KODALINE 360 Reality Audio – ensiesitys

Juttelimme KODALINEN kanssa sävellysprosessista, heidän ensimmäisistä kokemuksistaan 360 Reality Audio -tekniikasta ja siitä miten se saattaa muuttaa musiikin tekemisen.

Yhteistyössä LIVE NATION

KODALINE-yhtye
KODALINE

Vasemmalta: Jason Boland, Steve Garrigan, Vincent May, Mark Prendergast

Dublinista Irlannista kotoisin oleva moderni rokkinelikko Kodaline erikoistuu tarttuvaan, radioon sopivaan kitararokkiin, joka on saanut vaikutteita Coldplaylta, Keanelta, U2:lta ja Oasisilta. 

Vuoden 2012 lopulla bändi oli mukana BBC:n Sound of 2013 -kisassa, mutta ykkössijan vei HAIM. Kodaline julkaisi In a Perfect World -debyyttialbuminsa kesäkuussa 2013 julkaistuaan ensin singlet High Hopes ja Love Like This. 

Tämä bändi, jonka lahjakkaat muusikot Steve Garrigan, Vinnie May Jr., Jason Boland, ja Mark Prendergast perustivat työväenluokkaisessa Swordsin kaupungissa, julkaisi bändin mukaan nimetyn EP:n vuonna 2012. Suunnitelmissa oli julkaista pitkäsoittolevy seuraavana vuonna. 

Tämä albumi oli suurmenestys Irlannissa, jossa se myi platinaa kahdesti. Se menestyi hyvin myös Britanniassa (se oli parhaimmillaan listakolmonen ja myi kultaa) sekä joissakin Euroopan maissa. Kodalinen toinen albumi Coming Up for Air julkaistiin alkuvuodesta 2015. 

Levy nousi Britannian listan neloseksi ja siitä poimittiin singlet The One ja Honest. Kesällä 2017 bändi teki paluun singlellä Brother ja EP-levyllä I Wouldn't Be. Seuraavana vuonna julkaistiin single Follow Your Fire, jota seurasi popahtava kolmas pitkäsoittolevy Politics of Living.

”Musiikki on sitä, miltä tunteet kuulostavat.”

– LIVE NATION

Kiitos, että tulitte. Voitteko kertoa, miten Kodaline sai alkunsa? Milloin tiesitte, että halusitte tehdä musiikista uran?

STEVE GARRIGAN

Me aloitimme Markin kanssa soittamalla yhdessä teineinä. Soitimme silloin vain covereita. Mutta silloin kipinä syttyi ja aloimme tehdä biisejä ja esiintyä ihmisille. Kenelle tahansa, joka suostui kuuntelemaan – vaikka suurinta osaa ei kiinnostanut siihen aikaan. Alku oli siis vaikea. Mutta me rakastuimme musiikkiin, säveltämiseen, levyttämiseen ja esiintymiseen. Ja olemme nyt onnekkaita, kun voimme matkustaa ympäri maailmaa ja keikkailla joka puolella. Se on mahtavaa.

– LIVE NATION

Voitko kertoa lisää siitä, miten sait sen onnistumaan?

MARK PRENDERGAST

Olimme tehneet muutamia biisejä ja uskoimme niihin lujasti. Vakuutimme itsellemme, että muidenkin pitäisi kuulla biisit. Halusimme julkaista biisit. Vuosien ajan, kun on aloitteleva muusikko ja kertoo ihmisille mitä tekee ja mistä haaveilee, kukaan ei usko. Niinpä se ei tuntunut realistiselta, ennen kuin kaikki alkoi tapahtua. Kun vihdoin alkoi tapahtua ja julkaisimme musiikkia ja ihmisiä alkoi tulla keikoille, silloin tajusimme, että voisimme tehdä tätä ikuisesti – jos fanit vain haluaisivat sitä.

STEVE

Kaikista upein ja merkillisin tunne on kuulla, kun yleisö laulaa omaa biisiä. Se on huikeaa livenä.

– LIVE NATION

Tuntuu varmasti hyvältä, kun voitte nykyään soittaa isoille yleisöille!

VINCENT MAY

Joo, olemme käyneet soittamassa pienillä klubeilla, joihin mahtuu ehkä sata ihmistä jos sitäkään. On todellista luksusta, kun voimme nyt esiintyä saleilla, joihin mahtuu muutama tuhat ihmistä. Emme pidä sitä itsestäänselvyytenä.

– LIVE NATION

Millä mielellä teette musiikkia tällä hetkellä?

VINCENT

Minusta se on tärkeintä.

STEVE

Kyllä, se on mahtavaa. Se on intohimomme. En voi kuvitella maailmaa ilman musiikkia.

VINCENT

En usko, että voisimme oikeastaan tehdä mitään muuta kuin tätä. Tämä on maailman paras duuni.

STEVE

Sekin on hieno sanonta, mutta se on hiukan, en tiedä...

MARK

Kerro lisää...

STEVE

”Musiikki on sitä, miltä tunteet kuulostavat.” Ajattelen niin. Joo, nyt hän nauraa minulle.

VINCENT

Ei, se on OK.

STEVE

Joskus käy niin, että onnistun ilmaisemaan biisillä tunnetta, jota ei voi sanoin kuvata. Joskus se vain onnistuu.

MARK

Voin tehdä kappaleen jostain itselleni merkityksellisestä asiasta – jos minulla on elämässä vaikeuksia tai huippuhetkiä, ne päätyvät usein musiikkiini. Emmekä voi lähteä kiertueelle, jos emme tee uutta musiikkia. Joten musiikin tekeminen on tärkeää. Kaikki lähtee siitä.

kodaline-play-1
kodaline-play-2
”Musiikki tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Hienointa on, kun ihmiset kokoontuvat yhteen ja laulavat mukana.”

– LIVE NATION

Miten tunteiden ilmaiseminen sävellyksissä välittyy live-esittämisessä?

MARK

Pari päivää sitten soittamassamme konsertissa eturivissä oli tyttö, jolla valui kyyneleet poskilla. Mutta hän oli niin onnellinen koko konsertin ajan. Monet biiseistämme olivat tosi tärkeitä hänelle, mutta hänen vieressään oleva henkilö vain nauroi ja taputteli käsiään ja piti hauskaa. Musiikki puhuttelee ihmisiä eri tavalla. Parasta on kuitenkin se, kun kaikki kokoontuvat yhteen ja yleisö laulaa mukana.

STEVE

Joo, se on huikea tunne.

– LIVE NATION

Ja miten tärkeitä fanit ovat teille?

STEVE

Lähes jokaisella keikalla sanon lopuksi kiitokset kaikille paikalle tulleille. Ilman faneja emme voisi tehdä sitä, mitä teemme. Voisimme kirjoittaa kappaleita, mutta kukaan ei kuuntelisi niitä. Voisimme käydä esiintymässä, mutta kukaan ei tulisi paikalle. Emme olisi mitään ilman fanejamme, joten olemme heistä hyvin kiitollisia.

JASON BOLAND

Meillä kävi onni, että fanimme ovat olleet niin kannustavia. Olemme totta kai muuttuneet paljon uramme aikana. Olemme muuttaneet tyyliämme ja suuntaa ja olleet poissakin välillä. Ja aina kun teemme paluun, fanit ovat paikalla ja valmiina moikkaamaan ja tulemaan keikoillemme.

– LIVE NATION

Te heitätte edelleen mielellänne pieniä keikkoja. Se on vähän kuin kunnianosoitus faneillenne, kun menette pienelle klubille ja olette lähellä ihmisiä. Voitteko kertoa siitä kokemuksesta?

STEVE

Minusta asia on niin kuin Mark sanoi aiemmin – joku faneista kyynelehtii ja toinen nauraa. Sellaista näkee pienillä klubeilla, mutta se jotenkin katoaa massaan isoilla keikoilla. Joten kyllä se on hieno tunne, kun voi tuntea olevansa yhteydessä faniensa kanssa.

MARK

Jos soitamme klubilla – vaikkapa pienellä 200 fanin klubilla – musiikki kuuluu lujemmin kuin jos soittaisimme tuhansien ihmisten edessä, koska ihmiset ovat kaukana. Kun olemme klubilla, pieni huone suorastaan pursuaa energiaa. Niinpä vaikka esiinnyimme kuluneen kesän aikana jättimäisillä festareilla, kävimme myös heittämässä pieniä akustisia klubikeikkoja. Luulen, että saamme siitä saman irti kuin jättikeikoista. On kiva, että voimme tehdä molempia.

– LIVE NATION

Puhutaan tuoreimmasta albumistasi Politics of Livingistä. Olet laajentanut ilmaisuasi äänimaailman ja sävellystyön suhteen. Voitko kertoa lisää siitä, mitä halusit tutkia tässä albumissa – kun työskentelit eri tuottajien kanssa ja kokeilit studiossa eri soundeilla?

STEVE

Tärkein asia, jota haimme tällä albumilla, oli siirtyminen pois mukavuusalueelta. Mielestäni meidän mukavuusalueemme bändinä on aina ollut hitaissa balladeissa, ja melko yksikertainen tyyli tuotannon osalta. Meillä oli mahdollisuus työskennellä monien upeiden ihmisten kanssa, ja jokainen tuottaja toi jotakin, esimerkiksi tutustutti meidät täysin uuteen äänimaailmaan. Heitimme pois paljon kappaleita, mutta niissä oli todella hauska tehdä kokeiluja. Opimme paljon.

Aloitan kappaleen säveltämisen yleensä suoraan pianolla tai tartun kitaraan ja alan laulaa melodioita. Sen sijaan yksi tuottajistamme vain istuu kannettavallaan ja kehittää jostain mielettömiä soundeja, jotka käynnistävät sävellystyön. Se on aivan erilainen työskentelytapa. Mutta se oli huikeaa, ja olen todella ylpeä siitä mitä saimme aikaan tällä albumilla. Teimme juuri niin – tulimme pois mukavuusalueeltamme ja kokeilimme. Löysimme soundeja, joita emme tienneet olevan olemassakaan. Se oli hieno prosessi. Se oli siistiä.

JASON

Aivan. Politics of Living -albumilla halusimme irrotella vähän. Meillä oli mahtava tilaisuus työskennellä muutamien uusien tuottajien kanssa. He auttoivat meitä löytämään uusia juttuja.

MARK

Silti suosikkisoundini tällä albumilla on I Wouldn't Be -biisissä. Soundissa kuuluu meidän neljän äänet yhdessä, ei muuta. Kun kuulin sen studiossa ensimmäisen kerran, se kuulosti minusta tosi hyvältä, koska siinä ei ollut mitään kikkailua. Steve meni ja veti oman osuutensa. Ja sen jälkeen me muut vedimme omat pätkämme. Oli tosi innostavaa kuulla vain meidän neljän äänet toistettuna. Se kuulosti tosi hyvältä.

– LIVE NATION

Kun puhutaan äänimaailmasta, mitä ajattelet Sonyn uudesta 360 Reality Audio -tekniikasta? Sen avulla voit viedä kuuntelijan suoraan miksauksesi keskelle ja antaa äänen liikkua hänen ympärillään. Luuletko, että se auttaa sinua laajentamaan musiikkisi ilmaisullisuutta?

STEVE

Tämä on ihan käsittämätöntä.

VINCENT

Se on uusi tapa tehdä tätä. Se on vähän sama kuin silloin kun alettiin käyttää moniraitaäänitystä tai käyttämään...

STEVE

Päälleäänitykset.

VINCENT

Päälleäänittämistä! Sen avulla voi laajentaa näkökulmia. Se on aivan uusi tapa...

STEVE

... musiikin kuuntelemista. Tämä on aivan uusi tapa tehdä musiikkia, mahdollisesti.

VINCENT

Kyllä, se muuttaa täydellisesti musiikin säveltämisen ja sen, miten musiikki miksataan ja miten kuuntelija kokee sen. Se voi parhaimmillaan muuttaa koko elämän.

– LIVE NATION

Miten oikea soundi oikeassa kohtaa voi muuttaa biisiä levytyksen aikana?

STEVE

Oikea soundi oikeaan aikaan voi tehdä biisistä täydelliseen. Sataprosenttisesti. Biisi voi olla sellainen ihan kiva perusbiisi. Ja sitten kun siihen lisätään oikea soundi, siitä tulee todella säväyttävä. ”Vau, tuo on mahtava. Jätetään se noin.” Se voi tehdä biisistä täydellisen.

JASON

Sama kuin löytäisi avaimen lukkoon, jota on yrittänyt avata pitkään.

STEVE

Joo, tai palapelin viimeiset palaset. Jotain sellaista. Oikean soundin merkitys on jotain huikeaa.

– LIVE NATION

Kun olet äänittänyt kappaleen, mitä oikea miksaus voi antaa kuuntelijalle?

MARK

Oikea miksaus on tärkeä. Olemme saaneet takaisin kappaleita, joihin olemme käyttäneet viikkoja studiossa ja joista pidimme. Sitten miksaus tulee sähköpostiin ja mietin, että hyvänen aika, tästä se lähtee. Kun painan toistopainiketta, huomaan heti, että kaikki ei ole kohdallaan: kappaleen todellinen olemus puuttuu. Joskus saan oikeanlaisen miksauksen kappaleesta, johon en oikein uskonut. Yhtäkkiä kuulen miksauksen, ja kuulen, mitä miksaajalla oli mielessään, kun hän kuuli kappaleeni. Se voi muuttaa mieleni. Sitten kaikki kuulevat sen samoin.

STEVE 

Miksaus voi tehdä biisistä hyvän tai pilata sen. Se on oikeastaan yksi tärkeimmistä jutuista.

MARK

En kadehdi tyyppejä, jotka joutuvat miksaamaan kaiken, jopa live-soundit. Sen täytyy olla vaikeaa. Kyse on yhden ihmisen mielipiteestä. Eli pitää päättää kaikkien muidenkin puolesta, miltä jonkin pitää kuulostaa. Hyvät ääniteknikot ovat kullanarvoisia – ja niistä täytyy pitää kiinni.

VINCENT

Joo.

kodaline-play-3
kodaline-play-4
”360 Reality Audio vie minut ihan eri paikkaan. Se vie minut pois tästä keikasta suoraan keikalle.”

– LIVE NATION

Nyt kun olette saaneet mahdollisuuden kokeilla Sonyn 360 Reality Audio -ääntä kuulokkeilla, mitä mieltä olette?

STEVE

En ole ikinä kokenut mitään tällaista. Yritin ilmaista sen sanoin. Ihan kuin olisi keikalla.

VINCENT

Minusta tuntui kuin olisin istunut rumpusettini takana ja soittanut oikeasti – kaikki äänet erottuivat niin tarkasti. Matalat äänet olivat huikeita. Tuntui kuin olisin ollut keikalla soittamassa.

STEVE

Tämä on aika uskomatonta. Tarkoitan...

MARK

Se on aivan uudenlainen kokemus.

JASON

Minusta tila kuuluu musiikin kautta. Pystyn tuntemaan, millainen keikkapaikka oli sinä iltana.

STEVE

Se vie minut ihan eri paikkaan. Siirryn pois tästä huoneesta keikalle.

– LIVE NATION

Miltä tuntui kuulla itsesi Sony 360RA -tekniikan kautta?

MARK

Olen innoissani tulevasta. En malta odottaa, mitä on tiedossa ja miten musiikkia jatkossa julkaistaan. Jos sitä julkaistaan sellaisessa muodossa, jossa sitä voi kuunnella näin, koko ala tulee muuttumaan.

VINCENT

Joo. Se, että puhumme siitä muotona, saa minut kuvittelemaan klassikoita miksattuna sillä tavoin, esimerkiksi Led Zeppelinin tai Beatlesin kappaleita.

STEVE

Kuvittele olevasi live-konsertissa!

– LIVE NATION

Onko sinulla suosikkihetkeä? Nousiko jokin esiin tavalla, jota et ollut kuullut ennen?

JASON

Joo, luulen, että kyse on introsta. Koska me kuulemme yleisön kirkuvan taustalla joka ilta ja se on maailman paras tunne, kuten Steve sanoi äsken. Mutta minusta kaikki voivat nyt kokea saman kuin mitä me kuulemme, kun nousemme lavalle.

MARK

Se tuntui niin aidolta. Olemme juuri saaneet kiertueen päätökseen, mutta tuntui siltä kuin olisimme taas kiertueella. Jos ei ole koskaan kokenut, miltä tuntuu esiintyä täyden salin edessä, tämä on lähinnä sitä.

– LIVE NATION

Oletko innoissasi siitä, että fanisi voivat kokea tämän?

STEVE

Ilman muuta. Uskon, että monet ovat ihan ällikällä lyötyjä – hyvällä tavalla.

VINCENT

Joo, se hämmästytti meitä ja saimme kokea sen kaiken. Kuten kundit sanoivat, jos kuuntelija yleisön joukossa tai fani voi kokea saman, se on ainutlaatuista.

– LIVE NATION

Tässä on kiperä kysymys: Miten kuvailisitte 360 Reality Audio -kokemusta yhdellä sanalla?

JASON

Mukaansatempaavaa.

STEVE

Joo, tuo on hyvä sana. Mukaansatempaava on hyvä.

VINCENT

Joo. Uskomatonta.

STEVE

Aitoa.

JASON

Se on mukaansatempaavaa. Kuin olisi paikan päällä.

MARK

Eloisa.

kodaline-listening-1
kodaline-listening-2
”Minusta 360 Reality Audio on aivan uusi tapa lähestyä musiikin tekemistä ja levyttämistä.”

– LIVE NATION

Luuletko, että Sonyn 360 Reality Audio vaikuttaa sävellystyöhösi?

STEVE

Minusta se on aivan uusi tapa lähestyä musiikin tekemistä ja levyttämistä.

MARK

Minusta se alkaa siitä, kun olemme studiossa soittamassa jotain ja sitä voi panoroida vasemmalle ja oikealle. Mutta kun käytämme 360 Reality Audio -tekniikkaa, voimme tehdä mitä vain.

STEVE

Tämä on todella ällistyttävää.

JASON

Olemme yrittäneet kuvata muutamia live-esiintymisiä 360 asteen videona, mutta emme ole saaneet taltioitua kokemusta täydellisesti pelkästään videoon. Mutta uskon, että live-esiintyminen 360 asteen muodossa äänen kanssa luo aivan uuden kokemuksen.

STEVE

Kyllä, se on tulevaisuutta.

– LIVE NATION

Mitä hyötyä siitä voisi olla faneillesi?

VINCENT

Minusta hyötynä on se, että fanit kuulevat enemmän sitä samaa kuin me lavalla joka ilta. Se on uskomatonta. Eli jos emme voi kutsua kaikkia...

MARK

Voit yrittää...

VINCENT

...tämä on toiseksi paras vaihtoehto.

MARK

Se on oikeastaan enemmän tunnetta kuin mitään muuta. Kun asetan kuulokkeet korville, siihen menee vähän aikaa. On vaikea selittää, mitä se oikein on.

STEVE

Sitä on hankala kuvailla sanoin. Mutta luulen, että fanit – myös fanit, jotka eivät ehkä ole nähneet meitä livenä – kokevat sen näin. Joten se on aika uskomatonta.

VINCENT

Silti pitää tulla keikalle.

JASON

Joo.

STEVE

Joo.

JASON

Se on melkein yhtä hyvää kuin livenä.

MARK

Se on melkein yhtä hyvää kuin livenä. Tämä tekee meistä työttömiä.

– LIVE NATION

Teidän korvanne mitattiin, jotta 360 Reality Audio -kokemus voitiin optimoida teitä varten. Miten Sony voi mielestänne yksilöllistää kokemuksen kutakin kuuntelijaa varten?

JASON

Minusta tämä tekniikka on uskomatonta. Se on kehittynyt niin paljon, että sitä on vaikea uskoa todeksi. Tekniikan avulla jokainen voidaan asettaa omalle paikalleen tilaan ja musiikki voidaan räätälöidä juuri häntä varten. Tämän ansiosta Steve kuulee eri keikan kuin minä, koska minä olen vähän pidempi kuin hän. On käsittämätöntä, että se toteutuu kuulokkeiden kautta.

VINCENT

Kyllä. On aika hullua, että sellaista tapahtuu ja että kaikki käy niin äkkiä. Joten kun ajattelee laitteiden asetuksia, tulee olemaan huikeaa, että musiikin voi räätälöidä yksiköllisesti.

MARK

Se tuntuu hyvin futuristiselta, täysin uudelta ja raikkaalta. Nautin siitä kovasti.

STEVE

Sitä on vaikea sanoin kuvata, mutta olen täysin samaa mieltä kaikesta, mitä pojat ovat sanoneet. Tulevaisuus näyttää upealta.

KODALINE-Vincent
KODALINE-Steve
360-reality-audio

Lue lisää 360 Reality Audio -äänestä ja tämän innovatiivisen äänikonseptin tekniikasta.

WH-1000XM3

Käytä taustahälyä poistavia WH-1000XM3-kuulokkeita, jotta voit kokea täydellisen 360 Reality Audio -äänen.