Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Muutos kohti parempaa

Manuel Lopez

 

”Toivon vain, että siitä on apua”, aloittaa Manuel Lopez. Hän ei puhu vain uusimmasta projektistaan, jossa hän kuvasi ilmastokriisiin liittyviä mielenosoituksia kotimaassaan Sveitsissä, vaan itse liikkeen toiminnasta.

Marssit ja kokoontumiset kulminoituivat 100 000 ihmisen mielenosoituksessa Bernin kaduilla. ”Se on todella suuri määrä maassa, jossa asuu kahdeksan miljoonaa ihmistä”, sanoo Manuel. ”Olen varma, että hyvät kuvat auttavat saamaan ihmiset liikkeelle ja levittämään positiivista ilmapiiriä. Tapahtumiin ei ole koskaan aiemmin osallistunut näin paljon ihmisiä, ja Sveitsissä se on suorastaan vallankumouksellista.”

manuel lopez sony alpha 9 nuori nainen osallistuu mielenosoitukseen megafonin kanssa

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel on ollut mukana mielenosoituksissa vuoden 2019 alusta lähtien. ”Sveitsissä kaikki ilmastoaktivismiliikkeet saivat alkunsa nuorten ihmisten keskuudessa heidän lähtiessään kaduille”, hän selittää. ”Minä vain menin heidän mukanaan ja otin kuvia. He alkoivat käyttää kuvia digitaalisissa kampanjoissaan, joten jatkoin kuvaamista ja käytin siihen enemmän aikaa ja energiaa. Nyt käytän suuren osan ajastani aktivismin kuvaamiseen. Sen yleiset tavoitteet ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, ja se on myös henkisesti palkitsevaa.”

Muutos on olennaista, mutta Manuelin ei tarvinnut vaihtaa kameraansa alkaessaan kuvata mielenosoituksia. α9 sopii yhtä hyvin reportaasi- ja uutiskuvaamiseen kuin, no, lähes kaikkeen.

”Se on upea kamera”, hän intoilee. ”Hankin sen kaksi vuotta sitten, ja se oli todella suuri askel eteenpäin erityisesti toimintojen mukautettavuuden osalta. Kamera muuttuu minun tarpeideni mukaan eikä päin vastoin. Se helpottaa työskentelyä kiireisissä ja stressaavissa tilanteissa merkittävästi.”

manuel lopez sony alpha 9 nuoret osoittavat mieltään fridays for future -tapahtumassa

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Kuinka hän sitten mukauttaa toimintoja? ”Ensin poistan käytöstä lähes kaikki painikkeet, jotta minä tai kukaan muu ei voi painaa niitä vahingossa”, hän kertoo. ”Tällaisessa ympäristössä työskenneltäessä se on tärkeää, koska kamera saattaa saada osumia. Minulla on myös ISO-asetus taustalla uusien mukautettavien toimintojen lisäksi, minkä ansiosta säätäminen on nopeampaa. Sen jälkeen olen mukauttanut painikkeen yksittäisten kuvien lukitsemista varten, jotta voin ladata lukitut kuvat tietokoneelleni nopeasti ja saada kuvat maailmalle nopeammin.”

α9 kestää menossa mukana myös fyysisesti, sanoo Manuel. ”Yleensä kahden vuoden kovan käytön jälkeen kamera näyttää surkealta ja kolhiintuneelta”, hän nauraa, ”mutta α9 on kestänyt käyttöä todella hyvin.”

manuel lopez sony alpha 9 mielenosoittaja sylkee tulta ilmastomarssin aikana

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Myös hiljaisen kuvaamisen ja kameran pienen koon kaltaiset ominaisuudet ovat hyödyllisiä hänen reportaasitöissään. ”Sonyn hiljaisen kuvaamisen avulla pystyn kuvaamaan lähes häiritsemättä”, hän kertoo. ”Siitä on hyötyä erityisesti tilanteissa, joissa ihmiset eivät välttämättä halua kameroita ympärilleen. Myös koolla on väliä, koska se saa minut tuntemaan olevani osa ryhmää. Mielestäni alan myös tarkkailla tilannetta eri tavalla kuin käyttäessäni suurta kameraa. On helpompaa pysyä huomaamattomana, mikä puolestaan auttaa minua saamaan parempia kuvia.”

 

α9-kameran koko ja muoto auttaa Manuelia saamaan mielenkiintoisempia kuvakulmia mielenosoituksista. ”Katutason kuvien lisäksi”, hän selittää, ”yritän aina päästä niin korkealle kuin mahdollista, siltojen ja kivien, rakennuksien tai jopa liikennemerkkien päälle. Näin voin kuvata enemmän lintuperspektiivistä, jolloin pystyn näyttämään ihmismassat. Taitettavan näytön ansiosta voin pidellä sitä myös käsivarren etäisyydellä ja kuvata yhdellä kädellä. Sillä on todella merkitystä.”

 

manuel lopez sony alpha 9 yleiskuva ilmastomarssista

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Manuel haluaa saada kuvansa näyttämään aina ”värikkäiltä, rauhallisilta ja iloisilta”. Hän selittää: ”Se on tietoinen valinta, jonka kautta pyrin edistämään positiivisuutta. Koko liikkeeseen kuuluu värikkyys ja ystävällisyys sekä avoimuus ja kaikkien mukaan ottaminen. Mutta pyrin yleensäkin tuottamaan vaaleita ja kirkkaita kuvia, enkä käytä Photoshopia liikaa. Haluan tuoda ympäristön esiin parhaalla tavalla, mikä on valokuvauksen ydin. Kamerani sensorin dynaamisella alueella on tässä suuri merkitys erityisesti tilanteissa, joissa ihmiset ovat kokoontuneet suurten rakennuksien eteen ja taustalla on kirkas taivas.”

manuel lopez sony alpha 9 suuri joukko osoittaa mieltään ilmaston puolesta hallitusrakennuksen edessä

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Projektissa on kuvattu todella pieniä tapahtumia, kuten kolmea ihmistä Brasilian suurlähetystön edessä pitelemässä kylttiä, joka kehottaa ihmisiä lopettamaan sademetsien polttamisen, sekä esimerkiksi suurta kansallista lakkoa Bernissä. Manuael sanookin, että projekti tarjosi hänelle uuden näkökulman maailmaan ja valokuvaukseen.

”Ensimmäistä kertaa”, hän selittää, ”olen uppoutunut jonkin ryhmän toimintaan. Minulla on mahdollisuus olla osana jotain suurempaa ja tärkeämpää kuin minä itse, ja voin ikuistaa tapahtumat niiden tapahtumahetkellä.”

Esitellyt tuotteet
ILCE-9
Alpha 9, jossa on täyden kennokoon CMOS-sensori

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Sveitsi

Enemmän on vähemmän.

Näytä profiili


x