Tuotesuunnittelijan haastattelu

Lisätietoja LSPX-S1-mallista

Sonyn lasikaiutin tuo tilaan tyyliä. Sen tuottama todentuntuinen ääni vie sinut suoraan musiikin keskelle samalla kun sen pehmeä lyhdyn kaltainen valo luo huoneeseen tunnelmaa.

 

TS Business Division, Senior Consumer Experience Producer
Yasushi Matsumoto

─ Miten lasikaiuttimen idea syntyi?

  

Sountina NSA-PF1

Matsumoto: Lasikaiuttimen esikuva on vuonna 2008 julkistettu Sountina NSA-PF1-kaiutin. Ajatus kaiuttimesta syntyi, koska halusimme luoda eräänlaisen tilan keskelle sijoitettavan äänen suihkulähteen, josta ääni kuulostaa virtaavan ylöspäin koko huoneeseen. Tarkoituksemme oli suunnitella mihin tahansa sisustukseen mukautuva kaiutin ja saada aikaan vaikutelma, että huone suorastaan pursuaa läpikuultavaa ääntä. Vaikka Sountina maksoi tuolloin yli miljoona jeniä, se sai innokkaan vastaanoton. Lasikaiutin on kehittynyt huomattavasti niistä ajoista: se sisältää päivitettyä Sountina-tekniikkaa, se on huomattavasti pienempi ja sen ääni on puhtaampi ja taajuusalue laajempi. Lisäksi se voi toistaa musiikkia langattomasti ja toimia akkunsa varassa.

NSA-PF1-kaiuttimessa ääni tuotettiin orgaanisen lasiputken värähtelyllä. Sen mullistava rakenne ja hienostunut muotoilu herättivät suurta kiinnostusta. NSA-PF1 oli noin 1,80 metriä korkea, ja sen koko orgaaninen lasiputki värähteli tuottaen kolmiulotteista ääntä, joka jakautui tasaisesti ympyrän muotoisena äänimaailmaksi. Kaiuttimen ominaispiirre oli kuuluva ääni, joka kantautui suurissakin tiloissa joka kolkkaan.

Kaaviokuva LSPX-S1-kaiuttimesta.
Kaaviokuva LSPX-S1-kaiuttimesta.

─ Mekanismi, jolla lasikaiutin tuottaa ääntä orgaanisen lasin värähtelyllä, on ainutlaatuinen. Miten lasikaiutin eroaa tavallisista kaiuttimista? 

Matsumoto: Useimmissa tavallisissa kaiuttimissa ääni syntyy kaiuttimen kartion värähtelyn seurauksena, mutta lasikaiuttimessa koko lasilieriön pinta saadaan värähtelemään iskemällä lieriötä sen alareunassa olevalla kolmella liikuttimella. Liikuttimien äänentuottomekanismi on samankaltainen kuin lyömäsoittimissa tai jousisoittimissa. Värähtely kulkee koko orgaanisen lasilieriön pinnassa ja siirtyy tilaan ääniaaltona ympyrän muotoiselle alueelle. Lopputuloksena on selkeä akustinen vaikutelma, jossa laulu, lyömäsoittimet ja jousisoittimet heräävät eloon. Monet asiakkaamme ovat kertoneet, että kuulostaa aivan siltä, kuin heidän olohuoneessaan laulaisi oikea ihminen. Vaikutelma on niin todenmukainen, että he voivat kuulla laulajan hengenvedot ja kuvitella hänen huultensa liikkuvan. Haluamme todella, että mahdollisimman moni voi saada saman todentuntuisen kokemuksen.

─ Ääni siis leviää orgaanisesta lasiputkesta ympyrän muotoisesti. Ominaisuus on aivan ainutlaatuinen. Voitko kertoa lasikaiuttimen muista ominaisuuksista ja käyttötavoista?

Matsumoto: Useimpien tavallisten kaiuttimien ääni on kohdistettu, jolloin paras kuuntelupaikka on kapealla alueella suoraan kaiuttimen edessä (monokaiuttimet) tai kahden kaiuttimen välissä (stereokaiuttimet). Lasikaiuttimen erikoisominaisuus on, että ääni leviää orgaanisesta lasiputkesta ympyränmuotoiselle alueelle. Silloin kaikki tilassa olijat saavat nauttia samasta äänikokemuksesta. Olipa kaiutin sijoitettu huoneen nurkkaan tai sen keskelle, tilassa vallitsee sama, tasainen äänikenttä. Kaiuttimen ääni ei ole kohdistettu, joten tasaisessa äänikentässä oleva henkilö ei pysty suoraan kuulonsa perusteella päättelemään, mistä ääni tulee. Uskomme, että lasikaiutin tuottaa miellyttävän äänimaailman ilman, että asiakas edes tiedostaa äänen tulevan kulutuselektroniikkalaitteesta.

Kaiuttimen langattomuudella haluamme rohkaista asiakkaita sijoittamaan lasikaiuttimen keskelle illallispöytää tai parvekkeen pöytää viinipullon tavoin. Näin ystävät ja perheenjäsenet voivat kerääntyä äänilähteen ympärille nauttimaan toistensa seurasta.

* Ei veden- eikä pölynkestävä.

Lähikuva LSPX-S1-kaiuttimesta.

Jyrsityn alumiinikotelon akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset, ja se sulautuu saumattomasti eri sisustusmateriaaleihin.

Alaviistokuva LSPX-S1-kaiuttimesta.

Äänenvoimakkuuden säätö ja muut painikkeet on piilotettu kaiuttimen pohjaan, jolloin laitetta ei edes tunnista audiovisuaaliseksi laitteeksi.

─ Mihin keskityitte kaiuttimen muotoilussa?

Matsumoto: Halusimme noudattaa tiukkoja vaatimuksiamme niin muotoilussa kuin äänenlaadussakin. Emme kuitenkaan halunneet suunnitella projektorista omalaatuisen näköistä vain erikoisuuden tavoittelun vuoksi, sellainen pistää helposti silmään olohuoneessa. Luotimme muotoilussa sen sijaan Life Space UX -ajatukseen. Sen mukaan onnistunut muotoilu sulautuu tilan sisustukseen saumattomasti. Lopputuloksena on laite, jonka hienostunut ulkonäkö miellyttää silmää mutta ei vie liikaa huomiota. Kaiuttimen kotelo on upeasti pintakäsiteltyä jyrsittyä alumiinia, jonka äänenlaatuominaisuudet ovat erinomaiset. Sen vaaleankellertävä väri sopii sekä japanilaiseen että länsimaiseen sisustukseen. Äänenvoimakkuuden säätö ja muut painikkeet on piilotettu yksikön pohjaan, jolloin laitetta ei edes tunnista kaiuttimeksi. 

Sisustuskuva LSPX-S1-kaiuttimesta.

Kaiuttimen ääni on kuuluva, ja siinä on orgaaniselle lasille tyypillinen häivähdys läpikuultavuutta. Ääni ja LED-valon lämmin hehku yhdessä luovat taianomaisen ilmapiirin.

─ Orgaanisen lasiputken keskellähän on lankamainen LED-lamppu?

Matsumoto: Kyllä. Mielestäni lampun merkitystä ei voi vähätellä. Sen vaikutus on sama kuin leirinuotiolla, jonka ympärille on kerääntynyt ihmisiä. Pelkkä liekkien tuijottaminen saa rentoutumaan ja tuntemaan yhteyttä luonnon kanssa. Ihan kuin liekeillä olisi jokin taikavoima, joka saa nuotion ympärillä olevat ihmiset keskustelemaan asioista, joista he eivät tavallisesti puhuisi. Olemmekin saaneet paljon hyvää palautetta lasikaiuttimen ostaneilta asiakkailta. He ovat kertoneet, että kaiuttimen lämmin valo ja ääni ovat muuttaneet heidän huoneensa tunnelman täysin. Lampun katselu musiikin kuuntelemisen aikana on heidän mielestään todella rentouttavaa. Ymmärsimme palautteesta, että valon ja äänen vuorovaikutus on siis erittäin merkittävä.

─ Akkunsa ansiosta lasikaiutin toimi siis myös paikoissa, joissa ei ole sähköä?

Matsumoto: Kyllä vain. Lasikaiutin jakaa tuottamansa äänen ympärilleen tasaisesti ympyrän muotoiselle alueelle, joten sen voi sijoittaa mihin tahansa. Halusimme ihmisten todella hyödyntävän tätä ominaisuutta ilman, että heidän tarvitsee etsiä sopivaa pistorasiaa tai vetää jatkojohtoja. Kaiuttimessa oli siis ehdottomasti oltava akku. Lisäksi siinä on Bluetooth-ominaisuus, joten musiikkia voi kuunnella täysin langattomasti missä tahansa. Toivomme, että mahdollisimman monet asiakkaamme voivat Sonyn lasikaiuttimen valon ja äänen avulla kokea asuntonsa aivan uudella ja ennennäkemättömällä tavalla.

LSPX-S1

Lasikaiutin

LSPX-S1

Nauti kristallinkirkkaasta äänestä ja sisustukseen mukautuvasta pehmeästä valaistuksesta.