lähestyessämme näin selkeästi kaksi kuvaa ja hänet taustalla, joten päätin ottaa tämän sommitelman, jossa morsian ei näy kokonaan. Halusin, että kuva edustaa ajan kulkua, sukupolvia ja vanhempien kunnioitusta. Tämä on viimeinen valokuva tästä iäkkäästä naisesta, joka kuoli muutama päivä myöhemmin".

jorge miguel sony alpha 7RIII kyynelehtivät morsiusneidot häissä

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss | 1/500 s @ f/4,5, ISO 1250

Hääkuvauksissa Jorge rakastaa ennen kaikkea sitä adrenaliiniryöppyä, jonka hän saa ikuistettuaan erityisen aidon ja ainutlaatuisen hetken – varsinkin, jos hän on suunnitellut kyseisen otoksen jo ennalta mielessään. "Tässä kuvassa Veronica antaa äidilleen erityisen muiston, mutta koska äidillä ei ollut mukana silmälasejaan, Veronica lukee sen hänelle. Tunteikas tilanne kasvoi hetki hetkeltä, ja minun oli päätettävä oikea ajankohta kuvalle. Päätin tarkentaa kuvan syleilyyn, mutta otin myös oikealla olevat työt mukaan sommitelmaan."

jorge-miguel-sony-alpha-7RII-morsian-ja-ystävä-halaavat

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24 mm f/2 Zeiss| 1/160 s @ f/2,8, ISO 3200

 "Minut löytää yleensä sieltä, missä on kaaosta! Kerran näin lapsen juoksevan oikealta minua kohti, kun katsoin kamerani takanäyttöä. En sanonut lapselle mitään, vaan pidin sormeni sulkimen painikkeella. Onnekkaasti sain kuvaan lapsen jalat vinjettinä polttopisteen määrittämiseksi. Kyse on intuitiosta – sinun on kuvattava silloin, kun siltä tuntuu. Se erottaa sinua muista ihmisistä: tuo esiin uteliaisuutesi, mieltymyksesi ja heikkoutesi."

Jorgen mielestä täydellisen kuvan ottamisessa ei ole kyse stereotypioiden tai muotisuuntausten seuraamisesta tai kilpailujen voittamisesta, vaan erilaisten tunteiden ikuistamisesta ja välittämisestä.

jorge miguel sony alpha 7RII mietteliäs sulhanen ennen häitä

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 55mm f/1,8| 1/500 s @ f/2,8, ISO 3200

Tämä kuva sulhasesta Juan Carlosista on yksi Jorgen suosikeista. Hän kertoo, että Juan Carlos tunsi olonsa hermostuneeksi ennen hääseremoniaa ja halusi omaa rauhaa. Kun Jorge löysi Juan Carlosin ja sai kuulla hänen hermoilustaan, hän tiesi, että tämän hetken ikuistaminen oli tärkeää: "Juan Carlos nousi ylös ja alkoi kävellä illallispöydän ympäri. Minä otin kamerani esiin. Hän nojasi pöytään ja huokaisi syvään. Sitten hän lisäsi: "Jorge, olemme päässeet pitkälle." 

Tämä hetki kuvaa hyvin sitä, miksi Jorge suhtautuu niin intohimoisesti valokuvaamiseen: "Se kertoo kaiken siitä, kuinka tärkeä päivä tämä on heille – mitä kaikkea he ovat käyneet läpi ja mikä heitä odottaa. Siksi tällaisten hetkien ikuistaminen on niin tärkeää. Niitä on käsiteltävä rehellisesti ja omien uskomusten mukaisesti."

jorge miguel sony alpha 9 hääparin heijastus auton taustapeilissä

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α9 + 35 mm f/1,4| 1/8000 s @ f/1,6, ISO 2000

 Tässä artikkelissa esiintyvät tuotteet 
ILCE-7RM2
α7R II, jossa on taustavalaistu täyden koon kuvakenno
ILCE-7RM3
α7R III – 35 mm:n täyden kennokoon kamera, jossa automaattitarkennus
ILCE-9
Täyden kennokoon peilitön α9-kamera, jossa pinorakenteinen CMOS-kenno
TEST
SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1,4 ZA
SEL24F18Z
Sonnar T* E 24 mm F1,8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm:n F1,8 ZA
Jorge Miguel Jaime Baez
Alpha Universe

Jorge Miguel Jaime Báez

Espanja

Historia muodostuu ihmisistä, heidän intohimoistaan ja tunteistaan.

Näytä profiili


x