tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 kenialaisen heimon miesjäsen pitelee ylhäällä eläimen päätä

Miten kuvaan | Arkkitehtuuri

Tomasz Tomaszewski

Kun ikää tulee lisää, kunnioitan valokuvausta yhä enemmän, mutta olen myös oppinut ymmärtämään sen rajoituksia. Pyrin edelleen kertomaan kuvillani tarinoita, mutta en enää yritä vain dokumentoida tai todistaa, miltä maailma näyttää. Nyt tiedän, että totuus on suhteellista ja riippuu kuvan ottajasta. Kamera on kuitenkin hyvä työkalu, jonka avulla voit näyttää rehellisen visiosi elämästä. Me kaikki olemme nähneet samoja kuvia ja samoja tarinoita niin monta kertaa kuvissa, televisiossa ja elokuvissa. Emme enää kiinnostukaan siitä, miltä asiat näyttävät, vaan siitä, kuinka eri tavoin ne pystytään esittämään.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 pitkä kenialainen rouva pitelee osittain rakennettua kattoa

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/6.3, ISO 100

Uusimmat kuvani on otettu Kenian matkalla alueella, johon turismi tai moderni länsimainen elämäntapa eivät ole päässeet käsiksi. Halusin nähdä ihmisiä, jotka yrittävät selvitä ilman matkapuhelimia, lääkkeitä tai mitään, mikä on keksitty viimeisten 50 vuoden aikana. Kuvat eivät muodosta tarinaa, vaan kokoelman valokuvia. Kuten aina, toivon, että yksi tai kaksi kuvaa pystyy yllättämään ihmiset. Kuva, joka ei herätä vastakaikua tai saa aikaan reaktiota, on vain tyhjä kehys.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 kenialainen nainen poseeraa kameralle tarttuen puiseen tankoon

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 320

Värien käyttäminen Keniassa otin kuvia aidoista ihmisistä tekemässä aitoja asioita. Halusinkin luoda kuvia, jotka vastasivat mahdollisimman hyvin sitä, mitä itse koin kyseisellä hetkellä. Tavoitteeni oli päästä mahdollisimman lähelle sitä visiota polttovälin ja värin avulla. Esimerkiksi mustavalkokuvat ovat abstrakteja. Niissä on valtavasti emotionaalista tehoa, ja minusta ne ovat tyylikkäämpiä. Väriä taas on useimmissa tapauksissa todella vaikea käyttää ilmaisuvoimaisesti, joten monet kuvaajat tyytyvät tyylittelemään kuvansa ihmisten mielenkiinnon herättämiseksi.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 nuori kenialaistyttö ohjaa vuohilaumaa punainen huivi päässään

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 100

Työkalut Pyrin toteuttamaan kuvausvisioni toimimalla mahdollisimman yksinkertaisesti. Käytän pääasiassa Sony α7R III -kameraa ja FE 24-70mm f/2.8 GM -objektiivia. Tämän yhdistelmän ansiosta pystyn tarkentamaan todella nopeasti ja tallentamaan juuri haluamani hetken. Useimmissa töissäni haluan ottaa kuvia todella lyhyellä etäisyydellä kohteeseen. Objektiivissani on itse asiassa erityinen piste, joka kuvastaa suunnilleen 35 mm:n polttoväliä. Kuvaan mahdollisimman paljon siltä etäisyydeltä.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 profiili nuoresta kenialaistytöstä kiehtovasti letitettyine hiuksineen

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/8.0, ISO 100

Kun tutkitaan valokuvauksen historiaa, on yllättävää, kuinka paljon kuvia on otettu vain kahden polttovälin objektiivilla. 50 mm:n polttoväli on ehkä kaunein, mutta sitä voi olla vaikea käyttää. Toinen paljon käytetty on 35 mm. Pidemmät polttovälit saavat aikaan tirkistelyn tunteen, mikä puolestaan etäännyttää ne aiheesta. Kuvassa näkyy vain kohde, lavalla esiintyvä näyttelijä.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 kenialaisnainen poseeraa kameralle koiran nukkuessa taustalla

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1600

So why do photographers love 35mm and 50mm so much? In my view, it’s because they’re close to the human field of view. With a 24mm or 28mm there could be a very boring situation in front of you, but when you look through the viewfinder you can see beyond what’s on the surface; your brain is seeing something different to what it was seeing before with your eye. With a 35mm or 50mm lens if the scene in front of you is mundane, it will still be boring though the viewfinder. So with a 50mm focal length especially you have to be mesmerised and see something stunning to make you press the shutter button. Simplicity is Key I always think extremely carefully about the shots I am going to take, so for this reason I don’t use continuous shooting. I think we should be more human about how we shoot, so I always shoot a single image at a time. Every time I press the shutter I have to know why; there has to be a reason. I have to be amazed or surprised.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 liha roikkuu koukuissa kenialaisen majan keittiössä

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1250

Mielestäni täydellisyyden voi saavuttaa vähentämällä – vähentämällä kuvan elementit aivan perustasolle niin, että viesti edelleen välittyy. Tämä on toisin kuin mainosmaailmassa, jossa kuvia tyylitellään, kohteita liikutellaan kuvassa ja värejä parannetaan epäluonnollisiksi. Haluan saavuttaa kuvissani tilan, jossa kuvasta ei voi poistaa mitään. Tämä koskee myös väriä. Haluan värin olevan niin täydellinen ja aito, että mieleni on unessa ja kaikki on itsestään selvää. Haluan voida katsoa kuvaa ja ymmärtää sen merkityksen sekunnin murto-osassa.

tomasz tomaszewski sony alpha 7RM3 pyykinpesun varjot näkyvät kuivuvien vaatteiden yllä vaaleanpunaisen varvastossun vieressä

© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/10, ISO 100

Toisaalta hyvän valokuvan saamiseksi on luotava jotain, joka sisältää salaisuuden tai vertauskuvan. Salaisuus on aina arvokkaampi, mikä pätee myös valokuvaukseen. Parhaat kuvat saavat mielikuvituksemme laukkaamaan, herättävät kysymyksiä ja haastavat meidät etsimään vastauksia. Jos kaikki tarjoillaan sinulle valmiina, eikä sinun tarvitse edes liikkua, sillä ei ole syvempää vaikutusta sinuun.

Esitellyt tuotteet

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Puola

”Valokuvauksessa minulle ei ole tärkeää se, mitä kuvassa näkyy ja mitä se esittää vaan millaisia kysymyksiä se herättää"

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Tilaaminen onnistui!