TriporousTM, kohti puhdasta maailmaa

Sonyn mullistava ja tehokas suodatusmateriaali on valmistettu kierrätetystä biomassasta.

Vallankumouksellinen veden ja ilman suodatusmateriaali

Sonyn TriporousTM on ainutlaatuinen ja monikäyttöinen suodatusmateriaali, joka puhdistaa vettä ja ilmaa ja parantaa näin turvallisuutta, hygieniaa ja mukavuutta useissa ympäristöissä ympäri maailmaa. Sonyn visiossa TriporousTM avaa oven tulevaisuuteen, jossa puhdas vesi ja ilma ovat kaikkien saatavilla.
Japanin keksintö- ja innovaatioinstituutin Encouragement Award for 21st Century Inventions- ja 21st Century Contribution -palkintojen voittaja.

Kuva Triporous-logosta
Annamme jätteille uuden tarkoituksen
Kuva: Triporous on valmistettu pois heitetyistä riisinkuorista
TriporousTM on valmistettu pois heitetyistä riisinkuorista

TriporousTM on valmistettu kokonaisuudessaan biomassasta. Sonyn tekniikka käyttää TriporousTM-materiaalin ylimääräistä biomassaa, mikä voi auttaa vähentämään ympäristövaikutuksia.

Vuodessa pois heitettävien riisinkuorten määrä alueittain

Maailmanlaajuisesti pois heitettävä määrä on noin 150 miljoonaa tonnia vuodessa

[1] Aasia (Bangladesh, Kambodža, Kiina, Intia, Indonesia, Japani, Myanmar, Pakistan, Filippiinit, Thaimaa, Vietnam): 136 miljoonaa tonnia
[2] Afrikka (Egypti, Nigeria): 6,16 miljoonaa tonnia
[3] Etelä-Amerikka (Brasilia): 4,74 miljoonaa tonnia
[4] Pohjois-Amerikka (USA): 2,04 miljoonaa tonnia
[5] Eurooppa (EU): 0,84 miljoonaa tonnia
[6] Oseania (Australia): 0,06 miljoonaa tonnia

Mikä TriporousTM on?
Nopeampi adsorptio ja suuremmat hiukkaset

TriporousTM-materiaalissa on kolmen kokoisia huokosia, joten se suodattaa suurempia orgaanisia aineita ja tekee sen tiettyjen aineiden kohdalla huomattavasti perinteisiä aktiivihiilisuodattimia nopeammin ja tehokkaammin. Suurten huokosten suodattamia orgaanisia aineita ovat esimerkiksi bakteerit ja virukset, suuret proteiinit, kuten tietyt allergeenit ja entsyymit, sekä useat suuret orgaaniset molekyylit.

[1] TriporousTM [2] Aktiivihiili

Kuva: Nopeampi adsorptio ja suuremmat hiukkaset
TriporousTM ylittää aktiivihiilen

Ainutlaatuisen mikrorakenteensa ansiosta TriporousTM adsorboi kaasuja ja hajuja tehokkaasti. Lisäksi se poistaa suurempia orgaanisia aineita, kuten bakteriofagi MS2, nesteistä tehokkaammin kuin kookospähkinän kuorista valmistettu aktiivihiilisuodatin, jota käytetään tyypillisesti vedenpuhdistuksessa.

[1] Kontaminaatio [2] Aika (min) [3] TriporousTM-tulos [4] Kookospähkinän kuoresta valmistettu aktiivihiili

Kuva: Triporous ylittää aktiivihiilen
TriporousTM-materiaalin mahdollisuudet

Hajuttomia urheiluvaatteita, nopeampia ja tehokkaampia veden- ja ilmanpuhdistimia ja parannuksia monenlaisiin tuotteisiin, kuten elintarvikkeisiin, kosmetiikkaan ja elektroniikkaan – kaikki tämä on mahdollista TriporousTM-tekniikan avulla.

Parantaa veden laatua

Triporous™-suodatusta voi käyttää puhtaan juomaveden tuottamiseen epähygieenisissä oloissa. Tästä on hyötyä erityisesti kehitysmaissa.

Parantaa ilman laatua

Triporous™ puhdistaa ilmaa adsorboimalla epäpuhtauksia, kuten teollisia höyryjä ja kaasuja. Se voi myös vähentää altistusta tietyille mikroskooppisille hiukkasille (PM2.5) ja fotokemialliselle savusumulle.

Kuva: Tohtori Seiichiro Tabata
Ympäristönsuojelua riisinkuorten avulla

Tohtori Seiichiro Tabata

Triporous-materiaalin keksijä
Sony Corporation

Tehdessäni perustutkimusta akkumateriaaleihin liittyen tein töitä uuden huokoisen TriporousTM-materiaalin kehittämiseksi. Pois heitettyjen riisinkuorten biomassasta valmistetussa materiaalissa on kolmen kokoisia huokosia (nimen tri-alkuliite tulee numerosta kolme). Tämän ainutlaatuisen mikrorakenteen ansiosta materiaalilla on useita mahdollisia käyttökohteita. TriporousTM-materiaali voi esimerkiksi poistaa virushiukkasia, joten se voi auttaa takaamaan puhtaan veden saatavuuden alueilla, joita ei ole liitetty sähköverkkoon. Tutkimus ja tuotekehitys on yhä käynnissä. Toivon, että tämä uusi vettä ja ilmaa puhdistava materiaali mahdollistaa mukavamman ja kestävämmän elämän maailman ihmisille.

Kuva: Triporous
TriporousTM

Innovatiivinen uusi materiaali veden ja ilman puhdistukseen (vain englanniksi)

Kuva: Tehtaan hiilijalanjäljen pienentäminen
Tehtaan hiilijalanjäljen pienentäminen
Kuva: Seuraavan sukupolven projektorit
Seuraavan sukupolven projektorit
Kuva: Innovatiivista sähkönjakelua kaikille
Innovatiivista sähkönjakelua kaikille
Lisensointikyselyt

Sony on aloittanut TriporousTM-lisenssien myöntämisen. TriporousTM-materiaalin käyttöä tuotteissaan tai tehtaissaan harkitsevat tai TriporousTM-yhteistyöstä kiinnostuneet yhtiöt voivat lähettää kyselyn täällä.