OBJEKTIIVIEN PERUSTIEDOT

Objektiiviterminologiaa

Pyöreä aukko

Yleensä jos aukossa on 7, 9 tai 11 himmenninlevyä, aukon muoto muuttuu vastaavasti 7-, 9- tai 11-sivuiseksi monikulmioksi, kun aukon koko pienenee. Tällä on kuitenkin epämieluisa vaikutus: pistemäisten valonlähteiden sumennus näyttää monikulmaiselta eikä pyöreältä. α-objektiiveissa tämä ongelma on ratkaistu ainutlaatuisella rakenteella, joka pitää aukon lähes täydellisen pyöreänä avoimesta ääriasennosta kahdella himmenninaskeleella suljettuun asentoon. Tuloksena saadaan aikaan tasainen ja luonnollinen sumennus.

Aukon mallin vertailu [1] Perinteinen aukko [2] Pyöreä aukko

Extra-low Dispersion (ED) -lasi / Super ED -lasi

Kun polttoväli pitenee, perinteisellä optisella lasilla varustetuilla objektiiveilla on ongelmia väripoikkeamien kanssa, ja kuvien kontrasti, värien laatu ja tarkkuus kärsivät. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi kehitetty ED-lasi on varusteena tietyissä objektiiveissa. Se estää väripoikkeamia tehokkaasti tele-etäisyyksillä ja tuottaa upean kontrastin koko kuvaan myös suurilla aukkoasetuksilla. Super ED -lasi kompensoi väripoikkeamia vieläkin tehokkaammin.

[1] Lasi [2] ED-lasi [3] Super ED -lasi [4] Polttotaso

Monikerroksinen pinnoite

Vaikka suurin osa optiselle lasille päätyvästä valosta kulkee suoraan sen läpi, osa siitä heijastuu objektiivin pinnasta ja aiheuttaa näin heijastumia tai haamukuvia. Ongelman välttämiseksi objektiivin pintaan on lisättävä ohut, heijastamaton pinnoite. α-objektiiveissa on monikerroksinen pinnoite, joka tehokkaasti ehkäisee edellä kuvattuja ongelmia laajalla aallonpituusalueella.

Nano AR -pinnoite

Sonyn alkuperäisen Nano AR -pinnoitetekniikan loppuun asti viimeistelty, säännöllinen nanorakenne poistaa tehokkaasti heijastuksia ja haamukuvia. Nano AR -pinnoitteen heijastuksia estävät ominaisuudet ovat paremmat kuin perinteisissä heijastamattomissa pinnoitteissa ja epätasaista nanorakennetta hyödyntävissä pinnoitteissa, minkä ansiosta se parantaa selkeyttä, kontrastia ja yleistä kuvanlaatua huomattavasti.

[1] Läpäisevä valo [2] Heijastunut valo [3] Välitetty valo [4] Lasi [5] Heijastamaton pinnoite [6] Nano AR -pinnoite

Kuva, Nano AR -pinnoite

Nano AR -pinnoitteella

Kuva, ilman Nano AR -pinnoitetta

Ilman Nano AR -pinnoitetta

Asfäärinen linssi

Pallopoikkeama on tavallisen pallomaisen linssielementin aiheuttama kuvatasolle heijastuvien valonsäteiden vähäinen suuntausvirhe. Sen syynä ovat objektiivin eri osien väliset heijastumiserot. Tämä suuntausvirhe voi heikentää kuvanlaatua suuriaukkoisissa objektiiveissa. Ongelma ratkeaa käyttämällä kalvon läheisyydessä yhtä tai useampaa erityismuotoiltua asfääristä linssielementtiä, jotka palauttavat kuvatason kohdistuksen ja pitävät terävyyden ja kontrastin hyvällä tasolla suurimmallakin aukolla kuvattaessa. Asfäärisiä elementtejä voidaan käyttää myös optisen polun muissa kohdissa vääristymien vähentämiseen. Hyvin muotoillut asfääriset elementit voivat vähentää tarvittavien linssielementtien kokonaismäärää, mikä pienentää objektiivin kokoa ja painoa.

[1] Pallomainen linssielementti [2] Asfäärinen linssielementti [3] Polttotaso

Edistyksellinen asfäärinen

Edistyksellisten asfääristen (AA) elementtien keski- ja takaosien välillä on äärimmäisen korkea paksuussuhde. AA-elementtien valmistaminen on erittäin vaikeaa. Edistyneellä muovaustekniikalla vaadittu muoto ja pintatarkkuus saadaan luotua tarkasti, ja lopputuloksena on selkeästi parempi toisto- ja piirtokyky.

XA (äärimmäisen asfäärinen) -linssielementti

Asfääristen linssielementtien valmistaminen on vaikeampaa kuin tavallisten pallomaisten mallien. Uudet XA (äärimmäisen asfäärinen) -linssielementit saavuttavat uskomattoman pintatarkkuuden, joka pysyy 0,01 mikronissa innovatiivisen valmistustekniikan ansiosta. Lopputuloksena on huikea tarkkuus ja ennennäkemättömän kaunis boke-sumennus.

[1-1] Perinteisen asfäärisen objektiivin pinta [1-2] Epämieluisa boke-sumennustulos [2-1] XA (äärimmäisen asfäärinen) -objektiivin pinta [2-2] Upea boke-sumennus

ZEISS® T* -pinnoite 

On hyvin tunnettu tosiasia, että objektiivin pinnoitetekniikka – jossa objektiivin pinnalle höyrystetään ohut ja tasainen pinnoite vähentämään heijastumia ja maksimoimaan valon siirtyminen – on alun perin ZEISSin patentoima. ZEISS-yhtiö kehitti ja todisti myös monikerroksisten pinnoitteiden tehon objektiiveissa ja nimesi tämän tekniikan T*-pinnoitteeksi.

Ennen objektiivin pinnoitteiden käyttöönottoa objektiivin pinta heijasti suuren osan sisääntulevasta valosta, mikä heikensi valon siirtymistä ja vaikeutti useiden linssielementtien käyttöä. Tehokkaiden pinnoitteiden ansiosta nykyään voidaan käyttää monimutkaisempaa optiikkaa, joka tehostaa suorituskykyä huomattavasti. Sisäisten heijastusten väheneminen parantaa kontrastia ja poistaa heijastumia.

ZEISS T* -pinnoitetta ei lisätä kaikkiin objektiiveihin. T*-symbolia käytetään vain monesta elementistä koostuvissa objektiiveissa, joissa vaadittu suorituskyky on saavutettu koko optisella polulla. Tämän vuoksi symboli onkin parhaan mahdollisen laadun tae.

[1] Valonlähde [2] Kuvakenno [3] Vähennetyt heijastukset

Sisäinen tarkennus (IF)

Tarkennuksessa liikutetaan vain optisen järjestelmän keskiryhmiä, joten objektiivin pituus ei muutu. Tämän ansiosta automaattitarkennus toimii nopeasti ja vähimmäistarkennusetäisyys on lyhyt. Lisäksi objektiivin etuosassa olevat suodinkierteet eivät kierry, mistä on hyötyä polarisointisuodinta käytettäessä.

Takatarkennus (RF)

Koska objektiivi käyttää vain takaosan linssiryhmää tarkentamiseen, automaattitarkennus toimii nopeasti ja vähimmäistarkennusetäisyys on lyhyt. Lisäksi objektiivin etuosa ei kierry, mikä helpottaa polarisointisuotimen käyttämistä.

Alumiiniseoksesta valmistettu objektiivin runko

G Lens -objektiivien ja muiden laadukkaiden objektiivien rakenteessa on käytetty alumiiniseosta, joka takaa korkean optisen suorituskyvyn. Materiaali on kevyttä mutta vankkaa, ja se kestää hyvin lämpötilamuutokset.

Tarkennusalueen rajain (FRL)

Tämä toiminto säästää kuvaajan aikaa automaattitarkennuksen käytön aikana rajoittamalla tarkennusaluetta. Makro-objektiiveissa tarkennus rajoitetaan joko lähi- tai kaukoetäisyydelle (katso kuva). SAL70200G-objektiivissa rajoitus on mahdollista vain kaukoetäisyydelle. SAL300F28G-objektiivissa tarkennus voidaan rajoittaa kaukoetäisyydelle tai kuvaajan määrittämälle alueelle.

Tarkennuksen pitopainike (FHB)

Kun tarkennus on halutussa kohdassa, tämän objektiivin rungossa olevan painikkeen painaminen lukitsee objektiivin kyseiselle tarkennusetäisyydelle. Kameran mukautettavien asetusten kautta painikkeeseen voi määrittää myös esikatselutoiminnon.

Direct Drive SSM -yliääniaaltomoottori

Uusi DDSSM (Direct Drive SSM) ‑järjestelmä asettaa täyden kennokoon raskaan tarkennuksen kohdilleen tarkasti, vaikka objektiivin syväterävyys olisi pienimmillään. DDSSM on lisäksi hämmästyttävän hiljainen, joten se sopii ihanteellisesti videokuvaukseen, jossa tarkennusta on vaihdettava jatkuvasti tallennuksen aikana.

Yliääniaaltomoottori (SSM)

SSM on pietsosähkömoottori, joka takaa sulavan ja hiljaisen automaattitarkennuksen. Moottorin vääntömomentti on suuri pienellä kierrosnopeudella, ja se käynnistyy ja pysähtyy välittömästi. Moottori toimii lähes äänettömästi, minkä ansiosta automaattitarkennus pysyy hiljaisena. SSM:llä varustetuissa objektiiveissa on sijainnintunnistus, jonka avulla objektiivin kääntökulma saadaan selville suoraan ja automaattitarkennuksen tarkkuus paranee.

SSM koostuu roottorista (vasemmalla) ja staattorista (oikealla), joihin pietsosähköiset elementit on kiinnitetty.

ADI-salamamittaus

Advanced Distance Integration -salamamittaus on käytettävissä, kun sisäistä salamaa tai ulkoista HVL-F60M-, HVL-F43M- tai HVL-F20M-salamaa käytetään sisäänrakennetun etäisyydensäätimen sisältävän objektiivin kanssa.* Se mahdollistaa automaattisen mittauksen, johon kohteiden tai taustojen heijastus ei juurikaan vaikuta. Tarkat etäisyystiedot saadaan säätimen kautta, ja niitä käytetään salaman säätelyyn. Tämän ansiosta valotus on luotettavampi kuin perinteisessä TTL-salamamittauksessa, joka saattaa häiriintyä liian heijastavista tai pimeistä kohteista ja taustoista.

Etäisyydensäädin

Etäisyydensäädin on objektiivin komponentti, joka havaitsee tarkennusmekanismin asennon ja lähettää keskusyksikölle signaalin, jonka avulla voidaan mitata etäisyys kohteeseen. Kun kuvauksessa käytetään salamaa, nämä tiedot ovat erittäin hyödyllisiä kohtauksessa tarvittavan salamatehon laskemisessa. Etäisyydensäätimellä on tärkeä rooli erittäin tarkassa ADI-salamamittauksessa, johon kohteiden tai taustojen heijastus ei vaikuta.

Sulavasti toimiva automaattitarkennuksen moottori

Kameran rungon tarkennusmoottorin käytön sijaan SAM-linssielementeissä on sisäinen automaattitarkennuksen moottori, joka ohjaa tarkennuselementtien ryhmää. Koska sisäinen moottori kääntää tarkennusmekanismia suoraan, käyttö on huomattavasti pehmeämpää ja hiljaisempaa kuin perinteisissä yhdistetyissä automaattitarkennusjärjestelmissä.

Objektiiviin perustuva optinen kuvanvakautus (OSS)

Objektiivin sisäiset gyro-tunnistimet havaitsevat pienimmänkin liikkeen, ja vakainobjektiivi estää tarkalla liikkeellään kuvan sumentumisen. Tarkoilla, hiljaisilla lineaarisilla moottoreilla ja Sonyn ammattitason videokameroista tutulla huipputekniikalla saavutetaan poikkeuksellisen hiljainen ja tehokas kuvanvakautus, joka näkyy niin videoissa kuin valokuvissa.

Aktiivitila (Aktiivitila OSS)

Liikkuminen videokuvauksen aikana aiheuttaa enemmän kameran tärinää, mikä puolestaan voi saada aikaan epätarkkuutta. Perinteiset kuvanvakautusjärjestelmät eivät pystyneet tehokkaasti kompensoimaan tämäntyyppistä liikettä, mutta aktiivitila käyttää laajempaa liikekirjoa ja vakauttaa näin kameran erilaiset liikkeet tehokkaammin. Kuvanvakautus zoomausalueen laajassa päässä on huomattavasti parempi, mikä poistaa kuvien epätarkkuuden käsivaralta kuvatuista videoista.

Tasainen, joustava ja tehokas zoom

Tehokkaan zoomin sisältävien Sonyn α-tyypin objektiivien kehittyneiden hallintaominaisuuksien ja pehmeän, tasaisen zoomin ansiosta objektiivit soveltuvat vaikuttavaan videokuvaukseen. Samantasoista zoomausta on vaikea saavuttaa manuaalisesti. Pehmeän kiihdytyksen ja hidastuksen kaltaiset yksityiskohdat ovat myös tärkeitä, ja seuranta on tietysti huippuluokkaa. Kaikki tämä on Sonyn kehittyneen videokameratekniikan ansiota, jossa huippuluokan innovaatiot optisesta ja mekaanista rakenteesta Sonyn alkuperäiseen liikutintekniikkaan yhdistyvät laadukkaaseen valmistukseen. Sisäinen zoom on toinen hyödyllinen ominaisuus: objektiivin pituus pysyy samana zoomatessa eikä runko kierry. Näin voidaan käyttää polarisaatiosuotimia ja muita sijoittelusta riippuvaisia suotimia ilman lisätukea.

Smooth Motion Optics (SMO)

SMO (Smooth Motion Optics) on Sonyn optisen muotoilun konsepti vaihdettaville objektiiveille. Suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota parhaan mahdollisen kuvanlaadun ja resoluution saavuttamiseen kuvattaessa liikkuvaa kuvaa.

SMO-konseptissa huomioidaan kolme videokuvaukseen liittyvää haastetta:

- Tarkka sisäinen tarkennusmekanismi vähentää tehokkaasti tarkennuksen lukitusongelmia (katselukulman epävakautta tarkennettaessa).

– Tarkennuksessa voi tapahtua pieniä muutoksia zoomauksen aikana, mutta erityinen seurannan säätömekanismi estää ne.

– Sisäinen zoomausmekanismi pitää objektiivin pituuden muuttumattomana kaikilla polttoväleillä ja estää näin optisen akselin sivuttaissuuntaisen liikkeen zoomauksen aikana.

Vaadittu tarkkuustaso edellyttää sekä tarkkaa muotoilua että jatkuvaa valvontaa valmistuksen aikana, mutta sen ansiosta suuriaukkoisilla objektiiveilla tehtävässä videokuvauksessa, erityisesti suuria kennoja käytettäessä, saadaan upeita ja vaivan arvoisia tuloksia.

Fluoripinnoite

Objektiivin paljaaseen etuelementtiin saattaa tarttua vettä, mutaa, öljyä, sormenjälkiä ja muita epäpuhtauksia, jotka saattavat paitsi heikentää kuvanlaatua, myös vaurioittaa objektiivia. Sony on ratkaissut ongelman etuelementin fluoripinnoitteella, joka hylkii tehokkaasti linssiin roiskuvia nesteitä ja muita epäpuhtauksia. Vesi- ja öljypohjaiset roiskeet on myös helppo pyyhkiä linssistä. Fluoripinnoite suojaa arvokkaita objektiiveja ja pitää ne puhtaana kuvausmatkoilla.