Valokuvaajan opas: Näin saat kamerallasi laadukkaita kuvia

Jos olet aiemmin käyttänyt digitaalista kompaktikameraa, kaikki kuvasi on tallennettu luultavasti JPEG-tiedostoina. Saat näitä tiedostoja myös digitaalisella järjestelmäkamerallasi, mutta vaihtoehtona voit käyttää lisäksi RAW-tiedostoja. Mikä on RAW-tiedosto ja miksi sitä kannattaisi käyttää tavallisten JPEG-tiedostojen sijaan?

Kun otat kuvan, kameran kenno tallentaa runsaasti tietoa; paljon enemmän kuin mitä JPEG-tiedoston tekemiseen vaaditaan. Kun kamera käsittelee kuvaa, sen on poistettava paljon tietoa tiedoston pienentämiseksi. Tuloksena oleva kuva on tasoltaan tyydyttävä useimpiin käyttötarkoituksiin, kuten tulostukseen tai kuvan jakamiseen sähköpostilla tai internetissä.

JPEG-tiedostosta poiketen kamera ei käsittele tai pakkaa RAW-tiedostoa. Se sisältää kaikki tiedot, jotka kenno tallentaa kuvan ottamisen aikana. Niihin sisältyy paljon laajemmat väri- ja värisävyalueet kuin JPEG-tiedostossa ja äärimmäisillä varjo- ja valoalueilla saattaa näkyä huomattavasti enemmän yksityiskohtia. Sen vuoksi sitä kutsutaan toisinaan "digitaaliseksi negatiiviksi". Aivan kuten omien kuvien kehittäminen ja tulostaminen pimiössä mahdollistaa huomattavasti paremmat tulokset kuin valokuvausliikkeessä, RAW-tiedostoon tallennetuilla ylimääräisillä tiedoilla voidaan saada laadukkaampia valokuvia. Tarvitset vain hieman harjoitusta.

RAW-tiedostojen käsittelyyn tarvitaan erityinen RAW-tiedostojen muunnosohjelma, kuten kameran mukana toimitettu Image Data Converter SR.

Kun avaat RAW-tiedoston Image Data Converter -ohjelmassa, kuva näytetään ensin siten kuin se näkyisi käytettäessä asetuksia, jotka olivat valittuina kamerassa tallennushetkellä. Sen jälkeen voit muuttaa valotusta, valkotasapainoa, väritilaa, kontrastia ja useita muita asetuksia, kunnes kuva on juuri sellainen kuin haluat. Voit jopa näyttää "ennen"- ja "jälkeen"-kuvat vierekkäin, jolloin näet työsi tuloksen, eikä sinun tarvitse huolehtia epäonnistumisesta. Kun kuvan säädöt ovat valmiit, voit tallentaa tuloksen uutena TIFF- tai JPEG-tiedostona. Alkuperäinen RAW-tiedoston säilyy täysin muuttumattomana, joten voit palata siihen myöhemmin ja tehdä halutessasi erilaiset asetukset.

Esimerkkejä eduista, kun valitset RAW-tiedoston JPEG-tiedoston sijaan:

Esimerkki 1

Tässä esimerkissä voidaan selvästi huomata, että lattiaan osuvat vesipisarat eivät näy yksityiskohtaisesti JPEG-kuvassa. Lisäksi kuvan valoisilta alueilta puuttuu paljon yksityiskohtia.

Suurenna kuva

RAW-kuvasta voidaan nähdä, että siinä on paljon enemmän yksityiskohtia, joten se on paljon intensiivisempi.

Suurenna kuva

Zoomattuja yksityiskohtia RAW- ja JPEG-kuvien erosta

Suurenna kuva

Esimerkki 2

JPEG-tilassa tallennettu kuva

Tässä esimerkissä kuva on tallennettu päivän päätteeksi auringonlaskun aikana. Punaisen valon sävyt kestävät vain muutaman minuutin, ja haasteena on saada nämä sävyt kuvaan. JPEG-tilassa kuva on alivalottunut ja värit ovat haaleita. Tässä kuvassa ei ole mitään erityistä.

Säädetty RAW-tiedosto

Esimerkki 2