Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Viimeisin G Master -optiikka: 12-24mm f/2.8 GM 

Albert Dros & Michael Schaake 

G Master –objektiiviensa laajentamista jatkanut Sony on tuonut markkinoille FE 12-24 mm f/2.8 G Master –objektiivin, joka on maailman laajakulmaisin f/2.8-aukolla varustettu zoom-objektiivi*.

 

sony fe 12-24mm F28 G Master Zoom

Täysin uudessa mallissa on kolme XA (Extreme Aspherical) –elementtiä, jotka antavat erinomaisen resoluution, sekä kaksi super ED- ja kolme ED-lasielementtiä, joilla koko kuva-alan resoluutio pysyy hyvänä ja syväterävyys erinomaisena. Neljä XD Linear (Extreme Dynamic) -moottoria tuottavat nopeamman ja tarkemman tarkennuksen sekä valo- että videokuvauksessa kuin perinteiset objektiivit. Alan tunnustetut maisemavalokuvaajat Michal Schaake ja Albert Dros suostuivat ystävällisesti kokeilemaan objektiivia ennen sen julkistusta sekä kertomaan meille mielipiteensä siitä.

Albert Dros

"Alankomaissa olosuhteet olivat ihanteelliset, joten pystyin kokeilemaan objektiivia monissa erilaisissa olosuhteissa ja tilanteissa. Nappasin mukaani Alpha 7R IV -luottokamerani ja lähdin tutkimaan, mitä eteen voisi tulla.”

“Aloitin tästä Amsterdamin pittoreskista alueesta, joka oli täysin tyhjä ja suljettu Covid-pandemian vuoksi, ja tässä on mainio esimerkki siitä, missä 12-millinen todella pääsee oikeuksiinsa. Objektiivin terävyys, erityisesti kuvan reunoilla, on täysin uskomaton”

sony fe 12-24mm F28 G Master Zoom

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 4s @ f/8.0, ISO 200

"Kävin Nieuwegeinin kauniissa kaupungintalossa. Se on hyvin moderni rakennus sekä sisältä että ulkoa, ja ajattelin, että se olisi täydellinen tausta laajakulmakuville. Yksi tällaisissa tilanteissa hyväksi havaitsemani ominaisuus on Alpha 7R IV:n kääntyvä näyttö. Joskus vain kävelen ympäriinsä ja tuijotan näyttöä, osoitan kameralla eri suuntiin ja pyörin sinne sun tänne, kunnes näen kuva-asetelman, josta pidän."

albert dros sony alpha 7RM4 nieuwegeinin kaupungintalon ulkopuoli

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/10.0, ISO 100

albert dros sony alpha 7RM4 nieuwegeinin kaupungintalon sisäpuoli

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11.0, ISO 100

”Myrskyennusteen nähtyäni lähdin maaseudulle toivoen, että saisin jonkun dramaattisen otoksen taivaasta ja pilvistä. Tästä tuulimyllystä otin nopean (käsivaraisen) panoraamakuvan. Nouseva myrskypilvi heijastelee täsmälleen etualalla olevaa pikkujokea. Tästä kuvasta pidin erityisesti siksi, että se antaa panoraamaluonteens vuoksi melkeinpä vaikutelman kalansilmäperspektiivistä.”

albert dros sony alpha 7RM4 panoraamakuva tuulimyllystä Alankomaissa siten, että kuvassa on dramaattinen näkymä taivaasta myrskyn kourissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/5.6, ISO 320

”Myrskyn laannuttua sain otettua tämän kuvan unikkoja kasvavasta niitystä juuri auringon laskiessa.”

albert dros sony alpha 7RM4 unikkoniitty alankomaissa sateen jälkeen

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/11.0, ISO 200

”Meillä on myös kauniita aamuja, ja onnistuin nousemaan aamukolmelta ja suuntaamaan metsään, joka on yksi suosikkikuvauspaikoistani. Käytän normaalisti paljon pidempää objektiivia tällaisissa tilanteissa, mutta halusin kokeilla 12-24-millistä, ja kun sain sittne pakotettua itseni tähän, sain hyvin mielenkiintoisia tuloksia.”

albert dros sony alpha 7RM4 auringonvalo suodattuu puiden läpi metsässä alankomaissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 0.6s @ f/11.0, ISO 100

Toisinaan käytän ”tarkennuksen pinoamiseksi” kutsuttua tekniikkaa, jossa olen hyvin lähellä kohdetta. Otan tällöin useita kuvia, joissa kaikissa on eri tarkennuspiste, jotta saan koko kuvan otetuksi sen edustasta sen taustaan asti. Tämä kuva on kolmen f/22-aukolla otetun kuvan yhdistelmä, ja onnistuin saamaan koko kuva-alueelle erittäin tarkan terävyyden.

albert dros sony alpha 7RM4 sammaleen peittämä kaatunut puu metsässä alankomaissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/22, ISO 100

“Lopuksi haluan vielä sanoa, että onnistuin ottamaan muutaman kuvan tähtitaivaasta. Linnunradan kuvaaminen Alankomaissa on yleensä lähes mahdotonta, koska valosaastetta on kaikkialla, mutta maassa on kuitenkin joitakin alueita, jossa valosaasteen määrä on suhteellisesti vähäisempi muuhun maahan verrattuna.

“Suurin haaste oli kuitenkin se, että satuin valitsemaan vuoden pisimmän päivän, jolloin Alankomaissa ei ole edes täydellistä pimeyttä!”

albert dros sony alpha 7RM4 linnunrata amsterdamin taivaalla ja etualalla on kuollut puu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

Tämän kuvan otin aukon f/2,8 leveällä arvolla, ja kuvassa positiivista huomiotani kiinnitti erityisesti tähtien terävyys. Yksi maininnan arvoinen seikka on se, että horisontin oranssi hehku ei ole auringosta peräisin vaan se on kaupungin valosaastetta.”

”Tässä yhteenvetona ensimmäiset havaintoni:”

Olen 12-24mm f/4 G:n suuri fani, mutta ylimääräisellä aukolla on suuri merkitys, erityisesti tähtitaivasta kuvattaessa.
• Vääristymä pysyy vähäisenä, jopa 12 mm:n polttovälillä. En käyttänyt kuvissa korjausprofiileja, koska niitä ei ole vielä saatavilla!
• Optiikka on kevyt ja pienikokoinen ottaen huomioon sen polttovälin ja aukon.
• Sillä saa upeita kuvia, joissa aurinko näkyy tähtimäisenä.

 

albert dros sony alpha 7RM3 sony FE1224GM vertailun vuoksi yhdessä sony FE 1224G:n kanssa

Kuten näet, f/2.8-versio ei ole juurikaan suurempi kuin f/4-versio

Michael Schaake

“Minulla oli mahdollisuus kokeilla uutta 12-24mm f/2.8 G Master –objektiivia muutaman päivän ajan, ja minuun teki välittömän vaikutuksen sen erittäin hyvä työnjälki. Objektiivi painaa 847 grammaa, joten se ole mitenkään kevyt, mutta jos kädessä on Alpha 7R IV, yhdistelmän on tasapainossa, ja koska siinä on iso ja kaareva etulinssi, osasinkin odottaa tätä! !

"Suurikokoinen etuelementti tekee suodattimien käyttämisestä vaikeaa (vaikka objektiivissa onkin mahdollisuus käyttää takapäässä gelatiinisuodattimia), mutta tämän sanottuani minun on todettava, että en havainnut mitään merkkejä hajavalosta tai haamukuvista, mikä kertoo pelkästään hyvää uudesta päällysteestä, jonka Sony on kehittänyt nimenomaan tätä objektiivia varten.

  

”Tämä kuva on hyvin kontrastinen, koska se on otettu suoraan vastavaloon. Aurinko näkyy vedessä hyvin pienenä tähtenä, eikä mitään hajavaloa ole havaittavissa”.

michael schaake sony alpha 7RM4 järvimaisemalaajakulmakuva, jossa aurinko näkyy dramaattisten myrskypilvien lomasta

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 100

”Kuvasin kaikilla aukoilla välillä f/2.8 – f/22, ja kuvan terävyys heikkeni vähän vasta aukon f/18 jälkeen, mikä oli täysin odotettavissa. Täysin avoimella aukolla f/2.8 kuva oli veitsenterävä, ja voisin hyvin kuvitella käyttäväni sitä, kun valon määrä on hyvin pieni”.

mustavalkokuva yksittäisestä puusta hajanaisten pilvien kirjomaa kirkasta taivasta vasten

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

”Tässä kuvassa halusin käyttää pitkää valotusaikaa pehmentääkseni veden synnyttämää vaikutelmaa, ja koska en pystynyt käyttämään ND-suodatinta, minun oli otettava kuva f/22-aukolla (jota normaalisti en käytä), mutta kuvan terävyys on silti hyvä”.

michael schaake sony alpha 7RM4 nopeasti virtaava joki kuvattuna hidastettuna kiviä vasten

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

”Käytän pääasiassa FE 16-35mm f/4 ZA OSS-objektiivia maisemakuvauksessa, ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen, mutta laajakulman laajennetun polttovälin avulla sain kuviini täysin uuden näkökulman, mistä pidän erittäin paljon.”

 

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

michael schaake sony alpha 7RM4 puusta rakennettu polku niityn läpi ja niityn yllä dramaattinen näkymä taivaasta

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

”Olen saanut kaiken kaikkiaan erittäin hyvän kuvan tästä objektiivista, ja sen polttovälillä on varmasti luovuutta lisäävä vaikutus niiden kohteiden osalta, joita kuvaan”

*Verrattuna täyden kuvakoon digikameroiden keskenään vaihdettaviin f/2.8-vakiozoomobjektiiveihin. Heinäkuusta 2020 alkaen.

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM4
α7R IV

ILCE-7RM4

SEL1224GM
FE 12-24mm F2.8 GM

SEL1224GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit


x