ron timehin kuvaa sonyn alpha 7c:llä lontoossa

Paranna kaupunkilomakuvia Alpha 7C:llä

Ron Timehin

Nimeni on Ron Timehin ja olen ammattivalokuvaaja ja Sony Europen Lontoossa asuva lähettiläs. Innostuin alun perin valokuvaamisesta, kun matkustelin nuorena muusikkona ja olin ehdottomasti sitä mieltä, että minun täytyisi dokumentoida, minne olin menossa ja mitä näin. Nyt kymmenen vuotta sen jälkeen valokuvaus on kokopäiväinen ammattini, jossa olen erikoistunut kaupunki-, muoto- ja mainoskuvauksiin.

Instagramia hyödyntämällä olen onnistunut saamaan noin 60 000 seuraajan yleisön, jolle jaan kuviani ja kerron näkemyksiäni siitä, miten heistäkin voi tulla parempia valokuvaajia.

Tätä taustaa vasten olin erittäin innostunut testaamaan Alpha 7C:tä. Olin etsiskellyt kalustoani täydentämään jotain pienikokoista ja kevyttä täydellä kennokoolla. Alpha 7C on muotoilunsa ja ergonomiana ansiosta kätevä käyttää mutta myös ilo silmälle. Olen jo pitkään haaveillut täysin kääntyvästä näytöstä, jonka avulla pystyn nyt kuvaamaan helposti mielenkiintoisista kuvakulmista. 24 megapikselin tunnistimen ansiosta Alpha 7C:stä on tullut arkikamerani, ja käytän muita Sonyn runkoja erityiskuvauksissa.

ron timehin istuu sonyn alpha 7c sylissään lontoossa

Vinkki 1
Valotuksen perusasetukset kaupunki- ja katukuvauksissa

Käytän “M”-tilaa (manuaalista), jolloin pystyn täysin hallitsemaan valotusaikaa, aukkoa ja ISO-arvoa ja valottamaan kuvan sopivaksi katsomallani tavalla.
Katukuvauksen ja yleisesti kaupunkilomakuvausten valotuksessa haluan varmistaa, että valotusaika on tarpeeksi lyhyt, jotta kameran tärinä ei näy. Sen kompensoimiseksi säädän usein ISO-arvon vähän yläkanttiin, jotta kuvan valotus pysyy hyvänä. Suosittelen yleensä korkeintaan ISO 1600:ta parhaaseen laatuun.

Aukon asetuksissa mielestäni f/8 auttaa pitämään suurimman osan näkymästä tarkkana. Jos haluan kohteen erottumaan taustasta, f/4 toimii minulla hyvin. Katukuvauksissa hämärällä avaan aukon mahdollisimman leveäksi, jotta valoa pääsee mahdollisimman paljon sisään. Suunnilleen f/1.4 toimii hyvin.

ron timehin sonyn alpha 7c näkymä alhaalta pilvenpiirtäjiin iltahämärässä lontoossa

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Objektiivin valinta

Lempipolttovälini on ehdottomasti 35 mm – se on tarpeeksi joustava kaikenlaiseen katukuvaukseen, kuten kaupunkimaisemiin, muotokuviin tai nopeisiin tilannekuviin.

Erityisesti katukuvauksessa tykkään myös säädöstä 55 mm f/1.8. Tämä polttoväli on lähellä ihmissilmän hahmotustapaa, ja se myös pakkaa kauniisti taustan hienolla bokeh-sumennuksella. Kun tällä objektiivilla kuvaa polttovälillä f/2, kuvaan rajattu kohde todella erottuu, mikä on hieno juttu katseen tarkentamiseksi. Viimeiseksi tämän objektiivin kompakti koko yhdistettynä pieneen Alpha 7C -runkoon tekee yhdistelmästä ihanteellisen katukuvaukseen. Se on erittäin hillitty ja huomaamaton, eli täydellinen intiimien hetkien ikuistamiseen.

Miksi kuvata täyden kennokoon kameralla?

Huomattavin ero täyden kennokoon kameralla kuvaamisessa on se, että voidaan saavuttaa parempi syväterävyys (epätarkkuuden määrä taustalla). Sen ansiosta katu- ja muotokuvista tulee entistäkin kauniimpia.

Suurempi tunnistimen koko myös antaa enemmän joustavuutta muokkaukseen. Varjoista voidaan vetää esiin enemmän yksityiskohtia, joita ei olisi ehkä saatu esiin rajaustunnistimella varustetulla kameralla. Kirkkaasti valaistujen kohtien kanssa täytyy kuitenkin yhä olla tarkkana ja yksityiskohtia ei pysty säilyttämään yhtä helposti kuin varjoja. Sen vuoksi alivalotan aina kuviani kolmannesaukon verran, jotta valoisat kohdat eivät pala puhki.

ron timehin sonyn alpha 7c pehmeässä vaaleanpunaisessa valossa kylpeviä rakennuksia lontoossa

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Vinkki 2
Miten otetaan hienoja kaupungin siluettikuvia Alpha 7C:llä

Kuvauspaikkoihin tutustuminen

Ennen kuin edes tartun kameraan, täytyy tehdä tutkimuksia. Kuvauspaikkoihin tutustuminen ennakolta auttaa kuvaamaan tehokkaasti ja täsmällisesti haluttuja kuvia. Käytän usein internetiä ja Google Mapsiä apuna etsiessäni kaupungista kiinnostavia kuvauspaikkoja.

Suosikkiaikani kuvaukseen ovat auringonnousu ja -lasku, kultaiset ja siniset hetket. Näihin aikoihin valo on yleensä hienoa ja tasaista, ja se tuottaa myös syviä ja täyteläisiä värejä. Lisäetuna suosittujen paikkojen kuvaamisessa hyvin aikaisin aamulla on se, että välttää ihmisjoukot ja turistit ja tuloksena on siistimpiä kuvia.

Upeita kaupungin siluettikuvia varten suosittelen etsimään julkisia näköalapaikkoja ja kattobaareja! On hyvä huomioida, että joskus tällaisissa paikoissa ollaan tiukkoja isojen kameroiden käytön suhteen. Olen kuitenkin huomannut, että Alpha 7C menee kompaktin kokonsa ansiosta usein yleiskäyttöisestä kamerasta.

ron timehin sonyn alpha 7c lontoon siluettia uhkaavan harmaan taivaan alla

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Valotuksen perusasetukset ja yksityiskohtien tuominen esiin

Kaupunkisiluettikuvissa valotus noudattaa samaa yllä mainittua periaatetta. Alivalotan aina hieman, jotta yksityiskohta säilyy kirkkaasti valaistuna. Tämä on erityisen tärkeää kuvattaessa auringonnousun tai -laskun aikaan, kun halutaan säilyttää mahdollisimman paljon taivaan värejä.

Toinen tapa saada hieno valaisu kaupunkisiluettien kuvaukseen on niputtaminen. Tämä tarkoittaa, että otetaan vähintään kolme kuvaa eri valotuksilla ja yhdistetään kuvat jälkituotannon ohjelmistolla. Yleensä kuvataan yksi kuva alivalotuksella, jotta saadaan kirkkaasti valaistut yksityiskohdat, toinen kuva valotettuna keskisävyjä varten ja lopuksi kolmas kuva ylivalotettuna, jotta saadaan varjossa olevat yksityiskohdat mukaan. Kun kaikki kolme kuvaa yhdistetään, saadaan runsaasti yksityiskohtia sisältävä HDR-kuva.

Suosittelen aukoksi vähintään f/8, jotta koko kuvassa saadaan säilymään mahdollisimman paljon yksityiskohtia.

Muita vinkkejä kaupunkisiluetin kuvaamiseen

Suosittelen myös kolmijalan käyttöä. Pidä ISO mahdollisimman alhaisena ja ole hyvin hidas, jotta tunnistimeen pääsee tarpeeksi valoa ja kuvanlaatu saadaan säilymään mahdollisimman hyvänä. Kolmijalan avulla kamera voidaan pitää täysin paikallaan ja valotusaika niin hitaana kuin halutaan. Jos et omista kolmijalkaa, koeta löytää vakaa pinta, johon voit tukea kamerasi. Suosittelen myös käyttämään 2 sekunnin itselaukaisinta kuvattaessa pitkällä valotuksella, sillä se vähentää entisestään mahdollista kameran tärinää, jota saattaa aiheutua laukaisimen painalluksesta. Sen välttämiseksi voidaan käyttää myös puhelimen Imaging Edge ‑sovellusta laukaisemaan kamera.

ron timehin sonyn alpha 7c lontoon öistä siluettia pitkällä valotuksella

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

Vinkki 3
Näin Alpha 7C:llä saadaan luovia kaupunkikuvia

Tykkään olla luova kaupunkikuvissani. Paitsi että se on hauskaa, se myös auttaa kuvia erottumaan joukosta! Tässä on muutamia tekniikoita, joilla saadaan luotua tehosteita kuviin.

Kuvakulmat

Yksi suosikkitapojani kuvata kaupunkimaisemia luovasti on etsiä yksilöllisiä perspektiivejä. Kun menee matalalle ja ottaa kuvia katutasosta, voi saada mielenkiintoisia tuloksia. Alpha7C:ssä on useaan kulmaan kääntyvä näyttö, jonka ansiosta rajaaminen on helppoa kuvattaessa aivan maanpinnan läheisyydessä.

Muistutan itseäni jatkuvasti myös katsomaan ylös! Kun kaupungissa katsoo ylös laajakulmaobjektiivilla, voi saada hienoja läheneviä linjoja toisiaan lähenevistä rakennuksista. Jonnekin johtavat viivat ovat myös hienoja kuvan ominaisuuksia ja kiinnittävät katsojan huomion kuvaan.

ron timehin sonyn alpha 7c katu lontoossa ja lähestyvä bussi matalasta kuvakulmasta

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Valojuovat

Leikittely pitkillä valotusajoilla voi myös tuottaa mielenkiintoisia kuvia, joihin tulee ylimääräinen vau-tekijä. Tässäkin tekniikassa suosittelisin käyttämään kolmijalkaa ja aloittamaan tällä kertaa enintään 30 sekunnin valotusajalla. Pidä aukko ja ISO mahdollisimman pieninä, jotta saat pidennettyä valotusaikaa äärimmilleen. Suosittelen pitämään silmällä busseja tai junia, joista valojuoviin saa siistejä värejä. Toinen tapa kuvata valojuovia on kuvata useita kuvia samassa asennossa ja sitten yhdistää valojuovat kaikista valotuksista jälkituotannossa. Näin saadaan yhtenäisempiä ja dramaattisempia valojuovia.

ron timehin sonyn alpha 7c öisiä autojen valojuovia

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Esitellyt tuotteet

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

"Valokuvaus antaa mahdollisuuden käsitellä, arvostaa ja tulkita maailmaa ympärilläni"

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!