Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Miten kuvaan
Hyönteisvalokuvaus Javier Aznarin johdolla 

Olen ollut luonnonystävä lapsesta saakka, mutta opiskellessani yliopistossa biologiaa aloin todella kuvata villieläimiä. Yliopiston jälkeen päätin ryhtyä ammattivalokuvaajaksi ja matkustin Ecuadoriin, jossa olin kolme vuotta ja loin ensimmäisiä valokuvausprojektejani. Vuosien mittaan olen kuvannut eri lajeja, mutta viime aikoina suurin osa hankkeistani on keskittynyt hyönteisiin.

Tutustu kohteeseen

Hyönteisiä on kaikkialla, minkä vuoksi ne ovat erinomaisia kohteita valokuvaukseen. Niitä on puutarhassa, kadulla, puistossa ja jopa asunnossasi. Ennen kuin aloitat niiden kuvaamisen, lue niistä tietoa, jotta opit niiden päivittäisistä toimista ja saat käsityksen, milloin, missä ja miten löydät niitä. Ympäristössäsi on paljon kaikkea hauskaa, sinun täytyy vain katsoa tarpeeksi läheltä.

javier aznar sony alpha 7RM3 sudenkorento takertuu kasvin varteen ja kaupunki näkyy etäältä

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/16, ISO 800

Hyönteiset käyttäytyvät eri tavoin, joten niiden kuvaamisessa on käytettävä erilaisia tekniikoita. Esimerkiksi sudenkorennon kuva otettiin varhain aamulla, kun lämpötila oli alhainen ja se oli viileä ja rento. Jalustan ja FE 50mm f/2.8 -makro-objektiivini avulla pääsin hyvin lähelle ilman, että se liikkui. Auringon noustessa sudenkorennot lämpenevät ja alkavat lentää, joten lähikuvan saaminen on mahdotonta. Siksi näitä pikku yksityiskohtia on tärkeä tietää. Tarvitaan vain tietoa ja harjoitusta – ja toki hieman hyvää tuuria.

javier aznar sony alpha 7RM3 toukka riippuu oranssissa verkossa

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/5.6, ISO 6400

Kenttätyö

Kuvauspäivät tai -yöt eivät koskaan ole tietynlaisia. Kaikki riippuu kuvattavasta eläimestä. Hyönteisiä on helpompi kuvata, sillä niitä on nisäkkäisiin verrattuna yleensä enemmän, joten tiettyjä toimintoja voi kuvata useammalla eri tavalla.

javier aznar sony alpha 7RM3 heinäsirkka istuu kiharaisella kasvinversolla, kuvattu tummaa taustaa vasten

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/13, ISO 160

Viimeaikaisessa työssäni hyönteisten parissa olen vienyt Sony α7R III- ja α7R IV -kamerani ja objektiivini sademetsään, yleensä öisin. Vietän suurimman osan yöstä valokuvaten ja nukun vain kolme tuntia. Innostun lukuisista eri olennoista niin paljon, että nukkuminen tuntuu ajan tuhlaamiselta.

javier aznar sony alpha 7RM4 parvi vihreitä hyönteisiä ryömii miehen ojennettujen käsien yli

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/16, ISO 50

Projektieni sijainnit eivät ole aina äärimmäisiä, mutta niissä on edelleen omat haasteensa. Esimerkiksi alla oleva kuva on Dominical Newspaper -lehteen Espanjassa otettu kuva kiinanherhiläisistä, jotka olivat aiheuttaneet useita ongelmia, kuten tappaneet tuhansia hunajan valmistukseen käytettyjä mehiläisiä. Yksi maanviljelijöistä oli ottanut ohjat omiin käsiinsä ja rakentanut sähköaidat lähelle mehiläistarhoja tappaakseen herhiläiset ja pelastaakseen omat mehiläisensä. Minun piti ottaa valokuvia laitteesta mehiläishoitajan asussa koskematta kuitenkaan sähkölankoihin, mikä oli mahdotonta. Sain lukuisia sähköiskuja, mutta kestin sen saadakseni täydellisen otoksen.

javier aznar sony alpha 7RM3 lähikuva kerälle käpertyneestä ampiaisesta

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/80s @ f/16, ISO 50

Valokuvausta päivin ja öin

Yöllä varustaudun kevyesti. Yleensä mukana on Sony α7R IV ja kenties myös α7R III, jota pidän varalla, sekä FE 50mm f/2.8- ja FE 90mm -makro-objektiivit. Mukana on myös salama, joka valaisee hyönteiset. Koska hallitsen salaman tehoa täysin, asetan kamerani täysin manuaalitilaan, jotta saan aikaan haluamani valotuksen. Asetan suljinnopeudeksi 1/250 sekunnin enimmäisnopeuden, jota voin käyttää salaman kanssa, ja valitsen sitten aukon ja salaman tehon sekä säädän tarpeen mukaan. Kun asetukset ovat valmiit, voin tavallisesti pitää samat koko yön.

javier aznar sony alpha 7RM3 suuri hyönteinen tarttuneena miehen käsivarteen tummaa taustaa vasten

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/160s @ f/11, ISO 80

Päivänvalossa kuvaan yleensä nisäkkäitä tai lintuja, joten on tärkeää olla valmiina. Eläimet havaitsevat ihmisen ja juoksevat piiloon paljon herkemmin kuin hyönteiset. Pakkaan mukaan kuitenkin myös 90mm F/2.8 -makro-objektiivin, jotta voin vaihtaa objektiivin, jos näen jotain pienempää, jonka haluan kuvata.

javier aznar sony alpha 7RM4 perhosparvi rentoutuu lammen vierellä

© Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/50s @ f/22, ISO 400

Koska päivän aikana on enemmän valoa, olen iloinen voidessani laittaa α7R IV -kamerani aukon prioriteettitilaan, jotta voin vain määrittää sopivan ISO-herkkyyden joutumatta miettimään liikaa suljinnopeutta. Mitä tulee tarkennukseen, käytän reaaliaikaista automaattitarkennuksen seurantaa, joka toimii täydellisesti. Kun tämä yhdistetään α7R IV -kameran 61 megapikselin anturiin ja 10 fps:n kuvataajuuteen, kyse on todellakin markkinoiden parhaasta kamerasta luontokuvaukseen.

Kontekstin luominen

Minulle ihanteellinen luontokuva on sellainen, joka saa tuntemaan jotain – sen on aiheutettava reaktio. Kyse ei ole vain hetken ikuistamisesta. Kuten kaikessa muussakin valokuvauksessa, tarvitaan silti upeaa sommittelua ja hyvä valo, mutta hyvä luontokuva muodostuu eri asioiden yhdistelmästä. 

javier aznar sony alpha 7RM3 lähikuva siivekkäästä ötökästä, joka roikkuu ylösalaisin lehden alla

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/160s @ f/14, ISO 100

Koska projekteihini liittyy usein eläimen suhde ihmisiin, lisään kuvaan usein ihmisiä, jotta koko tarina välittyy. Haluan näyttää, mikä on ajatukseni luonnonsuojelusta, ja lisätä tietoisuutta juuri nyt työni kohteena olevista hyönteisistä. Ihmisten kuvat ovat tärkeitä, koska ne lisäävät tietoisuutta ja yhteyttä ihmisten ja eläinten käyttäytymisen välillä. En halua jakaa pelkästään hyönteisten kauneutta, vaan myös meidän suhteemme niihin. 

javier aznar sony alpha 7RM3 kulhollinen toukkia odottamassa kypsennystä

© Javier Aznar | Sony α7R III + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/160s @ f/11, ISO 100

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM4
α7R IV

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III

ILCE-7RM3

SEL50M28
FE 50 mm F2,8 makro

SEL50M28

SEL90M28G
FE 90 mm F2,8 makro G OSS

SEL90M28G

SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL100400GM
FE 100–400mm G Master

SEL100400GM

SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16-35mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Javier Aznar
alpha universe

Javier Aznar

Espanja

ˮSuojellaksemme meidän on ensin tunnettava ja rakastettava sitä, minkä voimme menettää. Valokuvaus on hyödyllinen työkalu, joka herkistää ja näyttää ihmisille, mikä meitä ympäröi. Kamerani avulla yritän esittää eläimet aidoimmassa muodossaan, samaan aikaan biologisesta ja taiteellisesta näkökulmasta.ˮ

Näytä profiili


x