BRAVIA, tulevaisuuden viihdettä

Yhä suurempien TV-ruutujen kysyntä kasvattaa materiaalin- ja energiankäyttöä. Sonyn sitoutuminen kestävään kehitykseen näkyy tehokkuuden kasvuna aina tuotekehityksestä TV:n katseluun.

Viihde kohtaa ympäristöajattelun

BRAVIA takaa mukaansatempaavan katselukokemuksen ja upean muotoilun, ja sen innovaatiot vähentävät ympäristövaikutuksia vähentämällä energiankulutusta ja uusiutumattomien resurssien käyttöä. BRAVIAssa on helppoa valita omia asetuksia, joilla voi vähentää ympäristövaikutuksia.

Tehokkaampi valmistus, kuljetus ja käyttö

Edistyksellistä suunnittelua ympäristön hyväksi

Pyrimme vähentämään ympäristövaikutuksia monessa tuotteen elinkaaren vaiheessa esimerkiksi vähentämällä ensiömuovia, tehostamalla kuljetusta ja valvomalla energiankulutusta käytön aikana.

Käyttö

Kaikki energiaa säästävät asetukset yhdessä paikassa

Joustavalla ja säädettävällä ekologisella koontinäytöllä energiaa säästäviä asetuksia hallitaan nyt keskitetysti. TV:n käytön, katseluympäristön ja katsottavan sisällön energiansäästöasetuksia voi mukauttaa helposti yhdessä paikassa. Voit myös nähdä, miten vähennät ympäristövaikutuksia omalta osaltasi.

[1] Oletusasetukset [2] Energiansäästöasetukset käytössä

Kuva huoneesta, jossa kaksi ihmistä katselee televisiota, vasemmalla puolella hämärässä, oikealla valoisassa.
Automaattinen kirkkaussäätö optimoi katselun ja energiankäytön

Energiaa säästäviä ominaisuuksia ovat käyttämättömän TV:n virrankatkaisu sekä automaattinen energiansäästö valotunnistimen avulla. Ekologisessa koontinäytössä oleva ympäristön valontunnistus säätää ruudun kirkkauden automaattisesti katselutilan valaistukseen sopivaksi, mikä optimoi virrankulutuksen.

[1] Hämärämpi ympäristö  [2] Valoisampi ympäristö

Kuva kahdesta pylväsdiagrammista. Oikeanpuoleinen osoittaa 32 prosentin vähennystä.
Ekologinen koontinäyttö säästää energiaa

Ottamalla käyttöön ekologisen koontinäytön energiansäästöasetukset voit vähentää energiankulutusta noin 32 prosentilla.

[1] Oletusasetukset [2] Energiansäästöasetukset käytössä

Automaattinen katsojan tunnistus säästää energiaa

Kun televisioon liitetään BRAVIA CAM, joka havaitsee katsojien liikkeet, virrankulutusta vähennetään automaattisesti. Kun TV:n edessä ei ole ketään, se vähentää energiankäyttöä noin 32 %.

Jokaisen kuvasijainnin kirkkaus takaa tehokkaan virrankäytön

Ainutlaatuinen signaalin käsittelymme on suunniteltu sekä poikkeuksellista kontrastia että optimaalista energiankäyttöä silmällä pitäen. Kohdistamalla virran uudelleen kuvan hämäristä kohdista kirkkaisiin voit katsella realistisempia kuvia ja vähentää energiankäyttöä jopa noin 33 %.

[1] Tumma  [2] Normaali kirkkaus  [3] Kirkas

Valmistus

Tuotteiden valmistaminen pienemmällä ensiömuovimäärällä

Korkealaatuisia tuotteita kierrätysmateriaaleista

Olemme lisänneet kierrätysmateriaalien käyttöä ja säilyttäneet laadukkaan viimeistelyn kaikissa suunnittelun osissa materiaalien kehityksestä estetiikkaan. Esimerkiksi OLED-TV:issä Sonyn omaa SORPLAS™-kierrätysmuovia käytetään television suurimmassa osassa eli takakannessa, mikä vähentää ensiömuovin käyttöä noin 60 %.

Kuvassa on TV-paneeli ja kasa muovipellettejä.
Kierrätetty ja upea

Kierrätysmuovien käyttö ulko-osiin saattaa vaikeuttaa tietynlaisen ulkoasun toteuttamista. Asiakkaiden BRAVIAlta odottama upea kiiltävänmusta pinta on kuitenkin mahdollinen käyttämällä SORPLAS-kierrätysmuovejamme valikoitujen raaka-aineiden kanssa, säätämällä koostumusta valmistuksen aikana ja käyttämällä omaa lisäainereseptiämme.

Lähikuva muovipaneelista ja henkilöstä, jolla on käsissään hanskat ja työkalu.
Kestävyyttä pitkäaikaiseen käyttöön

Kodin laitteiden muoviosiin lisätyt aineet vahvistavat rakennetta ja parantavat palosuojausta. SORPLAS vähentää lisäaineiden tarvetta, ja silti voidaan saavuttaa perinteisiä, tavallisesta muovista valmistettuja televisioita vastaavat materiaalin ominaisuudet. TV:n käyttöikä on pitkä ja ympäristövaikutukset tavallista vähäisemmät.

Kohti suljettua kiertoa toistuvalla kierrätyksellä

SORPLAS on kierrätysmuovia, joka valmistetaan omasta palonestoaineestamme, käytetyistä vesipulloista ja pois heitetyistä optisista levyistä, jotka on hankittu tehtaista ja kaupoista. Yksi SORPLASin eduista on se, että sen laatu ei heikkene merkittävästi useallakaan kierrätyskerralla. SORPLAS-kierrätysosat vähentävät jätettä ja edistävät kierrätysajattelua.

Kuvassa vasemmalla levy ja oikealla sama levy murskattuna.
Sonyn kierrätystyö

Sony Music Solutions Inc. -levynvalmistajalta peräisin olevat pois heitetyt, murskatut optiset levyt ovat yksi SORPLASin ainesosista ja niitä käytetään takakannessa.

Kuva kahdesta pylväsdiagrammista. Oikeanpuoleinen osoittaa 43 prosentin vähennystä.
Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

BRAVIAn takakansissa käytettävän SORPLASin tuotannon hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää noin 57 %:lla verrattuna samaan tarkoitukseen käytettyjen paloturvallisten ensiömuovien tuotantoon.

[1] Paloturvallinen ensiömuovi [2] SORPLAS

Kuva SORPLASista valmistetusta paneelista, jossa on kohokuvioituja merkkejä.
Tulevaan SORPLAS-kierrätykseen valmistautuminen

Tulevan kierrätyksen helpottamiseksi SORPLASista valmistetut osat kohokuvioidaan nyt, jotta ne erotetaan ja saadaan kerättyä muiden materiaalien joukosta.

BRAVIAn valmistaminen vaikuttaa ympäristöön entistä vähemmän

BRAVIAt valmistetaan ympäristövastuullisissa tehtaissa. Erityisesti Kiinan-tehtaillamme on valmistettu tuotteita 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla tilivuodesta 2020.

Kuljetus

Entistä kestävämpää logistiikkaa

Tarkistamme pakkauksen kaikki yksityiskohdat ympäristöä ajatellen ja hyödyntäen useita simulointeja ja vuosikymmenten maailmanlaajuista logistiikkakokemusta.

Kuvassa on kaksi pakkausta vaa'alla, yksi vuodelta 2018 ja toinen vuodelta 2023. Pudotus on -48 %.
Parempi pakkaus vähemmällä muovilla

Yleensä pakkausmateriaalia tarvitaan BRAVIA-TV:iden ylä- ja alapuolelle sekä molemmille sivuille. Simulointien ja vuosikymmenten maailmanlaajuisen logistiikkakokemuksemme ansiosta olemme optimoineet TV:tä suojaavat pakkaukset ja vähentäneet pakkausmateriaalien määrää.

Kuvia pakkauksissa käytettävistä muovilenkeistä ja paperinauhoista.

Lisäksi pakkauksissa käytetyt muovilenkit on vaihdettu vahvoihin paperinauhoihin. Olemme vähentäneet pakkausten muovin määrää yhteensä noin 48 %.

Kuvassa kaksi rekkaa, toiseen mahtuu enemmän tuotteita kerralla. "15 %" ja alaspäin osoittava nuoli kertovat hiilidioksidipäästöjen vähenemisestä.
Pienemmät, kevyemmät pakkaukset vähentävät päästöjä

Uusimalla tuotteen kuljetuksessa käytettävät suojapakkaukset olemme pienentäneet pakkauksia noin 15 % ja kokonaispainoa noin 12 %. Siten yhdelle kuormalavalle mahtuu enemmän tuotteita, minkä ansiosta hiilidioksidipäästöt kuljetuksen aikana ovat vähentyneet noin 15 % yksikköä kohden.

Musteen vähennys säästää resursseja

Musteen käyttöä on vähennetty noin 91 % yksinkertaistamalla ja tiivistämällä pakkaukseen painettuja tuotetietoja tinkimättä pakkauksen muotoilusta ja ulkoasusta.

Kuva kahdesta pakkauslaatikosta. Yhteen on käytetty runsaasti mustetta, toiseen mahdollisimman vähän. Pakkauksessa käytetty muste on vähentynyt ”-91 %”.

Kehittäjien haastattelut

Haastateltavan muotokuva.
Yusuke Aoshima

Product Design Dept. 2, Product Design Div. 1,
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Ympäristövaikutusten vähentäminen käyttämällä parannettua tekniikkaa

Yhä suurempien TV-ruutujen kysyntä kasvatti ympäristövaikutusta, mikä vaati BRAVIAn virrankulutuksen vähentämistä. Tässä avaintekijä on TV:n pääkomponentin, TV-ruudun, tekniikka. BRAVIAn TV-ruudun suorituskyvyn maksimoiva ja virrankulutusta vähentävä erinomainen kuvanlaatu saavutetaan säätämällä taustavaloja tarkasti erilaisten tietojen, kuten kuvan kohtausten, ympäristön kirkkauden, lämpötilan ja BRAVIA CAMin tunnistamien henkilöiden läsnäolon ja sijainnin perusteella. Lisäksi olemme panostaneet ekologisen koontinäytön käyttöliittymän suunnitteluun, jotta se olisi mahdollisimman intuitiivinen ja helppokäyttöinen säädettäessä energiaa säästäviä asetuksia. Näiden ja muiden menetelmien avulla jatkamme ympäristövaikutusten vähentämistä.

Kunihiro Ishii

Design Dept. 1, Product Design Div. 2
Home Entertainment Business Group
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Sony Corporation

Haastateltavan muotokuva.
Jatkuva pyrkimys vähentää ensiömuovia

Olemme aktiivisesti käyttäneet Sonyn ainutlaatuista SORPLAS-kierrätysmuovia jo yli kymmenen vuoden ajan ja nyt käytämme sitä joidenkin TV-malliemme takakansissa. Tässä käyttökohteessa oli aluksi erilaisia haasteita. Yhteistyössä SORPLASia kehittävän osaston kanssa pystyimme kuitenkin parantamaan tuotetta, tekemään simulaatioita ja valmistamaan prototyyppejä sekä käyttämään SORPLASia TV-tuotteissa tinkimättä suorituskyvystä tai laadusta. Näin vähensimme ensiömuovin käyttöä. Lisäksi on tärkeää vähentää pakkauksissa tuotetta suojaavaa pehmustemateriaalia. Tämä vähentää muovin kokonaiskäyttöä ja johtaa samalla pienempien ja kevyempien pakkauksien käyttöön, mikä parantaa kuljetusten tehokkuutta ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. Vahvaa simulointitekniikkaamme ja logistista taitotietoamme hyödyntämällä testasimme toistuvasti todellista tuotetta, jotta löytäisimme optimaalisen muodon, joka vähentää pehmustemateriaalien tarvetta mutta säilyttää tuotteen suojaamisessa vaadittavat ominaisuudet. Kokemuksemme ja asiantuntemuksemme pohjalta pyrimme edelleen vähentämään ympäristövaikutuksia suunnittelutyömme avulla.