Erilainen maisema

Páll Stefánsson

"Maisemakuvaksessa valo on kaikki kaikessa, ja dramaattisimmat ja oudoimmat valaistukset ilmenevät sään myllertäessä", islantilainen valokuvaaja Páll Stefánsson kertoo. Jo vuosien ajan Páll on nauttinut Islannin alati muuttuvista sääolosuhteista, todennäköisesti enemmän kuin ne tuhannet muut valokuvaajat, jotka vierailevat hänen kotimaassaan vuosittain.

"On kiehtovaa, että huonolla säällä voin mennä Islannin suosituimpiin kuvauspaikkoihin, eikä niissä ole silloin lainkaan muita kuvaajia, mutta keskipäivän auringon aikaan heitä on satoja jonottamassa pääsyä samaan paikkaan ottaakseen saman kuvan samassa valaistuksessa. Haluaisin sanoa heille, että tulkaa takaisin huomenna, sillä on ennustettu huonoa säätä, mutta he pitäisivät minua varmaan hulluna."

pall stefansson sony RX1RII islantilainen vulkaaninen maisema
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2,8 Macro G| 1/640 s @ f/6,3, ISO 100

Islannissa sää ja valaistus voivat muuttua erittäin nopeasti, mutta Pállin mielestä se ei ole este vaan mahdollisuus. Alati muuttuva sää ja valaistus tarjoavat hänelle jatkuvasti uudenlaisia ja inspiroivia maisemia: "En koskaan suunnittele kuviani etukäteen, sillä maisemakuvat syntyvät minusta luonnostaan. Maisemakuvauksen on oltava vapaata, koska valo on tärkein yksittäinen tekijä. Liikun, kävelen, vaellan, ajan ja olen aina valppaana – jos huomaan kiinnostavan kohteen, minun on pysähdyttävä."

pall stefansson sony alpha 7RII hevoset laiduntamassa Islannin maisemissa
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2,8 Macro G| 1/640 s @ f/6,3, ISO 100

Pállin mielestä myös Islannin päivien pituudella on valtava vaikutus hänen otoksiinsa: "Kesällä kuvauspäivät voivat olla todella pitkiä, sillä aina on jotain nähtävää ja valo on todella kiehtovaa. Sen sijaan joulukuussa päivänvaloa on vain kolme tuntia. Se on haastavaa, sillä joskus minun on ajettava 500 kilometriä ja kuvaamiseen jää vain vähän aikaa." 

pall stefansson sony alpha 99II islantilainen tulivuorimaisema ylhäältä kuvattuna

© Páll Stefánsson | Sony α99 II + 135 mm f/1,8 | 1/2000 s @ f/4,0, ISO 100

Páll käyttää maisemakuvaukseen Sony α7R III -kameraansa, mutta hänellä on 30 vuoden kokemus filmikameralla kuvaamisesta, enimmäkseen keskikoon filmillä. 

"En juuri koskaan katso kameraani, vaan kuvaan edelleen lähes samalla tavalla kuin filmikameralla. En koskaan käytä haarukointia ottaakseni HDR-kuvia, enkä myöskään ota paljon kuvia – hiljattain julkaisemani kirjan ensimmäinen kuvakin oli ainoa otos. Tiesin, että kuva oli juuri sellainen kuin halusin, joten miksi sommittelisin sitä eri tavalla?"

Kaikki Pállin islantilaisia maisemia sisältävän kirjan kuvat on otettu kahden vuoden aikana. Tämä lähestymistapa auttaa häntä pitämään työnsä ajankohtaisena: "En halua pohtia menneitä, koska minusta on tärkeää, että valokuvaajat etsivät uusia ja erilaisia asioita. Haluan ajatella tulevaa, ja mielestäni kehityn edelleen valokuvaajana."

pall stefansson sony RX1RII islantilainen satama ja veneiden heijastus
© Páll Stefánsson | Sony RX1R II| 1/160 s @ f/6,3, ISO 200

"En ole koskaan käyttänyt zoom-objektiivia. Kuvaan 95 prosenttia kuvistani vain kolmella polttovälillä: 35 mm, 50 mm ja 85 mm. Mielestäni vain muutamalla objektiivilla kuvaaminen terävöittää katsetta, ja se auttaa tuntemaan eri tilanteisiin sopivat objektiivit ja kuvaustavat."

Páll kertoo, että kaikki kolme hänen käyttämäänsä objektiivia hyödyntävät hänen kameransa täysikokoista kennoa ja mahdollistavat monenlaiset otokset mahdollisimman vähäisellä laitemäärällä: "Objektiivien laatu ja bokeh vastaavat sitä, mihin olen tottunut keskikoon filmikameroissa ja objektiiveissa. Ne ovat erinomaisia, sillä voin käyttää niitä sekä maisema- että muotokuvauksessa. Voin ottaa muotokuvia f/1,4-aukolla, jolloin syväterävyys on täydellinen, tai voin ottaa maisemakuvia f/8-aukolla, jolloin koko kuva on tarkka aina etualalta taustalle saakka. Vaikka käytän samaa objektiivia, kuvat ovat hyvin erilaisia – se on melkein kuin minulla olisi kaksi objektiivia samoissa kuorissa."

pall stefansson sony alpha 7RII islannin lumipeitteiset vuoret

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 85 mm f/1,4 GM | 1/1250 s @ f/5,6, ISO 100

Pállin kameralaukusta löytyy myös Sony RX1R II -kompaktikamera, joka tuo hänen mielestään valokuvaukseen uudenlaista dynamiikkaa. "Rakastan neliönmuotoisia kuvia, jotka tuovat mieleeni ajat, jolloin kuvasin keskikoon filmiä käyttävillä kameroilla. Siksi olin innoissani huomatessani, että tässä kamerassa on neliökuvatila. Neliönmuotoisen kuvan sommittelu haastavaa, mutta palkitsevaa." 

pall stefansson sony alpha 7RII islantilainen jokisuistomaisema

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90 mm f2,8 Macro G| 1/1250 s @ f/8,0, ISO 200

Vinkkejä ainutlaatuisia maisemakuvia varten

Käytä vain yhtä tai kahta kiinteää objektiivia. Se auttaa sinua kohdistamaan katseesi ja kehittymään valokuvaajana.

Nautiskele huonoista sääolosuhteista, koska silloin kuvistasi tulee ainutkertaisempia. Myrskyn jälkeen on usein upea valaistus ja taivas.

Kokeile neliönmuotoisia kuvia. Voit vaikka tehdä kameraasi pienen neliönmuotoisen kehyksen ja rajata ottamasi kuvat.

 Tässä artikkelissa esiintyvät tuotteet 
ILCE-7RM2
α7R II, jossa on taustavalaistu täyden koon kuvakenno
ILCA-99M2
α99 II, jossa on taustavalaistu täyden koon kuvakenno
DSC-RX1RM2
Ammattilaistason RX1R II -kompaktikamera, jossa 35 mm:n kenno
TEST
SEL90M28G
FE 90 mm F2,8 makro G OSS
SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM
SAL135F18Z
Sonnar T* 135 mm F1.8 ZA
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Páll Stefansson

Islanti

"Tuulen tavoin valokuvaukseni riippuu siitä, mistä puhaltaa. Pidän ennen kaikkea haasteista – jopa aivan pienistä."


x