Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Kompaktien kameroiden kuningas: RX100

Danas Macijauskas ja VuThéara Kham

Otitpa kuvia sitten maalla tai merellä, Danas Macijauskas ja VuThéara Kham selittävät, miksi kompaktilla Sony RX100:lla saa ammattimaisia tuloksia. 

Kuten kaikki valokuvaajat tietävät, sinun on oltava valmiina mihin tahansa joka hetkellä. Meillä kaikilla on suosikkitarvikkeemme ja lempikameramme, mutta entä hetket, joissa tarvitaan jotain kompaktimpaa ja kevyempää?

Vaikka Danas Macijauskasin ja VuThéara Khamin pääkamerat ovat α7 II ja α7 III, molemmat kehuvat Sonyn RX100-kameraa. Vaikka heillä molemmilla on sama kamera – RX100 V – he käyttävät sitä aivan eri tavoin. Molemmille ratkaisevia ominaisuuksia ovat kuitenkin kameran koko ja laatu.

vutheara kham sony rx100m5 pitkään valotettu yökuva pariisilaisesta miehestä nousemassa jyrkkiä rappusia

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham on Pariisissa asuva ammattikuvaaja, jonka teokset perustuvat kaupungin vilkkaisiin katuihin. VuThéaran mielestä RX100 on erinomainen pieni kamera α7 II- ja α7 III -kameroiden rinnalle.

”Kun kuvaan kaupunkien katuja”, VuThéara selittää, ”minun on oltava ketterä mutta myös huomaamaton. Valtavien kameroiden kantaminen mukana voikin toisinaan estää työskentelyn. Pidän RX100:n tehokkuudesta ja hyödynnän mahdollisuutta kuvata jopa 24 fps:n nopeudella. Käytän myös automaattisen tarkennuksen seurantaa, jolloin ehdin tallentaa toiminnan ja kasvojen ilmeet.”

Danas sen sijaan käyttää RX100-kameraansa aivan eri tavalla.

danas macijauskas sony rx100m5 kaksi sukeltajaa katselee ylös veden pintaan aaltojen alapuolella

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

”Käytän RX100-kameraani vedessä” Danas selittää. ”Käytän vedensuojakoteloa, minkä ansiosta voin ottaa kuvia sukeltamisesta tai surffaamisesta. Kotimaassani Liettuassa kuvaan useimmiten leijalautailua. Minä vain kellun ympäriinsä vedessä, ja kaikkialla ympärilläni tapahtuu.” Eikö kuulostakin idylliseltä? ”Se on aika helppoa”, hän nauraa. ”Minä vain olen vedessä ja kellun!”

Molemmille kuvaajille on yhteistä se, että heidän mielestään juuri kuvanlaatu tekee siitä ihanteellisen kameran.

danas macijauskas sony rx100m5 leijalautailija kallistuu aaltoa vasten

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

”Olen kokeillut muita suuria kameroita vedessä”, Danas sanoo, ”mutta vaikka kuvaisin raakatilassa, kuvissa ei juuri ole yksityiskohtia. Kun niitä verrataan raakakuviin, joita saan nykyisellä kamerallani ja sen 1.0-tuuman sensorilla, tässä on kaikki tarvitsemani yksityiskohdat ja juuri oikea dynaaminen alue.”

vutheara kham sony rx100m5 pariisilaisen katukahvilan tarjoilija tarjoilee kahvia istuvalle naiselle

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

VuThéara puolestaan käyttää kamerassaan RX100:n 24-70 mm -objektiivia, joka sopii hänen mielestään täydellisesti yökuvauksiin. ”Kun kuvaan yöllä, voin pitää f/1.8-2.8 -objektiivia täysin auki ja valita ISO-herkkyydeksi 1600 huolehtimatta polttovälistä ja laadusta”, hän selittää. ”1.0 tuuman sensori ja objektiivi puolestaan takaavat luonnolliset värit, hyvin hallitun vinouman ja upean dynaamisen alueen.”

Sekä Danasin että VuThéaran mielestä yksi tärkeimmistä asioista on mahdollisuus hallita RX100:aa kokonaan aivan kuten Sony Alpha -kameroita. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että tärkein ominaisuus on täysi manuaalinen ohjaus. Lisäksi kamerassa on monia ominaisuuksia, jotka ovat tuttuja peilittömistä malleista.

danas macijauskas sony rx100m4 sukeltaja veden alla meduusa kasvojensa edessä

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas luottaa RX100 V:n valkotasapainoon. Vaativissa vesiolosuhteissa hän säätää sen automaattisesti.

”Asetan myös ISO-arvon AUTO-kohtaan”, Danas kertoo, ”mutta valitsen enimmäisherkkyydeksi ISO 3200, jota kamera ei ylitä. Näin voin kuvata tarpeeksi suurella sulkimen nopeudella, jotta voin ikuistaa liikkuvan lainelautailijan. Koska kuvaan raakakuvina, voin aina parannella valkotasapainoa jälkituotannon aikana.”

danas macijauskas sony rx100m5 trooppisten palmujen siluetti sinistä taivasta vasten auringon kurkistaessa puiden läpi

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/5.6, ISO 125

Koska katu- ja dokumenttikuvaaminen luovat erilaisia haasteita, VuThéara muuttaa asetuksiaan kuvauskohteesta riippuen.

”Kun otan kuvia kaduilla”, hän sanoo, ”asetan RX100:n AF-C-tilaan. Laajan tarkennusalueen ja sekunnin tuhannesosan miniminopeuden ansiosta pystyn ikuistamaan kaikki liikkeet. Sen jälkeen voin luottaa siihen, että kamera seuraa kohdetta automaattitarkennuksen 315-vaiheisen havainnoinnin avulla.”

vutheara kham sony rx100m5 pariisin katu iltahämärän pehmeässä vaaleanpunaisessa sävyssä

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Objektiivin ohjausrengas on RX100:n toinen toiminto, josta on hyötyä VuThéaralle. ”Minusta on luonnollista muuttaa valotusta objektiivin renkaan avulla. Kameran dynaaminen alue sopii hyvin varjojen yksityiskohtiin, mutta joskus käytän alivalotusta valoisien kohtien säilyttämiseksi. Silloin tiedän, että voin palauttaa kaikki varjokohtien yksityiskohdat, kun muokkaan raakatiedostoja.”

Kun pieneen kameraan on mahdutettu näin monia ammattilaisominaisuuksia, ei ole mikään ihme, että molemmat kuvaajat pitävät Sony RX100:aa mielellään toisena kameranaan.

Esitellyt tuotteet
DSC-RX100M5A
RX100 V – huippuluokan kompaktikamera, jossa 1.0-tyypin kenno ja tehokas automaattitarkennus

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – nopeuden edelläkävijä, jossa muistillinen 1.0-tyypin pinorakenteinen CMOS-kenno

DSC-RX100M4

Aiheeseen liittyvät artikkelit
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Ranska

"Kuvaaminen on pään, silmän ja sydämen asettamista samalle akselille." - Henri Cartier-Bresson

Näytä profiili

Danas Macijauskas
Alpha Universe -logo

Danas Macijauskas

Liettua

ˮMeillä on vain tämä hetki. Meidän tulisi pitää eilistä oppituntina, huomista mahdollisuutena ja tätä päivää elämämme parhaana hetkenä,ˮ

Näytä profiili


x