Luontoa läheltä

 Gustav Kiburg & Alexander Heinrichs

 Suuria kuvia, pieniä kameroita

Sony RX10 IV tarjoaa pienessä paketissa monipuolisuuden, johon on yleensä totuttu kameroissa, joissa on vaihdettava objektiivi. Tämän ansiosta kamera on helppokäyttöinen innokkaille luontokuvaajille. Tarkan 600 mm:n superteleobjektiivin ansiosta kameralla voi ottaa todella tarkkoja lähikuvia todella helposti.

Valokuvaajat Gustav Kiburg ja Alexander Heinrichs kertovat, miten Sony RX10 IV:n joustavuus auttaa heitä ottamaan upeita luontokuvia kuvanlaadusta tinkimättä.

Luontokuvaaja Gustav Kiburgille valokuvaaminen on pakokeino kiireisestä arjesta. Hän kuitenkin sisällyttää omien sanojensa mukaan kuviinsa mielellään myös ympäröivän maailmamme kauneutta, joten hän ei kuvaa eläimiä vain eksoottisissa paikoissa, vaan myös takapihoilla ja kaupunkioloissa.

gustav kiburg sony rx10 IV punainen orava
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/100 s @ f/4, ISO 400

Valokuvaaja Alexander Heinrichs taas kertoo aina tarinoita kuvillaan riippumatta siitä, onko kyseessä muoti- tai mainoskuvaus tai villieläinten kuvaaminen Afrikan tasangoilla. 

"Etsin erityisiä hetkiä. Ajan myötä opit tuntemaan, mitä eläimet tekevät. En ota kuvia yksi toisensa jälkeen, vaan odotan täydellistä hetkeä otokselleni. Jokainen kuva on kuin pieni taideteos. Esitän kuvan tavalla, joka vetoaa omaan tyyliini."

alexander heinrichs sony rx IV laskeutuva pelikaani
 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/3200 s @ f/2,8, ISO 100

Alexander Heinrichs odottaa erityistä hetkeä, kuten tässä täydellisesti ajoitetussa otoksessa laskeutuvasta pelikaanista, joka on otettu RX10 IV:llä.

"Kun olet Afrikassa aavikolla 45 asteen kuumuudessa, jokainen kannettava kilo tuntuu. Tästä syystä jätin usein isommat kamerat pois ja kuvasin vain RX10 IV:llä".

alexander heinrichs sony rx10 IV lisko Namibiassa

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600 s @ f/4,5, ISO 100

RX10 IV:n objektiivin monipuolisuuden ansiosta niin lähikuvien ottaminen kotona kuin pitkien teleobjektiiviotosten ottaminen on helppoa. Tämä Heinrichsin ottama kuva kameleontista hyödyntää hyvin 24 fps:n kuvausnopeutta, jonka ansiosta Heinrichs sai kuvan kameleontista juuri silloin, kun se nappasi hyönteisen kielellään. 

Sääolosuhteet olivat taasen melko toisenlaiset Gustav Kiburgille:

"Olin Norjassa kuvaamassa miekkavalaita RX 10 IV:llä. Matka kesti kolme päivää. Pakkasta oli parikymmentä astetta ja kuvasin valaita pienestä RIB-veneestä. Aallot olivat suuria ja kamera sai merivesikäsittelyn pari kertaa päivässä, mutta se toimi silti hyvin."

gustav kiburg sony rx10IV miekkavalas Norjassa
 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/1600 s @ f/5, ISO 800

Gustav otti tarkkoja lähikuvia linnuista, vaikka hän istui melko kaukana niistä. Tämä oli mahdollista objektiivin tehokkaalla 24–600 millin zoomauksella.

gustav kiburg sony rx10IV lintulähikuva teleobjektiivi

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500 s @ f/6,3, ISO 400

Molemmat valokuvaajat ovat tottuneempia käyttämään kameroita, joissa on vaihdettava objektiivi, mutta RX10 IV tarjoaa monia ominaisuuksia, joihin he ovat tottuneet, mutta vain entistä pienemmässä koossa. Namibiassa Heinrichs hyödynsi kameran valtavaa zoomausaluetta.

"Minulla oli mukanani vain RX 10 IV. Sen käyttö on helpompaa ja nopeampaa. Nappasin esimerkiksi kuvan todella lähelle autoamme tulleesta elefantista. Jos minun olisi pitänyt vaihtaa suuremman kameran objektiivia, se olisi kestänyt liian kauan ja kuva olisi jäänyt saamatta. Nyt vain zoomasin ja sain upean otoksen.

alexander heinrichs sony rxIV elefantteja Namibiassa

 © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV| 1/1600 s @ f/4,0, ISO 100

Gustavilla oli samanlainen tarina Norjassa:

"RX 10 IV painaa vain kilon. 4,5-kertaisen optisen vakautuksen ansiosta et koskaan tarvitse jalustaa. Voit pidellä kameraa pidempään, minkä ansiosta voit reagoida nopeammin. Kun ympärillä lentää paljon merilintuja tai odotan valaan nousemista pintaan, voin kuvata yhteen suuntaan ja reagoida sitten johonkin toisessa suunnassa sekä silti kääntyä ja ottaa kuvia todella nopeasti. Automaattitarkennusjärjestelmä on niin nopea, että se kykenee tähän.

gustav kiburg sony rx10IV suula Norjassa

 © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV| 1/2500 s @ f/5,6, ISO 400

Gustav kuvaa mielellään pilvisellä säällä, koska silloin valo on pehmeämpää, kuten tässä kuvassa suulasta. Vähäisemmässäkin valossa RX10 IV:n automaattitarkennusjärjestelmä ja pitkä objektiivi ikuistavat tämän upean kuvan. Hän tiivistääkin sen, miksi RX10 IV on loistava yleiskamera:

"Se on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat pitää hauskaa luonnossa ja jotka eivät halua ostaa isoa kassillista objektiiveja. Se tarjoaa yhden monipuolisen ratkaisun, joka on loistava vähäisessä valossa ja jossa on vakaa automaattitarkennus sekä -seuranta, jotta voit kuvata lintuja lennossa. Makrokuvien ottamismahdollisuuden ansiosta se tarjoaa kaiken kameralta tarvittavan.

 Vinkkejä luontokuvaamiseen 

• Tarkkaile eläintä ja odota täydellistä hetkeä ottaa kuva.
• Käytä pidempää polttoväliä, jolla saat makrokuvia – mikä tahansa yli 200 millimetriä riittää. Näin voit olla kauempana kohteesta, jotta et häiritse sitä.
• Älä pelkää ottaa äärimmäisiä lähikuvia. Kun kuvassa on vain sen kohde, saat todella vaikuttavia kuvia. 
• Lähde ulos säästä riippumatta, mutta usein varhaiset aamut ovat parasta aikaa. Silloin eläimet ovat aktiivisimmillaan ja hyönteiset usein paistattelevat aamuauringossa.

 Tässä artikkelissa esiintyvät tuotteet 
RX10 IV
RX10 IV ja 0,03 sekunnin optinen 25-kertainen AF-zoomaus
TEST


x