Kameran ja objektiivien puhdistus ja huolto

Näen pisteitä tai pölyä kamerallani otetuissa kuvissaDigivalokuvaajien yleisin ongelma on kameran kennossa oleva pöly.
Tämä voi vaikuttaa haitallisesti valokuviin, koska hajanaiset, tummat pisteet saattavat olla näkyvissä kuvan vaaleasävyisissä osissa. Yleensä ne näkyvät sinisellä taivaalla, kuten alla olevassa esimerkissä.Toisinaan erehdytään ajattelemaan, että valokuvissa näkyvät tahrat johtuvat läpikuultavasta peilistä, elektronisesta etsimestä tai objektiivista. Läpikuultavassa peilissä tai elektronisessa etsimessä oleva pöly ei vaikuta valokuvan lopulliseen tulokseen. Yleensä objektiivissa olevat pölyhiukkaset ovat liian pieniä ja kaukana polttopisteestä, jotta ne eivät näy valokuvissasi.
Mihin varotoimiin voin ryhtyä välttääkseni pölyn kertymistä ilmaisimeen tai läpikuultavaan peiliin?

Pölyn pääsyä kameraan ei voi täysin välttää, mutta muutaman vihjeen avulla vaaraa voi pienentää merkittävästi.

 1. Sammuta kamera ennen objektiivin vaihtamista. Tämä vähentää staattisen sähkön määrää ilmaisimessa ja pienentää pölyn puoleensa vetämisen riskiä.
 2. Varmista, että taustaobjektiivin ulkopuoli on puhdas ja pölytön, ennen kuin kiinnität sen kameraan. Käytä puhallinta pölyn ja muiden lasia mahdollisesti naarmuttavien hiukkasten pois puhaltamiseen. Voit tarvittaessa käyttää lopuksi mikrokuituliinaa.
 3. Älä jätä kameraa seisomaan objektiiviaukko avoinna pidemmäksi aikaa. Kun irrotat objektiivin, aseta runkosuojus kameraan tai vaihda objektiivi välittömästi.
 4. Lisäksi objektiivi kannattaa mahdollisuuksien mukaan vaihtaa ympäristössä, joka on kuiva ja jossa ei ole runsaasti pölyä tai hiekkaa.
 5. Kun vaihdat objektiivia, suuntaa objektiiviaukko alaspäin välttääksesi pölyn leijailemisen kameraan.
 6. Pidä takaobjektiivinsuojus ja kameran rungon suojus puhtaana ja pölyttömänä. Kun objektiivi on kiinnitetty kameraan, voit kiinnittää objektiivin takasuojuksen kameran rungon suojukseen. Tämä estää suojuksia keräämästä pölyä tai likaa, erityisesti kun pidät suojusta kameralaukussa.
 7. Pidä kameralaukku puhtaana. Hämmästyt, jos tietäisit miten paljon laukkuun kertyy likaa ja pölyä, kun olet käyttänyt sitä jonkin aikaa. Tyhjennä laukku kokonaan ja imuroi se sisältä poistaaksesi pölyn ja lian. Muista ottaa kaikki pikkuosat, kuten muistikortit, salamakenkä jne. pois laukusta ennen imurin käyttöä.
Mitä voin tehdä, kun huomaan pölyä kuvissa?

SLT-kameroissa on kaksivaiheinen pölynestotoiminto.

 1. Antistaattinen pinnoite optiselle alipäästösuodattimelle
 2. Ilmaisimen tärinä täristää pois kevyen pölyn, joka on laskeutunut alipäästösuodattimelle. (SLT-malleissa, jotka on tuotu markkinoille kesällä 2011 ja sen jälkeen (SLT-A77 ja uudemmat mallit) on tehokkaampi ultraäänitärinä pölyn pois karistamiseen aiempiin malleihin verrattuna.

Tämä ilmaisimen tärinä tapahtuu joka kerta automaattisesti, kun kamera sammutetaan ja sen voi myös aktivoida tarvittaessa valikosta. Koska kameran sisäinen pölynpoistoesto suoritetaan automaattisesti, kun kamera sammutetaan, aiemmin otetuissa kuvissa näkyvissä ollut pöly on jo poistettu. Lisäksi tavalliset pölyhiukkaset ovat hyvin pieniä ja vaikeasti paljain silmin nähtäviä, kun katsot ilmaisimeen.

Miten puhdistat kameran ilmaisimen (ja optisen alipäästösuotimen sen edessä)

Sony hyväksyy vain yhden asiakkaiden suorittaman puhdistustavan, joka on manuaalisen, kumipuhaltimen käyttö.* Muiden menetelmien käytössä on vaarana ilmaisimen tai ilmaisimen edessä olevan alipäästösuotimen vahingoittaminen, mistä aiheutuu kameran takuun raukeaminen.

Puhdista optinen alipäästösuodin ilmaisimen edessä seuraavasti:

 1. Sammuta kamera siten, että se suorittaa automaattisesti irtopölyn pois täristävän ilmaisimen tärinän.
 2. Irrota objektiivi. Nyt näet "läpikuultavan peilin", joka peittää kuvailmaisimen. Käytä kumipuhallinta ja puhalla varoen pois läpikuultavan peilin päälle mahdollisesti leijunut pöly, mutta varo koskettamasta sitä.
 3. Jotta pääset käsiksi ilmaisimeen,peili on käännettävä ylös. Paina sormenpäällä kevyesti peilin lukkovipua, jolloin peili kääntyy ylös.

  Varmista, ettet koske läpikuultavan peilin pintaa! Kameran peili on valmistettu läpikuultavasta kalvosta. Peilin koskettaminen saattaa aiheuttaa likaa tai vääristymistä, mikä vaikuttaa kuvan laatuun tai kameran suorituskykyyn.
 4. Suuntaa kameran kiinnitin alaspäin ja aseta puhaltimen kärki juuri kameran objektiivin kiinnityskohdan sisällä ja paina sitä muutaman kerran. Tämä irrottaa yleensä tavalliset pölyhiukkaset ilmaisimesta ja puhaltaa ne pois kamerasta.
 5. Kun olet valmis, paina uudelleen sormenpäällä peili takaisin normaali asentoon, kunnes kuulet naksahduksen. Varmista jälleen, että kosketa vain peilin kehystä, et peilin pintaa.

Manuaalinen kumipuhallin: Valmistajat tarjoavat manuaalisia puhaltimia, joiden hinnat ja laatu saattavat vaihdella paljon. Hyvässä kumipuhaltimessa on ilmansuodattimet, jotta vältetään pölyn puhaltamista kameran sisälle. Kuminen ilmapuhallin on olennainen osa valokuvausvälineistöä ja antaa yleensä toivottuja tuloksia nopeasti.

Huomaa: Älä koskaan käytä paineilmaa ilmaisimen puhdistamisessa! Paine voi olla liian korkea ja aiheuttaa vahinkoa sekä pieniä syövyttävän nesteen pisaroita voi vahingossa joutua alipäästösuotimeen tai läpikuultavaan peiliin ja aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Pölyä läpikuultavalla peilillä

Läpikuultava peili on hyvin herkkä kameran osa.

Kameran peili on valmistettu läpikuultavasta kalvosta. Peilin koskettaminen saattaa aiheuttaa likaa tai vääristymistä, mikä vaikuttaa kuvan laatuun tai kameran suorituskykyyn. Läpikuultava filmi saattaa myös naarmuuntua helposti.

Älä yritä pyyhkiä likaa, pölyä tai rasvaa SLT-peilin pinnalta äläkä käytä puhdistusnesteitä. Se vahingoittaa läpikuultavaa peiliä. Takuu ei kata vahinkoja, joita suora kosketus läpikuultavan kalvon kanssa aiheuttaa.

Jotta voit pitää SLT-peilin puhtaana ja varmistaa kameran optimaalisen suorituskyvyn, käytä kumipuhallinta säännöllisesti pölyn kertymisen välttämiseksi. Puhdista myös objektiivin takaosa ennen objektiivin vaihtamista. Tästä on erityisesti apua käytettäessä kameraa ympäristöissä joissa on korkea kosteus tai vaara veden tiivistymisestä. Pölyn ja kosteuden/tiivistyneen veden yhdistelmä SLT-peilissä saattaa aiheuttaa lian tarttumisen peiliin.

Manuaalinen kumipuhallin: Valmistajat tarjoavat manuaalisia puhaltimia, joiden hinnat ja laatu saattavat vaihdella paljon. Hyvässä kumipuhaltimessa on ilmansuodattimet, jotta vältetään pölyn puhaltamista kameran sisälle. Kuminen ilmapuhallin on olennainen osa valokuvausvälineistöä ja antaa yleensä toivottuja tuloksia nopeasti.

Huomaa: Älä käytä paineilmaa! Paine voi olla liian korkea ja aiheuttaa vahinkoa sekä pieniä syövyttävän nesteen pisaroita voi vahingossa joutua alipäästösuotimeen tai läpikuultavaan peiliin ja aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Pöly objektiivin sisällä

Objektiivin sisällä oleva pöly on normaalia eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Verrattuna pölyyn ilmaisimessa, objektiivin sisällä oleva pöly ei edes näy kuvissasi. Joten jos havaitset pölyä objektiivissa (helpompi nähdä paljain silmin kuin pöly ilmaisimessa) voit jatkaa huoletta kuvaamista!

Objektiiveille on annettava riittävä määrä ilmavirtaa, koska objektiivin osat liikkuvat jatkuvasti sisällä tarkennettaessa ja/tai zoomattaessa. Jos objektiivit olisivat täysin tiiviit, objektiivin osat voisivat liikkua vain vähän ja sitten painuisivat takaisin ilmanpaineen vuoksi.

Vaikka objektiivi olisi suhteellisen uusi, objektiivin sisällä voi olla jo pieni määrä pölyä. Tämä ei ole vika. Objektiivit valmistetaan erittäin huolella erittäin puhtaassa ympäristössä, mutta ei ole mahdollista saada niistä 100 % pölyttömiä.

Kamerarungon ja objektiivien puhdistus ja huolto

Kamerarungon ja objektiivien puhdistus on tärkeää, jotta varusteet säilyvät hyvässä kunnossa, mutta puhdistuksessa on oltava varovainen. Ne pysyvät parhaiten hyvässä kunnossa, kun niistä huolehditaan asianmukaisella tavalla:

Aseta objektiivin suojus aina takaisin paikalleen.
Säilytä objektiivit suojakotelossa.
Kuljeta kameravarusteita asianmukaisessa kantolaukussa.

Lisävarusteita löydät täältä.

Kosteutta saattaa tiivistyä myös silloin, jos olet erittäin kosteassa tilassa tai jos siirryt kylmästä lämpimään. Kosteuden tiivistyminen saattaa aiheuttaa tiettyjen rungon sisällä olevien metalliosien hapettumista ja johtaa siten toimintahäiriöihin. Lisäksi varusteisiin saattaa muodostua sieni- ja homekasvustoa, joka vahingoittaa varusteita. Välttääksesi tämän riskin kantolaukussa kannattaa säilyttää silikageelipusseja, jotka imevät osan kosteudesta.

Kun käsittelet varusteita, pölyä tai muita kiinteitä hiukkasia saattaa kiinnittyä kamerarungon ja objektiivin väliin; myös sormenjälkiä saattaa esiintyä. Voit poistaa ne seuraavalla tavalla vahingoittamatta varusteitasi.

 1. Kamerarunko

  Esimerkiksi rantapäivän jälkeen kamerarungon rakoihin saattaa kiinnittyä hiekanjyviä. Jos niitä ei poisteta heti, ne saattavat päästä säätökiekkoihin ja aiheuttaa ennenaikaista kulumista, jonka vuoksi kameraa ei voida enää käyttää. Ne saattavat myös vahingoittaa vakavasti objektiivin tarkennusrengasta.
  Helpoin tapa poistaa hiukkaset on harjata rungon ulkopuoli pehmeällä harjalla. Älä paina harjaa kovaa, sillä se naarmuttaa runkoa tai LCD-näyttöä.
  Jos kiinnittynyt pöly ei lähde harjalla, voit käyttää myös pumpulipuikkoa. Puhalluslaitteella pääsee usein tehokkaasti vaikeasti puhdistettaviin osiin.
  Lopuksi, jos kameran runko altistuu vaikeasti poistettaville aineille (mudalle jne.), puhdistukseen sopii parhaiten vedellä hieman kostutettu mikrokuituliina (saatavana esim. optikolta). Suosittelemme mikrokuitua, sillä se ei naarmuta LCD-näyttöä.
  Älä käytä kemiallisia tuotteita, kuten ohentimia, bensiiniä, alkoholia, kertakäyttöisiä puhdistusliinoja jne.

 2. Objektiivit

  Objektiiveja on käsiteltävä erityisen varovasti. Objektiivien lasi on erittäin herkkää ja se naarmuuntuu helposti. Objektiivin puhdistamisen tulisi olla viimeinen keino. Puhdistus vaikuttaa aina optiseen pintaan. Jälkiä jää aina, vaikka niitä ei heti paljaalla silmällä huomaakaan. Objektiivi saa olla mieluummin hieman pölyinen kuin naarmuuntunut.
  Mielestämme puhdistus on välttämätöntä, jos huomaat sormenjälkiä; ne ovat rasvaisia ja happamia ja saattavat vahingoittaa objektiivien heijastusta ehkäisevää pinnoitetta. Kuivuneet vesipisarat ja merivesiroiskeet sisältävät suolakiteitä, jotka myös saattavat vahingoittaa lasia, joten ne on poistettava.
Pölyn ja mikrohiukkasten poistaminen

Poista ensin pöly kumisella puhalluslaitteella. Älä koskaan puhalla suullasi. Objektiiviin saattaa päästä sylkipisaroita, joiden jättämiä jälkiä on vaikea poistaa.

Poista seuraavaksi pöly objektiivista erittäin pehmeällä harjalla. Älä kosketa harjan harjaksia sormillasi, sillä harjakset rasvoittuvat ja aiheuttavat tahroja. Älä paina liian kovaa. Esimerkiksi rantapäivän jälkeen objektiivin lasilla saattaa olla pii- tai silikahiukkasia, ja huolimaton puhdistus saattaa naarmuttaa optista pintaa.

Rasvatahrojen ja sormenjälkien poistaminen

Yleisenä sääntönä sinun kannattaa välttää lasin koskettamista sormilla. Jos lasissa on sormenjälkiä, älä koskaan poista niitä vaatteillasi tai pehmopaperilla. Niiden kuidut ovat liian karkeita ja ne saattavat naarmuttaa lasia.

Käytä mikrokuituliinaa ja säilytä sitä pussissa tai kantolaukussa, jotta se ei pölyynny.
Jos tarvitset nestettä rasvatahrojen poistoon, älä käytä vesijohtovettä, sillä sen suolat saattavat naarmuttaa lasia.
Kostuta sen sijaan mikrokuituliina deionisoidulla vedellä ja taputa lasin pintaa – älä hankaa lasia.