Sonyn tuotesuunnittelu, tukena SORPLAS™

Ympäristö on Sonylle äärimmäisen tärkeä tuotesuunnittelussa. Kehitimme SORPLASin lisätäksemme kierrätysmateriaalien käyttöä ja tarjotaksemme korkeaa suorituskykyä, jotta voimme vastata tuotesuunnittelu- ja laatuodotuksiin.

SORPLAS takaa korkean laadun ja suojelee ympäristöä

Tavoitteenamme on luoda erinomaisia tuotteita ja minimoida niiden ympäristövaikutukset Road to Zero -ympäristötavoitteidemme mukaisesti. Kehitimme palonkestävän SORPLAS-kierrätysmuovin saavuttaaksemme nämä tavoitteet.

Mitä on SORPLAS?

SORPLAS auttaa hyödyntämään resursseja tehokkaammin

SORPLAS valmistetaan omasta palonestoaineestamme sekä käytetyistä vesipulloista ja pois heitetyistä optisista levyistä, jotka on hankittu tehtaista ja kaupoista. Sitä käytetään monissa Sonyn tuotteissa ja muissa tuotteissa. SORPLAS ei heikenny liikaa edes usean kierrätyskerran jälkeen. Siksi sitä tullaankin luultavasti ottamaan talteen ja käyttämään uudelleen uusissa tuotteissa.

[1] Murskaa   [2] Muotoile   [3] Tuotteet   [4] Kerää tehtaista/kaupoista

Sonyn tytäryhtiön optisten levyjen kierrätys

Sony Music Solutions Inc. -levynvalmistajalta peräisin olevat pois heitetyt, murskatut optiset levyt ovat yksi SORPLASin ainesosista ja niitä käytetään Sonyn BRAVIA™-televisioiden takakansissa.

SORPLASin ominaisuudet

Sonyn SORPLAS-kierrätysmuovi on turvallinen ja luotettava ja se toimii tuotteissa yhtä hyvin kuin uusiomuovi.

Korkea kierrätysmateriaalipitoisuus, jopa 99 %

Elektroniikkalaitteissa käytetyn kierrätysmuovin määrä on tavallisesti vain noin 30 %. Rikkipohjainen palonestoaineemme tuottaa jatkuvasti suorituskykyisiä muoveja, jopa käytettäessä 99-prosenttisesti kierrätysmateriaaleja.

[1] SORPLAS
[2] 99 % kierrätysmateriaaleja [3] 1 % palonestoaineita ja muita lisäaineita

[4] Tyypillinen palonkestävä polykarbonaattikierrätysmuovi
[5] 30 % kierrätysmateriaaleja [6] 55 % maaöljypohjaista uusiomuovia [7] 15 % palonestoaineita ja muita lisäaineita

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

SORPLASin tuotannon hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää noin 72 %:lla verrattuna samaan tarkoitukseen käytettyjen palonkestävien uusiomuovien tuotantoon.

[ 1 ] Palonkestävä uusiomuovi [ 2 ] SORPLAS, jossa 95 % kierrätysmateriaaleja

Lämpötilan ja kosteuden sietokyky

Sony kehittää kestävämpiä kierrätysmuoveja, jotta tuotteita voitaisiin käyttää pitkiä aikoja monenlaisissa ympäristöissä. Pienen palonestoainemäärän ansiosta SORPLAS on kestävä ja sietää hyvin erilaisia lämpötiloja ja kosteutta.

[1] Säilyttää molekyylin alkupainon, kun alle 85 ℃, 80 % RH [2] Kulunut aika (viikkoa) [3] SORPLAS [4] Palonkestävä, kierrätetty tietokone [5] Palonkestävä tietokone uusiomateriaaleista

Kestävyys takaa tuotteelle pidemmän käyttöiän

Vähäisemmän palonestoainemäärän ansiosta SORPLAS on vähintään yhtä kestävää tai kestävämpää kuin tavalliset palonkestävät muovit. Se on myös tukevaa, ja se on otettu käyttöön esimerkiksi vankkuutta vaativissa matkalaukkuosissa ja tietokonekoteloissa.

Tutustutaan tuotteisiimme

Yhtä suorituskykyinen kuin uusiomuovi

Elämäämme kuuluvien erilaisten tuotteiden on oltava myös kestäviä ja esteettisesti miellyttäviä. Vakuuttavan kestävyyden lisäksi SORPLAS näyttää hyvältä, ja sen laatu säilyy käytössä pitkään.

SORPLAS ja BRAVIA – kestävyyttä ja kauneutta

SORPLASin kierrätysmateriaalipitoisuus on korkea, ja se on myös kestävä pienen palonestoainemäärän ansiosta. SORPLAS viimeistelee kauniisti BRAVIA-televisioiden ulkokuoren, joka ei haalistu.

Kaunis ja kestävä kierrätysmateriaali

Kehitimme televisioiden takakansiin soveltuvan hartsin, joka voittaa kierrätysmuovien haasteet erinomaisella vahvuudellaan ja muotoilullaan. Käytimme myös alan johtaa kierrätysmateriaalisuhdetta.

Uusiomuovin käyttöä on vähennetty merkittävästi

Laadukas SORPLAS soveltuu ulkopinnoille, minkä ansiosta sen käyttöä voidaan lisätä merkittävästi. Uusiomuovien käyttöä BRAVIA-tuotteissa voidaan vähentää jopa 60 prosenttia.

SORPLAS ja Xperia™ – kestävyyttä ja vahvuutta

Älypuhelimien on oltava sekä vankkoja että kestäviä, koska niitä käytetään monenlaisissa ympäristöissä.

Sisäosiin tarvitaan tukevuutta ja monimutkaisia muotoja

SORPLASia on voitu käyttää tärkeisiin sisäosiin, koska se on erityisen vahvaa ja kestävää jopa uusiomuoviin verrattuna.

Uusiomuovin käytön onnistunut vähentäminen

SORPLASin käyttäminen XPERIA-laitteissa on vähentänyt uusiomuovin käyttöä sisäosissa 27 prosenttia.

SORPLAS kameroissa – vahvuus

Omaa SORPLAS-kierrätysmuoviamme käytetään tiettyjen vlogi- ja digikameroiden ulkoisissa ja sisäisissä osissa laadusta tai toiminnoista tinkimättä.

Kehittäjän haastattelu

Ympäristökeskeistä suunnittelua kierrätysmateriaalien avulla

Yasunobu Kawasaki

Product Design Division 2,
TV Business Group, Home Entertainment & Sound Products Business Group,
Sony Corporation

Olemme jo pitkään huomioineet ympäristövaikutukset televisiosuunnittelussamme hyödyntämällä aktiivisesti SORPLASia, joka sisältää runsaasti kierrätysmateriaaleja. Lisätäksemme käytetyn SORPLASin määrää aloimme käyttää sitä joidenkin mallien takakansissa vuonna 2021. Aloitimme materiaalien kehityksen yhdessä Sony Semiconductor Solutions Corporation -yhtiön kanssa vuonna 2018, mutta materiaalin hyödyntäminen televisioiden takakansien tapaisilla laajoilla ulkoalueilla vaatii korkeatasoista suunnitteluosaamista. Useiden prototyyppien ja parannusten jälkeen olimme onnistuneet kehittämään takakansiin soveltuvan materiaalin. Tämän ansiosta olemme voineet vähentää uusiomuovin käyttöä. Jatkamme tulevaisuudessakin ympäristövaikutusten vähentämistä BRAVIA-suunnittelutyömme avulla.

SORPLAS-matka

Yasuhito Inagaki

SORPLAS Business Office,
System Solutions Business Division,
Sony Semiconductor Solutions Corporation

SORPLAS syntyi noin 20 vuotta sitten alkaneen tutkimuksen tuloksena. Taustalla oli vahva halu muuntaa yritysten muovijätteet arvokkaaksi resurssiksi. Ensin meidän oli kehitettävä oma palonestoaineemme, joka toimisi hyvinkin pieninä määrinä polykarbonaattihartsin joukossa. SORPLAS yhdistää tuon palonestoaineen ja erilaisia lisäaineita kierrätysmateriaaleihin, kuten tehtaiden ja kauppojen käytettyihin vesipulloihin ja pois heitettyihin optisiin levyihin. Näin luodaan erittäin kestävä ja kaunis palonkestävä kierrätysmuovi, jonka materiaalista 99 prosenttia on kierrätettyä. Laajoilla hartsiominaisuuksilla varustettu SORPLAS on jo käytössä, mutta kehitämme sitä edelleen laajentaaksemme sen käyttömahdollisuuksia ja suojellaksemme ympäristöä entistä tehokkaammin.

Video: ”Mitä sinä teet tämän planeetan hyväksi?”
Lisätietoja SORPLAS™-materiaalista