Esittelyssä Android 10

Se on vihdoin täällä! Androidiin on tullut jälleen vuosittainen suurpäivitys, ja uusi merkkipaaluversio kantaa nimeä Android 10. Vaikkei nimi ole erityisen herkullinen, järjestelmän lukuisat uudet ominaisuudet ja parannukset tekevät Xperia-laitteestasi entistäkin helpomman ja intuitiivisemman käyttää.

Esimerkiksi turvallisuusominaisuuksiin on tehty merkittäviä muutoksia, jotta voit hallita yksityisyyttäsi entistä paremmin. Uudet toiminnot helpottavat myös verkossa viettämäsi ajan hallintaa. Lisäksi järjestelmä sisältää useita hyödyllisiä uusia ominaisuuksia, kuten painikkeettoman elepohjaisen navigoinnin ja kauan odotetun tumman teeman.

Lue lisää Android 10 -järjestelmän uusista mahtavista ominaisuuksista!

Himmennä näyttöä

Kirkkaan näytön katselu pimeässä rasittaa silmiä huomattavasti. Siksi uusi, koko järjestelmän kattava tumma teema on yksi Android 10 -version odotetuimmista ominaisuuksista. Tumma teema asettaa taustan mustaksi valkoisen sijaan, mikä vähentää silmien väsymistä. Jos laitteessasi on OLED-näyttö, tumma teema kuluttaa myös vähemmän virtaa ja voi pidentää akunkestoa. Ja totta puhuen myös sen ulkoasu on todella näyttävä!

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, ettei tumma teema välttämättä näy kovin hyvin kirkkaassa ympäristössä. Siksi sitä kannattaa kokeilla eri valaistusolosuhteissa, jotta löydät itsellesi sopivimman väriteeman.

Helpoin tapa vaihtaa tummaan teemaan on lisätä Dark theme (Tumma teema) -kuvake pika-asetuksiin. Sen jälkeen voit ottaa sen nopeasti käyttöön sipaisemalla alaspäin ja napauttamalla kuvaketta.

Elepohjainen navigointi

Ehkä suurin muutos Android 10 -järjestelmässä on eleillä navigointi. Nyt voit hallita laitettasi muutamilla yksinkertaisilla intuitiivisilla eleillä. Uusi elepohjainen navigointi vapauttaa myös näyttötilaa, kun painikkeita ei enää tarvita. Siten se tekee käyttökokemuksestasi entistä mukaansatempaavamman.

Pääset aloitusnäyttöön sipaisemalla alhaalta ylös. Voit vaihdella sovelluksia sipaisemalla ylös ja pitämällä sormeasi hetken näytössä. Pääset palaamaan edelliseen vaiheeseen sipaisemalla keskelle päin kummalta tahansa puolelta. Voit käynnistää Google Assistant -sovelluksen sipaisemalla viistosti ylös jommastakummasta alakulmasta. Kun totut toimintoon, laitteesi hallinnasta tulee entistä yksinkertaisempaa ja luonnollisempaa.

Voit vaihtaa elepohjaiseen navigointiin valitsemalla ensin Settings (Asetukset) ja sieltä System navigation (Järjestelmän navigointi). Valitse sitten Gesture navigation (Elepohjainen navigointi), niin olet valmis. Jos sinulla tulee ikävä perinteisiä kolmea ohjauspainiketta, ei hätää. Voit aina palata painikepohjaiseen ohjaukseen.

Elepohjainen navigointi ei välttämättä ole saatavilla joihinkin malleihin.

Suojaa yksityisyyttäsi

Laitteidemme käyttäjien tietosuoja on meille ensiarvoisen tärkeää, ja Android 10 tuo siihen merkittäviä parannuksia. Asetuksissa on nyt esimerkiksi Privacy right (Tietosuoja) -niminen osio, joka sisältää kaikki tietosuojaa koskevat valikot.

Tässä osiossa voit määrittää, mitä tietoa haluat tai et halua jakaa laitteeseesi asennettujen sovellusten kanssa. Voit tarkastella ja valita, mitkä sovellukset saavat käyttää kameraa tai mikrofonia ja mitkä saavat käyttää sijainti- tai kalenteritietojasi jne.

Sijaintitiedoista puheen ollen: voit antaa sovelluksille luvan käyttää sijaintiasi valitsemalla kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat always allow (salli aina), allowed only while in use (salli vain, kun sovellus on käytössä) ja never (estä).

Terveellinen digitaalinen elämäntyyli

Digitaalisella aikakaudella turvaudumme yhä enemmän mobiililaitteisiimme, mikä väistämättömästi johtaa ruutuajan lisääntymiseen. Kun Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä julkaistiin, sen uusiin ominaisuuksiin sisältyivät Digital wellbeing (Digitaalinen hyvinvointi) -valikot, jotka auttavat hallitsemaan laitteen ääressä käytettyä aikaa.

Nyt nämä valikot tulevat valmiiksi asennettuina Xperia-laitteissa, joissa on Android 10 -käyttöjärjestelmä. App Timers (Sovellusajastimet) auttavat määrittämään ajan, jonka saat käyttää tietyn sovelluksen parissa. Wind Down (Rauhoittumistila) antaa sinun asettaa ajastimen, joka vaihtaa näytön harmaasävyiseksi, kun on aika levätä.

Olipa mobiililaitteesi kuinka hyödyllinen tahansa, sitä ei pidä käyttää liikaa. Digitaalisen hyvinvoinnin toiminnot auttavat tasapainottamaan digitaalista elämää ja tavallista arkea.

Wi-Fi-yhteyden jakaminen vaivatonta

Kuvitellaan, että olet kutsunut kavereita kylään ja haluat heidän tuntevan olonsa kotoisaksi. Haluat heidän voivan käyttää Wi-Fi-yhteyttäsi, mutta mikä se salasana olikaan? Kuulostaako tutulta?

Android 10 mahdollistaa Wi-Fi-yhteyden jakamisen QR-koodeilla. Valitse vain Settings (Asetukset) ja napauta sitä Wi-Fi-verkkoa, jonka haluat jakaa. Kun napautat QR-koodin kuvaketta, näyttöön ilmestyvät QR-koodi ja kaikki tarvittavat tiedot salasana mukaan lukien. Kavereidesi tarvitsee vain skannata QR-koodi älypuhelimensa kameralla, minkä jälkeen heidät yhdistetään Wi-Fi-verkkoosi. Unohda oikean Wi-Fi-verkon etsiminen ja turhauttavan pitkien salasanojen näppäily. Kätevää ja helppoa!

Hiljaiset ilmoitukset

Häiritsevätkö laitteeseesi jatkuvasti kilahtelevat tai värisevät ilmoitukset? Android 10 pitää sisällään Silent notifications (Hiljaiset ilmoitukset) -toiminnon, jonka avulla lajittelet tärkeät ilmoitukset vähemmän tärkeistä.

Hiljaiset ilmoitukset eivät näy lukitusnäytössä, eivät aiheuta värinähälytystä eivätkä ponnahda muiden sovellusten päälle. Voit tarkistaa ilmoitukset ilmoituspalkista kohdasta Silent notifications (Hiljaiset ilmoitukset). Jotkin ilmoitusasetukset määrittyvät automaattisesti, ja muita voit määrittää painamalla ilmoitusta pitkään ilmoituspalkissa.

Huomaathan, ettei tämä artikkeli ole tuotekohtainen. Kuvatut toiminnot ja ominaisuudet voivat siksi vaihdella käyttämäsi laitteen ja/tai ohjelmistoversion mukaan.