Pyöräilykuvaus

Russ Ellis

Pyöräilijä Russ Ellis arvelee, että hänellä on maailman paras työ – voi matkustaa ympäri maailmaa ja saa palkkaa suosikkiurheilulajinsa valokuvaamisesta. Mutta Russin ura ei ole ollut minkään lapsuudesta juontaneen suunnitelman tulos.

Täytettyään 10 vuotta hän sai lahjaksi kameran ja kertaheitolla innostuksen valokuvaamiseen. Vaikka hän olikin innokas urheilija koulussa, pyörä oli tälle Nottinghamissa syntyneelle nuorukaiselle pikemminkin kulkuväline. Vasta vuonna 2013, kun eräät ystävät pyysivät mukaan pyöräilylomalle Mallorcan saarelle, hän todella innostui kaksipyöräisistä.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 320

Suunnilleen samoihin aikoihin Russ alkoi valokuvata ammattimaisesti. Tutustuttuaan luonto- ja katuvalokuvaukseen hän alkoi kuvata paikallisia pyöräkilpailuja. Vuonna 2015 häneen otti yhteyttä Cycling Weekly -aikakauslehti, joka pyysi häntä kuvaamaan Paris–Roubaix-kilpailua.

”Maksun saaminen ensimmäisestä kilpailusta oli minulle käännekohta. Ymmärsin, että tämä voisi olla jotakin, mitä haluaisin tehdä elääkseni.”

Valokuvaustarjoukset alkoivat tasaisesti lisääntyä ja kyseisen vuoden lopussa Sky lähestyi pyytäen kuvaamaan ’Sky Loves Cycling’ -kampanjansa. Silloin Russin piti päättää, pysyisikö turvallisessa toimistotyössään vai lähtisikö luomaan uraa kahden intohimonsa parissa. Onneksi hän valitsi jälkimmäisen.

Vuonna 2017, kaksi päivää ennen kuin hänen oli määrä lähteä Ranskan ympäriajoon, Russ sai mahdollisuuden kokeilla uutta α9-mallia. Kuten jokainen ammattikuvaaja tietää, sataprosenttinen luottamus välineisiin on ratkaisevan tärkeää, joten muutaman ensimmäisen päivän aikana hän käytti tätä kameraa tuttujen ja turvallisten työkalujensa ohella.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.2, ISO 100

"En odottanut käyttäväni α9:ää niin paljon kuin käytin. Kävin valikon nopeasti läpi, ja se vaikutti todella intuitiiviselta ja helppokäyttöiseltä, joten aloin käyttää sitä toisen kamerani rinnalla heti alusta alkaen. Eye-AF on vallankumouksellinen toiminto, ja se mahdollisti tilanteita, jotka muuten eivät olisi mahdollisia. Kiertueen lopussa käytin yksinomaan α9:ää."

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

Urheiluvalokuvaajien välineet ovat kenties yhtä kovilla kuin konfliktivalokuvaajien laitteet. Toimiakseen päivästä toiseen kameroiden onkin oltava erittäin kestäviä.

"Olen kuvannut melko paljon moottoripyörän selästä, eikä sää ollut aina kovin lempeä. Olin hieman huolissani siitä, miten α9 selviäisi sateesta ja röykkyisestä menosta – etenkin kun tiesin, että DSLR-kamera selviäisi – mutta huolestumiseni oli turhaa, sillä se ei jättänyt minua kertaakaan pulaan."

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Sen lisäksi että hänen ensisijainen tehtävänsä oli kuvata pyöräilijöitä reitin varrella, Russille annettiin myös täydet oikeudet päästä kulissien taakse. Se oli jotakin, mitä hän halusi dokumentoida, kenties paluu hänen aiemmin harrastamansa katuvalokuvauksen tunnelmaan.

"Kuvaaminen näin pienellä kameralla oli mahtavaa, ja hiljaisen sulkimen ansiosta pystyin vangitsemaan hetkiä, joita ei olisi voinut kuvata DSLR-kameralla. Pystyin kirjaimellisesti kääntämään näytön ulos ja kuvaamaan kenenkään huomaamatta. Tällä tavalla sain otettua hienoja kuvia."

Sen sijaan, että Russ ottaisi monille urheilukuvaajille rakkaita klassisia teleobjektiivikuvia, hän menee mieluummin lähemmäksi pyöräilijöitä tai asettaa kuvansa perspektiiviin maiseman avulla. Russ käyttää mieluiten lyhyitä objektiiveja suurimmassa osassa työstään. Yksi näistä on Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA, jolla hän kuvaa suurella aukolla.

"Pidän 55 mm f/1,8 -objektiivista, jota käytän yleensä kilpailun lähdössä, kun otan ensimmäisiä kuvia. Kuvaan yleensä laajassa näkymässä, ja objektiivi tuottaa aina hyviä tuloksia. Olen käyttänyt myös 35 mm f/1,4 -objektiivia, joka on kerrassaan erinomainen, sekä viime aikoina myös 16–35 mm f/2,8 G Masteria, joka tuo paljon lisää joustavuutta kuvaukseen."

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/4000 s, f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

"Minulla on toki 70–200 mm f/2,8 G Master, joka on hieno objektiivi, mutta lyhyet objektiivit sopivat paremmin tyyliini. Haluan kuvata lähietäisyydeltä pyöräilijöiden juhlimista tallikavereiden kanssa, kun he ovat ylittäneet maaliviivan."

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet
ILCE-9
Täyden kennokoon peilitön α9-kamera, jossa pinorakenteinen CMOS-kenno
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm:n F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

UK

Pyri löytämään jotakin erikoista ja kerro tarina.

Näytä profiili

TEST


x