Ominainen muotoilu

Signature Series
 Laadukkaiden äänilaitteiden sarja, joka kehitettiin tarjoamaan ainutlaatuinen musiikkielämys kuulokkeiden kautta

Insinöörit ja suunnittelijat pyrkivät kehittämään vahvistimen, soittimen ja kuulokkeet, jotka takaisivat hifiharrastajienkin odotuksia vastaavan musiikkikokemuksen. 

 Älä vain kuuntele musiikkia – tunne se

Mitä hifiharrastajat odottavat ihanteelliselta ääneltä? Sony vastaa tähän kysymykseen Signature Series -sarjan tarjoamalla äärimmäisen tarkalla äänellä. Sony halusi toistaa äänen vaikuttavasti, jotta kuuntelijat saisivat kokea sen niin intiimisti, että he jopa tuntisivat ilman lämmön. Tavoitteena oli toistaa jokainen ääni kaikkia yksityiskohtia myöden – esityksen alusta laulua edeltävien henkäysten kautta äänen lopulliseen hiljenemiseen asti. Signature Series -sarjan tuottama äänikokemus on niin fyysinen, että kuuntelijat todella uppoutuvat stereofonisen äänen maailmaan.

Kuulokkeiden ympärille rakennetun musiikkikulttuurin myötä Sonylla oli visio toistaa äänen hienoimmatkin yksityiskohdat mahdollisimman pienillä komponenteilla. Sonyn pitkä historia analogisen ja digitaalisen tekniikan saralla muunnettiin liikkuvaksi, laadukkaaksi ääneksi, ja halusimme suunnitella tuotesarjan, jonka keskipisteessä olisi huippuluokan äänenlaatu. Päätavoitteenamme oli muuntaa musiikin kuuntelukokemus todelliseksi elämykseksi, jonka voi tuntea. 

 Erityinen muotoilu takaa huippuluokan äänenlaadun

Muotoilun lähtökohtana oli mahdollisimman hyvä äänenlaatu ilman kohinaa. Materiaalit valittiin niiden akustisten ominaisuuksien perusteella, ja kotelo suunniteltiin välittämään ääni optimaalisesti. Äänenlaadun vaatimukset näkyvät myös virtapiirin signaalipolussa. Palasimme toistuvasti perusasioihin, etsimme äänen kannalta optimaalista muotoa, oikeita materiaaleja ja käsittelytapaa kustannuksista tinkimättä. Panostimme myös äänenlaatuun vaikuttaviin elementteihin ja valitsimme muotoilun, jossa elementtien ominaisuudet pääsivät oikeuksiinsa. Samalla karsimme kaiken ylimääräisen ja loimme yksinkertaisen ja ikonisen mallin, josta huokuu huippuluokan äänenlaatu. 

Tilaa uusille muotoiluperiaatteille

Jotta pystyisimme tarjoamaan huippumallejammekin paremman äänenlaadun, koko suunnittelutiimimme oli määriteltävä "hyvä muotoilu" uudelleen. Insinöörit ja suunnittelijat tekivät yhteistyötä kehitystyön ensimmäisistä vaiheista alkaen löytääkseen olennaiset rakenteet, muodot ja ideat, joiden avulla saataisiin aikaan huippuluokan äänenlaatu. Tehtävä ei ollut helppo, mutta se oli välttämätön osa koko prosessia.

Tomoaki Takuma, Chief Art Director

Tuulen inspiroima muotoilu

MDR-Z1R

MDR-Z1R-kuulokkeiden kohdalla keskityimme huolella kotelon suunnitteluun, jotta äänimaailma jäljittelisi mahdollisimman tarkasti alkuperäistä ääntä. Kotelolla on suuri merkitys äänenlaatuun, ja se voi aiheuttaa epämieluisaa resonanssia tai äänen vääristymiä. Palasimme perusasioihin ja suunnittelimme resonanssin minimoivan kotelon. Purjeveneen kuva antoi meille tarvitsemamme sysäyksen. Pyrimme suunnittelemaan kotelon, joka kankaan tavoin tukisi luonnollisesti kalvon tuottamaa äänenpainetta. Tämän pohjalta syntyi luonnollisesti kaartuva, virtaava kotelomalli. Yhdestä levystä koostuva, kevyesti kaartuva kotelo vähentää tärinää ja resonanssia mahdollisimman paljon.

Kaksoiskotelorakenne, jossa on läpäisevä akustiikkavastus ja suojusverkko, säätelee kotelon läpi kulkevaa ilmaa ja toistaa luonnollisen äänen kaikki vivahteet. Tämä yhdistelmä ei ainoastaan tuota upeaa ääntä, vaan auttaa myös luomaan tavoitellun hiljaisen ympäristön.

kuva MDR-Z1R-kuulokkeista
kuva MDR-Z1R-kuulokkeista
kuva MDR-Z1R-kuulokkeista
kuva MDR-Z1R-kuulokkeista
Luonnosta peräisin olevat kuviot

MDR-Z1R-kuulokkeet pystyvät tuottamaan erittäin korkean 120 kHz:n äänitaajuuden. Jotta tätä ominaisuutta voitaisiin hyödyntää mahdollisimman hyvin, äänen tuottava komponentti eli kalvon edessä oleva säleikkö muotoiltiin uudelleen. Suunnitteluvaiheessa huomasimme, että kestävyyteen tähtäävä yksinkertainen säleikkö ei tuottanut niin helposti korkean resoluution ääntä 20 kHz:n tai sitä suuremmalla taajuudella. Testasimme useita eri malleja ja pyrimme löytämään täydellisen säleikön, joka toistaisi luotettavasti äänen pienimmätkin vivahteet. Päädyimme käyttämään luonnossa esiintyvää kuviota, Fibonaccin lukujonoa. Tämä säleikkökuvio toistaa tarkoitetut äänen ominaisuudet pehmeästi kaikilla taajuuksilla. Se on valmistettu jäykästä hartsista, joten rakenne on ohut mutta vahva ja minimoi säleiköstä peräisin olevan äänenvaimennuksen kaikilla korkean resoluution taajuuksilla.

MDR-Z1R-kuulokkeiden suunnittelussa on keskitytty poikkeukselliseen äänenlaatuun, mutta myös mukavuus on otettu huomioon. Pehmeä lampaannahka tuntuu miellyttävältä eikä hiosta korvia, ja ergonomisten korvatyynyjen 3D-ompeleet takaavat käyttömukavuuden. 

Upea äänikokemus ja ainutlaatuinen tarina

Signature Series -sarjan muotoilu on pelkistetty, ja jokaisella elementillä on käyttötarkoitus. Tämän ansiosta käyttäjät ymmärtävät tuotetta katsomalla, kuinka huikea äänenlaatu on ja miten se on saatu aikaan. Haluamme, että käyttäjät voivat nauttia tästä ennennäkemättömästä äänenlaadusta ja tuotteen välittämästä ainutlaatuisesta tarinasta.

Shogo Yashiro, Art Director

Virtaavan äänen välittävä muotoilu

NW-WM1Z

NW-WM1Z-mallin kohdalla halusimme uudistaa Walkman®-soitinta ja keskittyä ensiluokkaiseen äänenlaatuun. Virtapiiriin tehtiin muutoksia ja kotelon materiaalit suunniteltiin uudelleen. Entistä paremman äänenlaadun saavuttamiseksi panostimme virtaavaan ääneen, joka loisi mahdollisimman vähän kohinaa. Minimoimme kohinan suunnittelemalla sisäosan siten, että se ohjaa signaalin suoraan yksikön muistista ylempään kuulokeliitäntään. Virtapiirin muutokset näkyvät kotelon molemmille puolille sijoitettuina kahtena kuulokeliitäntänä. Näin syntyi erottuva muotoilu, joka ilmentää virtaavaa ääntä ja suojaa painikkeita kolhuilta ja tärinältä. Pelkistetyn rungon ansiosta soitinta on myös helppo käsitellä. 

kuva NW-WM1Z-soittimesta
kuva NW-WM1Z-soittimesta
kuva NW-WM1Z-soittimesta
kuva NW-WM1Z-soittimesta
Vankka kuin metalli

Valitsimme NW-WM1Z-soittimen materiaalit erityisen huolellisesti. Hapeton kupari tuo esiin akustiikan parhaat puolet, ja leikkuupinnan käsittelyllä pyrittiin korostamaan ajatuksella valitun metallin yhtenäisyyttä. Pyöristimme kulmat, minkä ansiosta runko on kestävämpi. NW-WM1Z-soittimen kotelo on pinnoitettu kullalla, joka korostaa materiaalin luonnollista kauneutta ja tuottaa tunnetusti myös ensiluokkaisen äänenlaadun.

Lisäksi kehitimme uuden käyttöliittymän, jossa analoginen mittari näyttää äänenvoimakkuuden ja spektrianalysaattori äänentaajuuden. Äänenvoimakkuusmittarit on suunniteltu huolellisesti, joten käyttäjät saavat nauttia äänenlaadusta myös visuaalisesti.

Takaisin ensimmäisen sukupolven Walkman®-soitinten juurille

Lähtökohtanamme oli kannettavan musiikin läpimurron tehnyt ensimmäisen sukupolven Sony Walkman®. Halusimme tuoda NW-WM1Z-malliin lisäarvoa tarjoamalla huippuluokan äänenlaadun kannettavassa laitteessa, joka sopii nykyaikaisiin kuuntelutapoihin. Äänenlaatu on kaikista tärkein ominaisuus, ja mielestämme tämä uusi malli täyttää kaikki lupaukset.

Tanaka, Designer 

Seinän avulla eroon vääristymistä ja tärinästä

TA-ZH1ES

TA-ZH1ES on paikallaan pysyvä kuulokevahvistin, joka on suunniteltu erityisesti nostamaan kuulokkeiden suorituskykyä. Jotta virtapiirien vääristymät saataisiin poistettua kokonaan, kotelon on vankasti tuettava ja suojattava virtapiiriä. Äärimmäisen kestävä, 12 mm paksu saumaton alumiinikotelo takaa ensiluokkaisen äänenlaadun ilman vääristymiä. Alumiinin ja teräksen seoksesta valmistetussa kannessa on pieniä koloja, jotka pitävät tarpeettoman resonanssin kurissa. Kantta ympäröivä tila on jätetty avoimeksi, mikä korostaa vaikuttavan paksua sivukoteloa ja toiminnallisena etuna vapauttaa lämpöä. 

kuva TA-ZH1ES-vahvistimesta
kuva TA-ZH1ES-vahvistimesta
kuva TA-ZH1ES-vahvistimesta
kuva TA-ZH1ES-vahvistimesta
Lisäarvoa koteloon muotoilun kautta

Koska halusimme saada aikaan parhaan mahdollisen äänenlaadun ilman minkäänlaisia vääristymiä, päädyimme käyttämään alumiinikoteloa. Yleensä kuulokeliitäntöjen aukot porataan sisältäpäin, mutta me lähdimme liikkeelle paksun alumiinilevyn ulkopuolelta, jolloin liitäntöjen ympärille jäi vain pieni sisennys. Lopullinen ulkomuoto korostaa materiaalien yhtenäisyyttä ja tuo kotelolle esteettistä lisäarvoa.

Aito ääni yhdistyy käytettävyyteen

Miten voimme taata intuitiivisen käyttökokemuksen, kun tuotteen muotoilussa ja asettelussa on panostettu ennen kaikkea äänenlaatuun? Tätä asiaa pohdimme kehittäessämme Signature Series -mallia, jossa keskeiset toiminnot yhdistyisivät käytettävyyteen ja joka takaisi käyttäjille ensiluokkaisen äänenlaadun.

Deguchi, Designer

Tervetuloa tutustumaan Sonyn Signature Series -sarjaan, joka syntyi hifiharrastajien iloksi tavoitellessamme täydellistä ääntä.