Muotokuvia ja pyhiinvaeltajia

Alys Tomlinson

Sony World Photography Awards on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista valokuvakilpailuista, ja nyt 12:tta kertaa järjestettäessä tavoitteena on esittää tämän hetken parasta valokuvasta ympäri maailman.

Hiljattain tavoitimme vuoden valokuvaajaksi 2018 valitun Alys Tomlisonin, ja kysyimme, kuinka hänen uransa ja elämänsä on muttunut hänen voitettuaan kilpailun teoksellaan Ex-Voto.

Voitko kertoa meille hieman itsestäsi ja siitä, miten aloitit urasi kuvaajana?

Opiskelin englantilaista kirjallisuutta ja viestintää yliopistossa, ja liityin kamerakerhoon opiskeluaikoinani. Vietimme paljon aikaa pimiössä, minkä myötä rakastuin mustavalkokuvaamiseen. Valmistuttuani muutin New Yorkiin ja kuvasin kaupunkia vapaa-ajallani, ja sainkin tätä kautta sattumalta töitä Time Outista. Kun palasin Isoon-Britanniaan, halusin tehdä uraa valokuvaajana, joten opiskelin valokuvausta Central St. Martinsissa.

alys tomlinson: ränsistynyt talo

© Alys Tomlinson

Millaista kaupallista työtä teet?

Se on oikeastaan aika monipuolista: teen paljon lehtikuvauksia ja teen yhteistyötä muutaman suunnittelutoimiston kanssa, mutta suurin osa työstäni sijoittuu koulutusalalle. Yleensä kaikki on digitaalista ja värillistä, mikä eroaa merkittävästi omista projekteistani, mutta pidän molempien monipuolisuudesta.

Ihan mielenkiinnosta, mikä sai sinut osallistumaan Sony World Photography Awards -kilpailuun?

Tiesin kyllä kilpailusta, mutta en ollut varma siitä, sopisivatko työni mihinkään kategoriaan, joten en ollut osallistunut aiemmin. Sain sitten kuitenkin sähköpostin ennen viimeistä ilmoittautumispäivää, jossa kerrottiin, että kilpailussa on uusia kategorioita – joista yksi oli Discovery. Ajattelin, että työni sopisivat siihen hyvin. Ja on kyllä pakko myös sanoa, että maksuton osallistuminen houkutteli minua. Taisin lähettää kuvani muutamaa päivää ennen viimeistä ilmoittautumispäivää – enkä oikeastaan ajatellut, että minulla olisi mitään mahdollisuuksia voittaa.

alys tomlinson: muotokuva verasta toimissaan

© Alys Tomlinson

Mutta sitten voititkin! Olit varmasti innoissasi?

Kyllä olin! Myös täysin valmistautumaton voittoa seuranneisiin lehdistön haastatteluihin ja videohaastatteluihin. Se oli kuitenkin todella hienoa, ja voitto antoi myös minulle mahdollisuuden palata viimeistelemään projekti. Minulla oli jo tarpeeksi valokuvia, mutta halusin tehdä elokuvan Verasta. Hän on Valko-Venäjällä asuva nunna, jota olin kuvannut projektin alussa. Taustani on valokuvissa, mutta onneksi assistenttini on taitava elokuvantekijä, joten matkustimme yhdessä Valko-Venäjälle Veran luokse hänen luostariinsa. Kuvasimme upean elokuvan, jonka on tyyliltään hyvin samankaltainen kuin valokuvanikin.

alys tomlinson: muotokuva verasta kädet ristittyinä

© Alys Tomlinson

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytit Sonyn peilitöntä kameraa. Mitä pidit siitä?

Rehellisesti sanottuna sen käyttö oli todella mukavaa, etenkin, koska se on niin hiljainen. Kuvasimme tilanteita, jotka vaativat hyvin hienotunteista lähestymistapaa, esimerkiksi aamurukouksia klo 5.00, jolloin mikä tahansa ääni olisi ollut liikaa. Koska α7S II on niin hiljainen, pystyimme kuitenkin ikuistamaan tilanteen tekemättä läsnäolostamme liian näkyvää.

alys tomlinson: nunnia aamurukouksessa.

© Alys Tomlinson

Olet käynyt tänä vuonna Valko-Venäjällä kuvaamassa tätä elokuvaa Verasta, mutta millainen vuotesi on muuten ollut töiden suhteen?

Minulla on ollut todella hullu vuosi voitettuani palkinnon ja se on muuttanut merkittävästi urani suuntaa – voiton tuoma näkyvyys on ollut uskomatonta! Olen ollut onnekas ja voittanut pari muutakin kilpailua, mutta tämä on ollut ehdottomasti suurin. Olen kai tehnyt töitä jo sen verran pitkään, että olen luonut itselleni jo hieman nimeä, mutta parin viime kuukauden aikana minua on lähestytty tunnetusta lontoolaisesta galleriasta, joka onkin esitellyt töitäni Pariisissa. Työstän myös kirjaa projektista, jota on rahoitettu Kickstarterilla, ja vaikka alun perin toivoinkin saavani rahoituksen kasaan jo ennen palkintoa, palkinnon sekä sen tuoman näkyvyyden ansiosta pääsin tavoitteeseeni hyvin nopeasti.

alys tomlinson: purosta heijastuvia puita

© Alys Tomlinson

Onko Ex-Voto mielestäsi jo päättynyt vai onko se mielestäsi projekti, joka voisi jatkua loputtomiin?

On houkuttelevaa sanoa, että voisin jatkaa, koska ihmiset tulevat aina tekemään pyhiinvaellusmatkoja. Olisi myös hauskaa nähdä, mihin projekti voisi minut viedä, mutta lopulta kirjan julkaisu on minusta luonnollinen päätepiste tälle projektille.

Lue lisää Sony World Photography Awardsista ja tutustu Alysin voittavaan kuvagalleriaan osoitteessa


Alysin elokuva Vera saa ensi-iltansa Somerset Housessa huhtikuussa 2019. Kilpailu päättyy 4.1.2019, ja osallistuminen on ilmaista.

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet
ILCE-7SM2
Täyden koon kennolla varustettu E-tyypin α7S II -kamera

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85mm F1.8

SEL85F18


x