Vesi- ja pölysuojaus – kaikki tarvittavat tiedot

Ennen kuin aloitat Sony-laitteen käytön sinun on tarkistettava sen ominaisuudet ja rajoitteet. Suunnittelitpa sitten ottavasi sen mukaan luontoretkelle tai viikonloppumatkalle, muutamia perusohjeita noudattamalla voit varmistaa, että laitteesi selviää elämän yllättävissä käänteissä.

Aloitetaan tarkastelemalla IP-luokituksia ja sitä, miten ne vaikuttavat laitteen käyttöön.

Mikä on IP-luokitus?

IP (Ingress Protection) -luokitus on kansainvälinen järjestelmä, jolla mitataan laitteen pöly- ja vesisuojausta. IP-luokituksen ensimmäinen numero kertoo, kuinka hyvin laite on suojattu kiinteitä aineita, kuten pölyä vastaan. Toinen numero kertoo, kuinka hyvin laite on suojattu makealta vedeltä.

Suoja kiinteitä kappaleita ja pölyä vastaan

IP0X

Ei suojausta

IP1X

Suojattu kiinteiltä kappaleilta, joiden läpimitta on yli 50 mm

IP2X

Suojattu kiinteiltä kappaleilta, joiden läpimitta on yli 12,5 mm

IP3X

Suojattu kiinteiltä kappaleilta, joiden läpimitta on yli 2,5 mm

IP4X

Suojattu kiinteiltä kappaleilta, joiden läpimitta on yli 1 mm

IP5X

Pölysuojattu, rajoitettu sisäänpääsy (ei haitallista kerrostumista).

IP6X

Pölytiivis.

Vesisuojaus

IPX0

Ei suojausta

IPX1

Suojattu tippuvalta vedeltä.

IPX2

Suojattu tippuvalta vedeltä kallistettuna enintään 15 asteen kulmaan normaaliasentoon nähden.

IPX3

Suojattu suihkuavalta vedeltä.

IPX4

Suojattu roiskuvalta vedeltä.

IPX5

Suojattu heikolta vesisuihkulta vähintään kolmen minuutin ajan.

IPX6

Suojattu voimakkaalta vesisuihkulta vähintään kolmen minuutin ajan.

IPX7

Suojattu enintään yhden metrin syvyiseen veteen upottamisen vaikutuksilta 30 minuutin ajan.

IPX8

Suojattu veteen upottamisen pitkäkestoisilta vaikutuksilta yli metrin syvyisessä vedessä. Valmistaja määrittää tarkat olosuhteet laitekohtaisesti.

Vaikutukset omaan laitteeseeni

Laitteellasi on IP-luokitus. Tämä tarkoittaa, että laitteisto toimii odotetulla tavalla, kun se altistetaan tietyille olosuhteille tarkasti valvotuissa laboratorio-olosuhteissa.

Sony-laitteiden vedenpitävyyttä testataan asettamalla laite varovasti hanavedellä täytettyyn säiliöön, joka lasketaan 1,5 metrin syvyyteen. Kun laite on ollut säiliössä 30 minuuttia, se otetaan ulos varovasti ja sen toiminnot ja ominaisuudet testataan.

Pieni sade ei haittaa

Yllättikö sade bussipysäkillä? Ei hätää. Xperia-laite kestää sadepisarat ja vesiroiskeet niin sisällä kuin ulkonakin.

Jos taas läikytät vettä illallispöydässä laitteesi päälle, voit olla huoleti. Anna laitteen vain kuivua kunnolla.

Ehkä tykkäät katsoa videoita Xperia-laitteellasi tiskatessasi. (Se on muuten tosi hyvä idea, hallitset selvästikin multitaskaamisen jalon taidon!) Mutta varo, ettei laitteesi tipahda vahingossa veteen, ja muista pyyhkiä laitteesta vesipisarat, kun olet valmis.

Muita tapoja käyttää laitetta

Sony-laitteen vesi- ja pölysuojausta voi hyödyntää myös muilla tavoin. Voit käyttää laitetta esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

• Kun sormesi ovat märät.
    • Pölyävässä ympäristössä, kuten tuulisella hiekkarannalla tai tomuisella polulla patikoidessa. Varmista kuitenkin että puhdistat jälkeenpäin kaiken tomun laitteestasi hanavedellä.
    • Valokuvien ottaminen ja videoiden kuvaaminen märissä olosuhteissa. Muista, että laitetta ei saa käyttää veden alla. Jos laite kastuu vahingossa muusta kuin makeasta vedestä, puhdista se hanavedellä.

Älä kuitenkaan unohda suojuksia.

Sen lisäksi, että on tärkeää tutustua laitteeseen kunnolla, kaikki laitteen suojukset on muistettava sulkea tiukasti ennen kuin altistat sitä vedelle tai pölylle. Mukaan luetaan USB-portin, SIM-korttipaikan ja muistikorttipaikan suojus. Osassa laitteistamme on suojukseton vedenkestävä USB-portti. Jos tällainen laite on kastunut, USB-portin on ehdottomasti annettava kuivua täysin, ennen kuin siihen liitetään USB-kaapeli. Voit poistaa kosteutta USB-portista ravistamalla laitetta useita kertoja siten, että USB-portti on alaspäin ja pyyhkimällä laitteen sitten kuivaksi mikrokuituliinalla. Toista tätä menettelyä, kunnes USB-portissa ei näy enää kosteutta.

Varmista myös suojuksia sulkiessasi, että suojusten väliin ei jää hiuksia tai muita pieniä esineitä. Muutoin laitteesi voi vahingoittua.

Laitteesta huolehtiminen

Tässä muutamia ohjeita, joiden avulla saat laitteestasi enemmän irti:

• Muista kuivata älypuhelimen, tabletin tai lisävarusteen suojukset ja muut mahdollisesti vettä keräävät osat käytön jälkeen.
    • Älä altista laitetta meri-, suola- tai kloorivedelle tai muille nesteille, kuten mehuille, nestemäiselle pesuaineille tai etikalle.
    • Jos laite altistuu jollekin muulle kuin makealle vedelle, kuten uima-altaan kloorivedelle, huuhdo laite aina makealla vedellä.
    • Jos kaiutin tai mikrofoni kastuu, sen toiminnot saattavat häiriintyä, kunnes kosteus on kokonaan haihtunut.
    • Laitteesi IP-luokitus on testattu laboratorio-olosuhteissa valmiustilassa, joten laitetta ei saa käyttää esimerkiksi kuvien ottamiseen veden alla. Älä käytä laitetta kuvien ottamiseen vedenalaisten aktiviteettien, kuten sukeltamisen tai snorklauksen aikana.
    • Kuivumiseen vaadittava aika voi vaihdella olosuhteiden mukaan, ja kuivuminen voi kestää jopa kolme tuntia. Tällä välin voit käyttää toimintoja, jotka eivät vaadi kaiuttimen tai mikrofonin käyttöä. Voit siis huoletta ottaa kuvia, tarkistaa sähköpostisi tai lähettää tekstiviestejä.
    • Älä käytä hiustenkuivaajaa kastuneiden osien kuivaamiseen.
    • Laitteen kuluminen ja vauriot voivat heikentää sen suojausta pölyä ja kosteutta vastaan.

Takuu, huolto ja asiakaspalvelu

Huomaa, että takuu ei kata vaurioita ja vikoja, jotka johtuvat laitteen virheellisestä käytöstä. Ota huomioon myös se, että kaikki yhteensopivat lisävarusteet, kuten akut, laturit, handsfree-laitteet, näppäimistöt ja USB-kaapelit, eivät ole vesi- ja pölytiiviitä.