Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Herätä valot eloon α7S II -kameralla

Steve Collins

Kun Steve Collins havaitsee ongelman, hän ratkaisee sen. ”Kun löydän jotain enkä tiedä, kuinka se toimii”, hän sanoo, ”yritän löytää ratkaisun nopeasti, muuten asia ärsyttää minua!”

Tämä mantra johdatti Steven kehittämään Live Aurora Networkin veljensä Tonyn kanssa – sen avulla kaikki voivat katsella revontulia reaaliaikaisesti upealla kuvanlaadulla älypuhelinsovelluksen kautta.

steve collins sony alpha 7SII upeat revontulet näyttävät purkautuvan siluettina näkyvästä vuoresta

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve näki revontulia ensimmäisen kerran ollessaan häämatkalla vaimonsa kanssa. Hän laittoi herätyskellon soimaan tunnin välein, kunnes hän näki ne. ”Muutaman yön kuluttua lopulta näin revontulet”, hän nauraa, ”mutta ne eivät oikein olleet samanlaisia kuin kuvissa. Niissä ei ollut värejä, vaan ne olivat kuin valkoinen sumupilvi.”

steve collins sony alpha 7SII pehmeän vihreät revontulet heijastuvat tyynestä merestä

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Steve ja Tony halusivat nähdä revontulet täydessä loistossa, joten he varasivat pian matkan Norjan Tromssaan ja latasivat kaikki löytämänsä sääsovellukset. Mikään niistä ei kuitenkaan onnistunut ennustamaan revontulia tarkasti, minkä vuoksi Steve alkoi etsiä verkkokameroita.

Verkkokameroiden avulla Steve pystyi istumaan ja katselemaan mukavasti lämpimässä. Hän suuntasi ulos katselemaan taivasta vain silloin, kun hän näki revontulet verkkokamerasta. ”Ajoitus oli täydellinen! Näimme täydelliset revontulet viitenä yönä peräkkäin”, hän kertoo.

”Juuri tällä reissulla”, hän selittää, ”sain idean Live Aurora Networkista. Halusin luoda sovelluksen, joka kertoisi ihmisille reaaliaikaisen videokuvan avulla, milloin revontulia esiintyy.”

steve collins sony alpha 7SII tanssivat revontulet kaukaisten vuorten ja lumisten teiden yläpuolella

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Kuinka sitten määritetään eri maihin ja mantereille joukko kameroita, jotka suoratoistavat yötaivasta livenä? Steven ajatuksena oli luoda algoritmi, joka joka valvoo yötaivaan kirkkautta, väriä, taajuutta ja liikettä ja kertoo, milloin revontulia esiintyy.

steve collins sony alpha 7SII revontulet ja tähdet loistavat puisen rakennuksen yläpuolella islannissa

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

Steve aloitti sijoittamalla CCTV-kameran islantilaiseen taloon, jotta hän pystyi kokeilemaan taivaan tarkkailua. Kun hän oli todistanut ajatuksen toimivan, idea kehittyi nopeasti. Hän alkoi käyttää Sony α7S -kameroita, joiden täyden kuvakoon sensori mahdollisti paljon paremman kuvanlaadun kuin hänen aiemmin käyttämänsä CCTV-kamerat.

steve collins sony alpha 7SII livesyöte revontuliverkosta näyttää pehmeän vihreän valon vuoren yllä

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Steve kuitenkin huomasi, että jos hän halusi Live Aurora Networkin todella toimivan, kamerat piti sijoittaa kaukaisempiin ja pimeämpiin paikkoihin. Hän löysi Yhdysvalloista yrityksen, joka rakensi hänelle räätälöidyn kotelon. Sinne hän laittoi α7S-kameran, tuulettimen, lämmittimen, Windows 10 -tietokoneen ja 4G-reitittimen, jotka mahdollistivat verkkoyhteyden kuvien katselua ja kameran ohjaamista varten.

Projektin kehittyessä Steve on valinnut Live Aurora Networkin kameraksi α7S II:n, jonka kanssa hän käyttää uskomattoman terävää FE 24mm f/1.4 G Master -objektiivia. Projekti ei aina ole ollut helppo. Haasteena on ollut muun muassa se, kuinka kameroiden kaikkia valotusasetuksia voi ohjata etänä. ”Olemme asentaneet uusimmat kamerat releeseen, jotta voimme siirtyä videon suoratoistamisesta Sonyn etäkameraohjelmiston käyttämiseen”, hän selittää. ”Näin voimme muuttaa asetuksia ja ottaa kuvia.”

steve collins sony alpha 7SII voimakkaan vihreät revontulet tanssivat vesiputouksen yläpuolella islannissa

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Aiemmin kaikki Steven kuvat oli otettu suoratoistovideosta, joten ne olivat aika rakeisia. Nyt hän pystyy kuitenkin siirtymään etäohjauksella α7S II -kameran kuvaustilaan, joten hän voi tuottaa JPEG-kuvia, joiden tarkkuus on niin hyvä, että niitä voi käyttää myös markkinoinnissa.

Vaikuttava projekti on tuottanut yli 450 000 kuvan arkiston revontulista sekä videomateriaalia viidellä kameralla, jotka sijaitsevat Norjan ja Islannin maisemissa. Steve toivoo saavansa pian käyttöön kaksi uutta kameraa, joista toinen sijaitsee Lofoten Links -golfkentällä norjalaisella Lofoottien saariryhmällä ja toinen lähellä Alaskan Anchoragea. Sen jälkeen hän suunnittelee luovansa 24 kameran maailmanlaajuisen verkoston, joka ulottuu koko pohjoiselle pallonpuoliskolle.

steve collins sony alpha 7SII nuolen muotoinen revontuli näkyy kivisen rannan yläpuolella

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Sovellus on ollut valtava menestys, ja jopa 14 000 ihmistä katselee revontulia joka yö. Alun perin projektin tavoitteena oli auttaa varmistamaan, että ihmiset näkevät revontulet matkustaessaan, mutta nykyisin Live Aurora Network elää aivan omaa elämäänsä.

”Jotkut ihmiset istuvat kotona ja katselevat revontulia puhelimestaan tai suoratoistavat ne televisioonsa”, Steve selittää. ”on todella kannustavaa, kun ihmiset sanovat: ’kiitos, että autat minua näkemään valot – olet auttanut minua saavuttamaan tärkeimmän tavoitteeni.’ Olen ylpeä voidessani auttaa ihmisiä tällä tavalla.”

Mikä onkaan Steven tarinan kiehtovin osa? ”En ollut valokuvaaja ennen tätä, mutta nyt olen!”

Esitellyt tuotteet
ILCE-7SM2
Alpha 7S II E-mount -kamera ja täyden kuvakoon sensori

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit


x