Aibon uusi kierrätyspakkaus

Aibo toimitetaan nyt loikoilemassa uudessa mullistavassa pakkauksessa, joka on 50-prosenttisesti valmistettu kierrätetyistä PET-pulloista (polyeteenitereftalaatti).

Vähentäminen, uusiokäyttö ja kierrätys – Sonyn ympäristöystävällisen suunnittelun periaatteet

Maailmanlaajuisen Road to Zero -ympäristösuunnitelman mukaisesti Sony pyrkii yhä vähentämään kulutusta sekä lisäämään materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä tuotteissaan ja liiketoiminnassaan.

Arvokkaiden tavaroiden suojana

Kierrätyspakkaus suojaa aiboa, kunnes asiakas poistaa sen pakkauksesta. Pakkaus on valmistettu huovasta, jonka valmistukseen on käytetty muovipulloista peräisin olevaa kierrätysmateriaalia, ja sen voi muotoilla tuotteen mukaan.

Kuva: Palkittu ympäristöä säästävä pakkaus
Palkittu ympäristöä säästävä pakkaus

Arvostettu Asian Packaging Federationin AsiaStar-palkinto    

Asian Packaging Federation on myöntänyt arvostetun AsiaStar 2018 -palkinnon Eco-Package (ympäristöä säästävä pakkaus) -luokassa Sonyn kehittämälle aibon pakkaukselle. Palkinnolla annetaan tunnustusta pakkaukselle, jonka suunnittelussa on huomioitu pakkauksen ja tuotteen ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajan.

Miten pakkaus on tehty

Muovipulloista aibon uudeksi pakkaukseksi

Muovipullot [1] kerätään ja [2-3] silputaan [4], ja silppua lisätään suhteessa 50:50 uuteen niin sanottuun polyeteenitereftalaattivillaan. Siitä kudotaan 3 mm:n paksuinen kangas, joka [5] toimitetaan rullina [6] ja josta muokataan [7] uusi pakkaus aibolle.

Ikonisen pakkauksen suunnittelu ikoniselle tuotteelle

Haasteena muotoilu ja tekniikka

Muotoilijoilla ja suunnittelijoilla oli ympäristöllisiä tavoitteita sekä aikomus toteuttaa konsepti, jossa aibo herää unestaan suojapakkauksessa. Huomioon oli otettava muotoilu, kulut ja naarmunkestävyys, joiden lisäksi kierrätysmateriaalin suuri osuus asetti haasteita.

Kierrätyksen edistäminen innovoimalla

Kierrätysmateriaalien osuuden kasvattaminen tekstiilissä voi heikentää sen sidoksia, jolloin materiaali ei ole kestävää tai säilytä muotoaan. Sen vuoksi kierrätysmateriaaleihin on tavallisesti sekoitettava runsaasti uutta materiaalia. Aibon pakkaukseen käytetyssä huovassa muovipullojen osuutta materiaalissa onnistuttiin kasvattamaan vaikuttavaan 50 prosenttiin.

Integroitu yhtenäinen rakenne

Aibon pakkaus luodaan muokatusta PET-huovasta, joka vaimentaa ja kestää iskuja. Ainutlaatuisen pakkauksen valmistusmateriaalista 50 % on kierrätettyä, ja innovatiivinen kolmikerroksinen rakenne on sisältä ontto, joten se vaimentaa iskuja ja muodostaa vahvan ulkokuoren.

Luonnonvarojen säilyttäminen ja hyvä ensivaikutelma

Pahvilaatikoissa kuljetettavat tuotteet on tavallisesti suojattava vedeltä ja pölyltä ylimääräisillä pusseilla ja muoveilla. Aibon tiiviskuituinen huopapakkaus hylkii likaa, joten tuotetta ei tarvitse suojata muilla tavoin. Näin säilytetään luonnonvaroja ja saadaan aikaan hyvä ensivaikutelma, kun aibo otetaan pakkauksesta.

Musteeton pakkaus

Koska aibon nimi on kohokuvioitu eikä painettu, pakkaus ei sisällä musteeseen sisältyviä kemikaaleja tai öljypohjaisia tuotteita, mikä vähentää ympäristöön kohdistuvaa vaikutusta.

Motohiro Sato

Pakkausten muotoilu- ja suunnitteluosasto

Tuotesuunnitteluosasto
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Kuva: Motohiro Sato

Kun aloimme suunnitella Aibo-pakkausta, pyrimme siihen, että pakkauksen valmistuksessa käytettävästä materiaalista 50 % olisi kierrätettyjä PET-muovipulloja, kun edeltävänä vuonna vastaava luku oli 30 %.
Tarkoituksenamme oli luoda hyväntuntuinen materiaali ja välittää vaikutelma nukkuvasta aibosta. Hankala muoto vaikeutti huovan suunnittelua ja valmistusta, mutta ylitimme vaikeudet ja pääsimme tavoitteeseen.
Työskentelemme jatkossakin pakkausmateriaalien ympäristövaikutusten parissa ja pyrimme lisäämään kierrätyspullojen osuutta käyttämissämme materiaaleissa.

Kuva: Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Graafinen suunnittelija

Creative Center
Sony Corporation

Kun aloitimme huopapakkauksen kehittämisen vuonna 2014, tavoitteenamme oli luoda uudenlainen pakkaus. Aluksi selvitimme ainesosat valmistamalla huovasta useita prototyyppejä, joihin käytettiin eri mittasuhteita ja valmistusmenetelmiä. Sitten kokeilimme huopapakkauksen valmistamista käyttämällä materiaalina kierrätettyjä PET-muovipulloja.
Asiakas saa aibon tässä pakkauksessa, jonka materiaali on sekä vahvaa että pehmeää. Aibo on pakkauksessa hyvin suojattuna. 
Jatkossa valmistamme entistä edistyneempiä pakkauksia, ja tavoitteenamme on käyttää 100-prosenttista kierrätysmateriaalia. Toivottavasti tällainen pakkaus vaikuttaa ihmisten ympäristötietoisuuteen.

aibo

aihetta ihmettelyyn