Sonyn Kazuo Hirain haastattelu

Korkean resoluution äänentoisto uudistaa musiikkialan

Musiikkialan viime aikojen puhutuimpia ilmiöitä on ollut korkean resoluution ääni. Mitä sillä tarkoitetaan? Pystyykö sen todella kuulemaan? Entä kannattaako siihen sijoittaa?

Korkean resoluution ääneen eli 192 kHz:n 24-bittiseen ääneen pakataan lähes seitsemän kertaa CD-äänen sisältämä tietomäärä. Toisin sanoen korkean resoluution äänessä voit kuulla kaikki ne yksityiskohdat, elementit ja vivahteet, jotka MP3-tiedostoissa kadotetaan.

Onko maailma valmis nauttimaan tämän huipputasoisen äänenlaadun eduista?

Sonyn toimitusjohtaja Kazuo Hirai kertoo, miksi korkean resoluution äänentoisto mullistaa musiikkiteollisuuden.

K: Miksi korkean resoluution äänentoisto on niin tärkeä Sonylle? Mikä on sen vaikutus musiikkiteollisuuteen?

Hirai: Musiikki on minulle ennen kaikkea taidemuoto, ja sellaisena siitä tulisi myös nauttia. Äänitteen tuottaminen vaatii paljon verta, hikeä ja kyyneliä, joten miksi emme antaisi musiikkiharrastajille mahdollisuutta kuulla suosikkitallenteitaan juuri sellaisina kuin artisti on ne tarkoittanut kuultaviksi?

Uskon, että korkean resoluution äänentoisto tulee uudistamaan musiikkiteollisuutta, kun musiikkia päästään kuuntelemaan aivan uudentasoisella laadulla. Se on tulevaisuutta.

K: Minkälaista korkean resoluution ääntä tukevaa laitteistoa Sonylla on tarjolla?

Hirai: Tarjoamme laajan valikoiman korkean resoluution äänentoistotuotteita hifiharrastajille suunnatuista huipputason kotiteatterijärjestelmistä edullisempiin perustason malleihin. Musiikinystävät arvostavat kannettavuutta ja käyttömukavuutta, joten olemme panostaneet mukana kulkevien tuotteiden kehittämiseen. Mobiilituotteitamme ovat esimerkiksi 64 Gt:n digitaalinen Walkman®-musiikkisoitin ja Xperia™-älypuhelin, jotka tukevat korkean resoluution äänentoistoa.

K: Miksi nuorten musiikinharrastajien tulisi kiinnostua korkean resoluution äänestä?

Hirai: Korkean resoluution äänen kuuleminen ensimmäistä kertaa on unohtumaton kokemus. Vain siten on mahdollista kuulla kappale sellaisena kuin se oikeasti ytimeltään on. Toivon, että nuoret voisivat kokea itse sen hämmästyttävän tunteen. Kun nuori asettaa kuulokkeet korvilleen, hän pääsee nauttimaan kuin juuri hänelle järjestetystä livekonsertista. Tiedäthän sen tunteen, kun konsertissa tunnet täysin erityistä yhteyttä suosikkiesiintyjääsi? Nyt sama syvä, tunnetason yhteys on mahdollista saavuttaa omalla kotisohvalla. Kun kerran on kuullut korkean resoluution äänentoistoa, tavalliseen äänenlaatuun ei ole enää paluuta. Niitä ei vain voi verrata toisiinsa.