Huomioi ympäristön monipuolisesti

Vaikuttava ympäristösuunnitelma

Kuulokkeemme on suunniteltu ääneltään ja rakenteeltaan laadukkaiksi ja ympäristö huomioon ottaen. Sony jatkaa ympäristöystävällisten tuotteiden ja pakkausten kehittämistä Green Management 2025 -ympäristötavoitteiden mukaisesti.

Kierrätysmuovien kehittäminen

Kierrätysmateriaalien haasteet

Kierrätettävät muovimateriaalit ovat yleensä maalattuja tai värjättyjä, joten niitä ei voi käyttää koristeosissa.
Olemme ratkaisseet ongelman hankkimalla autojen osista saatavaa pigmentoimatonta teollisuusromua, joka lajitellaan tarkasti värin mukaan ja jota käytetään useissa osissa.

[1]  Teollisuusromun kerääminen autojen osista   [2]  Osien lajittelu (esim. tunnuskilvet, ovien kahvat)   [3]  Silppuaminen   [4]  Pelletointi   [5]  Värjääminen

Kierrätysmuovien ominaisuudet

Aloittaminen pigmentoimattomista pelleteistä vähentää värjäykseen tarvittavien lisäaineiden määrää. Siten yli 85 % muoveistamme on kierrätysmateriaalia ja mustista materiaaleista jopa 98 %.

Kuvia pigmentoimattomista ja pigmentoiduista pelleteistä
Pigmentoimattomat (vas.) ja pigmentöidyt pelletit (oik.)

Tuotteiden saatavilla olevan värivalikoiman laajentaminen

Sektorikaavio, jossa esitetään käytetyn ABS-kierrätysmuovin ja lisäaineiden suhteelliset osuudet
Suuren kierrätysmuovipitoisuuden saavuttaminen

[1] ABS-kierrätysmuovi, yli 85 % [2] Lisäaineet

Kuvia, joissa näkyy kuulokkeiden runkoja ja pakkauksia
Kierrätyksen lisääminen valikoimaamme

Olemme käyttäneet uusien malliemme rungoissa kierrätettyä muovia (WH-1000XM5, LinkBuds and LinkBuds S). Tämä on vasta alkua, sillä jatkossa aiomme hyödyntää kierrätysmuovia kuulokkeissamme vieläkin enemmän.

Kestävä pakkaaminen

Kestävän pakkaamisen kampanjaamme kuuluu nykyisten hankkeiden lisäksi useita uusia hankkeita.

Hankkeet uusia malleja varten
Tavoitteiden saavuttaminen varhain

Green Management 2025 -hanke pyrkii poistamaan kaiken muovin uusien pientuotteiden pakkauksista vuoteen 2025 mennessä. Kestävien pakkausmateriaalien käyttö lisääntyy kunkin Sonyn suunnitteleman uuden kuulokkeen myötä. Pyrimme saavuttamaan tavoitteemme jo ennen tavoitevuotta.

Infografiikka, joka havainnollistaa muovin poiston varhaista toteutumista
Yhdistelmäkuvia paperi- ja sokeriruokojätteestä, bambumateriaalista petrimaljassa sekä Sonyn sekoitemateriaalipakkauksesta
Kestävät paperimateriaalit

Jatkamme Sonyn kestävän sekoitemateriaalipaperin käyttöönottoa lippulaivamallimme 1000X-sarjan (WF-1000XM4 ja WH-1000XM5) pakkauksissa. Sekoitemateriaali on kestävä paperimateriaali, joka on valmistettu bambusta, sokeriruokokuidusta ja kotitalouksien kierrättämästä paperista.

Esittelyssä WF-1000XM4- ja WH-1000XM5-kuulokkeiden pakkaukset

Kuva Sonyn sekoitemateriaalista tehdyistä pakkauksista

Tarraa lukuun ottamatta WF-1000XM4-kuulokkeiden pakkauksen kaikissa osissa käytetään sekoitemateriaalia

Kuvassa pakkaus ja Original Blended Material -logo

WH-1000XM5-kuulokkeiden tuotepakkauksessa on käytetty sekoitemateriaalia

Nykyiset tuotteet eivät ole poikkeus.

Laaja-alaisten uudistuspyrkimystemme myötä vaihdamme olemassa olevien malliemme uloimman pakkauksen materiaalin muovista paperiksi.
Jokaisen mallin pakkaus vähentää muovin käyttöä yli 90 %:lla.

Muovin käytön vertailua selittävä kuva
Muovinkäytön vertailu

[1] Ennen uudistusta  [2] Uudistuksen jälkeen

Kuva kahdesta tuotepakkauksesta, ennen ja jälkeen uudistuksen
Yleiskuvia MDR-EX15AP:n pakkauksesta

[1] Ennen uudistusta  [2] Uudistuksen jälkeen

Vähemmän muovia, helpompaa kierrätystä

Aikaisemmin pakkauksissa käytettiin PP-muovilaminointia, joka esti pakkauksen kierrättämisen. Se on nyt korvattu hankauksenkestävällä lakkauksella, joka sallii kierrättämisen.

[1] Paperipinnan PP-laminointiprosessi
[2] UV-lakkaus painotekniikalla

Kuvitus
Haastattelu
Muotokuva haastateltavasta
Makoto Kawabata

Sony Corporation,
Home Entertainment & Sound Products Business Group
Mobile Product Business Division, Mobile Product Mechanical Design Department

Road to Zero -ympäristösuunnitelmansa mukaisesti Sony Group haluaa minimoida käytettävien resurssien määrän ja on pyrkinyt käyttämään kierrätysmateriaaleja esimerkiksi kodin äänentoistolaitteissa jo jonkin aikaa. Kuulokkeissa pääasiallisesti käytettävän ABS-muovin tapauksessa laadukkaan, korkean kierrätysasteen kierrätysmateriaalien puuttuminen markkinoilta on kuitenkin hidastanut kierrätysmateriaalien käyttöönottoa. Siksi päätimme kehittää helppokäyttöisen ABS-kierrätysmuovin, jonka kierrätysmuovipitoisuus on suuri.

Yhdessä kumppaniyritystemme kanssa olemme juuri kehittäneet ABS-kierrätysmuovin, joka mahdollistaa eri värien käytön ilman ensiömuovin lisäämistä, kun pigmentoimaton ABS-romumateriaali lajitellaan tarkasti värin mukaan. LinkBuds-kuulokkeita varten pyrimme luomaan herkän ulkoasun, joka on verrattavissa ABS-ensiömuoviin. Se oli vaikeaa perinteisen ABS-kierrätysmuovin avulla.

Olemme ottaneet tämän ABS-kierrätysmuovin käyttöön useissa kuulokemalleissa. Tartumme jatkossakin uusiin haasteisiin Road to Zero -suunnitelman mukaisesti.

Mio Nakanishi

Sony Corporation,
Home Entertainment & Sound Products Business Group 
Mobile Product Business Division, Mobile Product Planning Department

Muotokuva haastateltavasta

Sony tekee muutoksia sekä uusiin kuulokemalleihin että jo markkinoilla oleviin malleihin. Tavoitteena on poistaa kaikki muovi niiden pakkauksista. Kaiken pakkauksissa käytettävän muovin poistaminen ei ole helppoa. Se on kallista, ja pakkauksen rooli vaihtelee tuotteen ominaisuuksista, myyntiolosuhteista ja asiakkaista riippuen. Uskomme kuitenkin, että olemme onnistuneet luomaan ympäristön huomioivan pakkaustavan tinkimättä toimivuudesta tai miellyttävyydestä, sillä Sony on huomioinut ympäristön vaikutukset jo tuotannon alkuvaiheissa.

Uuden WH-1000XM5-mallin tuotepakkauksessa on käytetty Sonyn sekoitemateriaalia, ja se on ensimmäinen Original Blended Material -logolla varustettu malli. Muotoilua on muutettu merkittävästi edellisestä WH-1000XM4-mallista, ja pakkauksen on tarkoitus ilmaista ajatusta aiempaa ympäristöystävällisemmästä tuotteesta.

 Uskomme, että kestävän kehityksen sykli toteutuu vasta, kun asiakkaat lopulta kierrättävät luomamme tuotteet. Huomioimme tuotteita valmistaessamme aina myös sen, millaisten tuotteiden valmistus on kohtuullista planeetallemme.