OBJEKTIIVIEN PERUSTIEDOT

Makrokuvaus
Suurin suurennussuhde

Objektiivien suurennuskyky määräytyy polttovälin mukaan. Makrokuvauksessa on otettava myös huomioon, kuinka lähelle kuvattavaa kohdetta päästään. Nämä kaksi tekijää, polttoväli ja vähimmäistarkennusetäisyys, määrittävät objektiivin enimmäissuurennussuhteen, jota kutsutaan myös toistosuhteeksi. Mitä lähemmäs kohdetta tietyn polttovälin objektiivilla päästään, sitä parempi suurennussuhde saavutetaan.

Makro-objektiivi määritellään perinteisesti objektiivina, jonka enimmäissuurennussuhde on vähintään 1:1 eli 1x. Tämä tarkoittaa, että kohde voidaan toistaa täysikokoisena kameran kuvakennolla: 10 mm:n esine voidaan heijastaa kennolle 10 mm:n kuvana, kun objektiivi on riittävän lähellä kuvattavaa kohdetta. Enimmäissuurennussuhde 1:2 tai 0,5x puolestaan tarkoittaa, että saman 10 mm:n esineen kennolle heijastettavan suurimman mahdollisen kuvan koko on 5 mm eli puolet sen todellisesta koosta.

0,35 x kuva kukasta

0,35 x

1,0 x kuva kukasta

1,0 x

Muut hyödylliset makro-objektiivien ominaisuudet

Makro-objektiivit on suunniteltu erityisesti kuvaamiseen erittäin lyhyillä tarkennusetäisyyksillä, ja ne tuottavat yleensä tarkimmat kuvat lähietäisyydeltä. Nämä objektiivit soveltuvat kuitenkin myös muuhun kuin makrokuvaukseen. Makro-objektiiveilla saadaan laadukkaita kuvia myös tavallisista kohteista perusetäisyydeltä.

Lyhyellä kuvausetäisyydellä käytettävien makro-objektiivien syväterävyys on erittäin pieni. Tämä tarkoittaa, että kuvattava kohde on tarkennettava erittäin huolellisesti, jotta halutut yksityiskohdat ovat tarkkoja. Joskus kolmijalasta voi olla apua tarkennettaessa. Joidenkin kuvattavien kohteiden kohdalla aukko on jätettävä melko pieneksi, jotta saavutetaan riittävä syväterävyys. Lyhyestä syväterävyydestä voi kuitenkin olla hyötyä: se korostaa tarkennettua kohdetta ja häivyttää häiritsevän taustan.

[1] Vähimmäistarkennusetäisyys (noin 13 cm / 5,1 tuumaa 1x suurennuksella) [2] Kuvausetäisyys (noin 2 cm / 0,8 tuumaa 1x suurennuksella) [3] Vähimmäistarkennusetäisyys (noin 35 cm / 13,8 tuumaa 1x suurennuksella) [4] Kuvausetäisyys (noin 16 cm / 6,3 tuumaa 1x suurennuksella) [5] Kuvakennon taso

Vähimmäistarkennus- ja kuvausetäisyys

Objektiivin vähimmäistarkennusetäisyyden määritys voi olla haastavaa. Vähimmäistarkennusetäisyys mitataan kohteesta objektiivin takaisimpaan tarkennuspisteeseen, joka on kuvakennon tasolla kameran rungossa. Termi kuvausetäisyys viittaa kohteen ja objektiivin etuosan väliseen etäisyyteen.

Jos objektiivin vähimmäistarkennusetäisyys on 0,2 m (20 cm), kameran rungon paksuudesta ja objektiivin pituudesta riippuen kuvausetäisyys voi olla vähimmäistarkennusetäisyydellä vain muutama senttimetri, kun halutaan ottaa 1:1 makrokuva. Kun kuvattava kohde on niin lähellä, valaistus voi olla heikko (siksi saatavilla on erityisiä makrosalamia ja rengasvaloja), tarkennus voi olla haastavaa, jos kohde tai kamera liikkuu edes hieman, ja elävät kuvauskohteet lähtevät todennäköisesti karkuun. Jos tällaisia ongelmia on havaittavissa, kannattaa valita makro-objektiivi, jonka pidempi polttoväli antaa lisää kuvausetäisyyttä.