Käytön aloittaminen: videokameran toiminnot

Digitaalisella videokameralla voit kuvata videoita, ikuistaa elämäsi tärkeät hetket, kuten vauvan ensiaskeleet, ja luoda jokaisesta lomasta kestäviä muistoja.

Sinun on kuitenkin ymmärrettävä, miten kamera toimii, jotta voit valita itsellesi oikean laitteen ja hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä oppaassa perehdytään muutamiin keskeisiin asioihin.

 • Oikean tarkkuuden valitseminen
 • Digitaalinen vai optinen zoom?
 • HD-pakkausmuodot
 • Videoiden tallennus- ja säilytysvaihtoehdot
 • Videoiden toistaminen televisiossa
 • Muita kameran valitsemiseen liittyviä tärkeitä näkökohtia

Oikean tarkkuuden valitseminen

Kuvattaessa käytettävä kuvanlaatu tai tarkkuus vaihtelee videokamerakohtaisesti.

Kuvan tarkkuus määräytyy siinä olevien vaakaviivojen määrän perusteella. Mitä enemmän viivoja, sitä tarkempi kuva on. Full HD -kuvassa on esimerkiksi 1 080 vaakaviivaa.

Tavallinen tarkkuus (SD): SD-muodossa on 720 x 576 kuvapistettä, ja sitä käytetään lähinnä edullisissa kameroissa. Tavallisesta tarkkuudesta puuttuvat HD-kuvan selkeys ja yksityiskohtaisuus.

Teräväpiirto (HD): Full HD -videokamerat tuottavat SD-malleja huomattavasti paremman kuvan. Full HD -muoto on nykyisten televisiomallien standardi, ja monet kanavat lähettävät teräväpiirtoisia ohjelmia. 1 920 x 1 080 kuvapisteen ansiosta kuvassa on aiempaa paljon enemmän yksityiskohtia.

4K: 4K on Full HD -muotoa neljä kertaa tarkempi. 3 840 x 2 160 kuvapisteen ansiosta värit, kylläisyys ja kontrasti ovat entistä parempia. 4K-muodossa kuvattu aineisto on toistettava 4K-televisiossa.Digitaalinen vai optinen zoom?

Zoomilla tarkoitetaan kykyä muuttaa näkökenttää kameraa liikuttamatta, ja se on keskeinen tekijä videokameraa ostettaessa. Kun lähennät tai loitonnat, muutat kohteen etäisyyttä liikuttamalla itse objektiivin osia tai lähentämällä digitaalista kuvaa.

Optinen zoom: Kun käytät optista zoomia, polttoväliä muutetaan muuttamalla objektiivin optisten elementtien keskinäistä suhdetta. Standardin optisen zoomin suurennussuhde on 10-kertainen, mikä tarkoittaa, että suurin polttoväli on 10-kertainen pienimpään polttoväliin verrattuna. Saatavilla on kuitenkin myös videokameroita, joiden zoomausalue on jopa 60-kertainen.

Digitaalinen zoom: Tätä toimintoa käytettäessä objektiivin polttoväliä ei muuteta, vaan lähennetään kameran kennon ottamaan kuvaan. Koska alkuperäinen kuva ei muutu, kuvanlaatu on sitä heikompi, mitä suurempaa zoomaussuhdetta käytetään.


HD-pakkausmuodot

Kun tallennat videokameralla, elokuva pakataan, jotta tiedostokoko pysyy hallittavissa. Tallennetun elokuvan laadun määrää yleensä bittinopeus, joka mitataan megabitteinä sekunnissa (Mbps). Mitä suurempi bittinopeus, sitä parempi tuloksena syntyvän tiedoston ja suurempi koko on.

Käytettävissä on useita pakkausmuotoja.

HDV: Digitaalisten videokameroiden alkuperäinen HD-muoto, joka on yhteensopiva perinteisen, nauhapohjaisen DV-muodon kanssa. Tallentaa Full HD -tarkkuudella, mutta käyttää MPEG-2-pakkausta. Kuluttajille tarkoitettuja HDV-kameroita ei ole montaakaan, niitä käyttävät lähinnä ammattilaiset.

AVCHD: Kuluttajille tarkoitetuissa videokameroissa Full HD -kuvamateriaalin tallentamiseen ja toistamiseen käytetty standardi. AVCHD:

 • tallentaa Full HD -muodossa, mutta sen pakkaussuhde on HDV:tä suurempi, käyttää pakkausmenetelmää MPEG-4/H.264
 • tallentaa HD-videoita käyttämättä liikaa muistia
 • käyttää 1 Gt 30 minuutin kuvamateriaalin tallennukseen.

XAVC: Tämä muoto on suunniteltu tukemaan 4K-videokameroita. Sen avulla elokuvantekijät pystyvät hallitsemaan 4K-tiedostojen kokoa ja laatua. 4K-tarkkuuden tapauksessa bittinopeus voi olla jopa 960 Mbps, mutta XAVC-pakkausmuodon avulla se voidaan laskea alle 100 Mbps:ään.

XAVC:tä ei ole tarkoitettu ainoastaan 4K-tarkkuutta varten, vaan se tukee myös Full HD -tarkkuutta.


Videoiden tallennus- ja säilytysvaihtoehdot

Kun kuvaat kotivideoita, ne tallennetaan digitaalisesti sisäiselle kiintolevylle tai muistikortille.

Kiintolevy: Tallenna kuvamateriaali suoraan kameraan valitsemalla sisäisellä kiintolevyllä varustettu malli. Sisäinen muisti voi olla kahdessa muodossa:

 • Kiintolevyasema: tavallinen kiintolevy. Sisältää runsaasti tallennustilaa, mutta on raskaampi ja sisältää liikkuvia osia.
 • Flash: Kevyempi ja nopeampi muisti, jossa ei ole liikkuvia osia, mutta siinä on vähemmän tilaa.

Muistikortit: Tallenna elokuvat pienelle muistikortille, joka voidaan asettaa kamerassa olevaan muistikorttipaikkaan. Kortin nopeus on tärkeää: ääntä sisältävät Full HD -videot vaativat nopeamman kortin kuin ääntä sisältämättömät SD-videot.

Kortin suorituskyky riippuu useista tekijöistä:

Tietojen tallennustila: mitataan gigatavuina, kertoo sen, kuinka paljon kortille mahtuu tietoja.

Kortin nopeus: kertoo sen, kuinka nopeasti kortille voi kirjoittaa tietoja. Tätä mitataan megatavuina sekunnissa (MBps) (tämä on eri asia kuin megabitit sekunnissa, joka kertoo tallenteen alkuperäisen bittinopeuden). Kortit luokitellaan eri luokkiin:

Enlarge image

Kirjaston luominen ja muokkaaminen PlayMemories-sovelluksella: Sonyn PlayMemories-sovelluksella voit tallentaa videosi turvallisesti verkkoon. Käsittele arvokkaita muistojasi helposti ja järjestä ne omaan henkilökohtaiseen kirjastoosi. Tarkastele niitä kannettavassa tietokoneessa, tablet-laitteessa tai televisiossa ja synkronoi ne helposti langattomasti.

Perehdy SD-videoiden siirtämiseen DV- tai Digital8-videokamerasta tietokoneeseen
Perehdy SD-videoiden siirtämiseen DV- tai Digital8-videokamerasta Mac


Videoiden toistaminen televisiossa

Voit kytkeä digitaalisen videokameran televisioon ja katsoa elokuvat suuressa näytössä muutamassa helpossa vaiheessa.

 1. Kytke HDMI-kaapeli videokameran HDMI OUT -porttiin.
 2. Kytke kaapelin toinen pää television HDMI IN -porttiin.
 3. Toista elokuva kamerassa, niin se ilmestyy televisioon.

Lue lisää elokuvien toistamisesta televisiossa


Muita kameran valitsemiseen liittyviä tärkeitä näkökohtia

Laajakulmaobjektiivi: Joidenkin videokameroiden mukana toimitetaan laajakulmaobjektiivi, jolla voi ottaa upeita panoraamakuvia mäistä, vuorista tai historiallisista maamerkeistä. Laajakulmaobjektiivi soveltuu ihanteellisesti myös ihmisryhmien filmaamiseen tai ahtaissa paikoissa kuvaamiseen.
Enlarge image

Kenno: Kenno on kameran valoherkkä osa, jota käytetään digitaalisen kuvan ottamiseen. Mitä suurempi videokameran kenno on, sitä enemmän yksityiskohtia se pystyy tallentamaan. Monissa Sonyn kameroissa käytetyn Exmor R CMOS -kennon kaltaisilla laadukkailla kennoilla voi tallentaa täyteläisiä ja yksityiskohtaisia kuvia jopa heikossa valaistuksessa tai sisätiloissa kuvattaessa.


Optinen kuvanvakautus: Käsivarren tai käden pienikin liike voi johtaa kameran tärähtämiseen. Optinen kuvanvakautus pitää kuvamateriaalin vakaana ja tarkkana. Sonyn tasapainotettu optinen SteadyShot-toiminto takaa tallenteiden uskomattoman vakauden.