Xperia, viritetty audiofiileille yhteistyössä Mark Wilderin kanssa 

Jotta äänentoisto kuulostaisi siltä kuin artisti on sen tarkoittanut, otimme mukaan masteroija Mark Wilderin Sony Musicin Battery Studiosista. Hänen avullaan säädimme ja arvioimme kaiuttimien ja kuulokkeiden äänenlaatua. Katso, miten ääniteknikkomme Kenichi Matsumoto teki yhteistyötä Markin kanssa, jotta tästä Xperiasta saatiin yksi kaikkien aikojen parhaista älypuhelimista musiikin toistoa varten.

Yhteistyössä legendaarisen masteroijan Mark Wilderin kanssa
Mark Wilder studiossa

Kertoisitko hieman itsestäsi, Mark?

Mark:
Olen johtava masteroija New Yorkissa sijaitsevassa Battery Studiosissa, joka on osa Sony Music Entertainmentia. Olen ollut yrityksen palveluksessa 33 vuotta ja ollut mukana yli 3 000 albumilla. Olen ollut ehdolla 11 Grammy-palkinnon saajaksi, saanut niistä kuusi ja teen yhä hienoja levyjä. Minusta on upeaa, että saan työskennellä sellaisen musiikin parissa, jota kuuntelin nuoruudessani.

”Tämä on erityisesti audiofiilejä varten viritetty älypuhelin”

Matsumoto-san, miten kuvailisit intohimoasi tätä projektia kohtaan?

Matsumoto:
Useimmat musiikin ystävät kuuntelevat musiikkia mobiililaitteilla kohtalaisella äänenlaadulla. Itse en musiikin ystävänä ollut siihen tyytyväinen. Halusin edelleen nauttia autenttisesta äänentoistosta, vaikka en olisi kotona hifijärjestelmäni luona. Intohimoni on tuottaa ihmisille erinomaista äänenlaatua kaikkialla. 

Kenichi Matsumoto kuuntelee kuulokkeilla

Mitä haluat, että musiikin ystävät kokevat Xperiaa käyttäessään?

Matsumoto:
Halusitpa kuunnella kuulokkeilla tai sisäänrakennetun stereokaiuttimen kautta, haluan, että kuulet musiikin siten kuin artisti on sen tarkoittanut. Uskon, että musiikkia voidaan toistaa tarkasti, ja haluaisin musiikkia rakastavien käyttävän Xperiaa tämän kokemuksen aikaansaamiseksi. Jotta laulun todellinen olemus tulisi esiin sanojen, melodian, rytmin ja muiden elementtien kautta, meidän oli ymmärrettävä tilailmaisun merkitys mukaansa tempaavan kuuntelukokemuksen kannalta. Uskon, että tämä painotus äänen luomiseen tekee Xperiasta ainutlaatuisen.

”En voinut uskoa, että saamme näin selkeän äänen älypuhelimesta”
Mark Wilder arvioi Xperia 1 II -mallia

Miltä kaiutin kuulostaa, Mark?

Mark:
Huomasin Xperiasta todella sen, että siinä on hyvin selkeä ääni. Yksityiskohdat, tilavaikutelma ja instrumenttien välinen tila on paljon selkeämpi kuin missään muussa kuulemassani matkapuhelimessa. Siinä on tehoa ja iskuvoimaa, se on jännittävämpi. Dynaamiset liikkeet pienistä dynamiikan muutoksista dramaattisempiin ovat kuin suuremmasta, täyden äänialueen kaiuttimesta. Se on vaikuttavaa, koska tämä ääni liittyy paljon suurempaan kuuntelukokemukseen.

Entä kun kuuntelet kuulokkeilla?

Mark:
Kun kuuntelin langallisilla kuulokkeilla ensimmäistä kertaa, olin todella yllättynyt tämän Xperian äänivaikutelmasta. Äänenlaatu, tila, selkeys, äänenvoimakkuus – kaikki vaikuttaa olevan paljon paremmin koossa kuin missään aikaisemmassa matkapuhelimessa muistini mukaan. Minulla on aina matkoilla Walkman® mukana, ja olen odottanut innolla päivää, jolloin voin valita, kuuntelenko musiikkia Walkmanista vai älypuhelimesta ollessani liikkeellä. Se päivä on tullut.

Mitä mieltä olet 3,5 mm:n audioliitännästä?

Mark:
Olen innoissani kuulokeliitännän paluusta. Haluan käyttää langallisia kuulokkeita. Siten tunnen olevani oudolla tavalla enemmän yhteydessä. Haluan, että äänen vahvistus tulee puhelimesta, ja kun näin tässä puhelimessa kuulokeliitännän, hymy kohosi kasvoilleni!

”Tämän Xperian avulla saat todella autenttisen äänikokemuksen”

Kenichi Matsumoto

”Oli ilo työskennellä mobiilikehittäjien kanssa, me olemme loistava tiimi”

Mark Wilder

Matsumoto-san, millaista yhteistyö on ollut?

Matsumoto:
Markin kanssa työskentely on ollut meille erittäin hyödyllistä. Muistimme hänen sanansa, kun teimme säätöjä Tokiossa. Mutta tavoitteemme olivat korkeat, ja minulta kesti kauan saada äänentoisto kuulostamaan oikealta. Joinain hetkinä ajattelin, etten pystyisi enempään, ja sitten Markin kasvot tulivat mieleeni ja toistelin itselleni, ettei hän olisi koskaan tyytyväinen tähän laatuun. Niinpä jatkoin työntekoa.

Mark Wilder ja Kenichi Matsumoto yhteistyössä Xperia-puhelinten äänenlaadun parissa

Entä Mark, toimiko kumppanuus hyvin sinun kannaltasi?

Mark:
Kyllä, ehdottomasti. Ja oli hyvä kuulla, että kummittelin kehittäjien mielessä! Varmaan kaikissa yhteistyöprojekteissa huolena on se, että kaikki eivät välttämättä liiku samaan suuntaan. Näin ei koskaan ollut meidän tapauksessamme. Ensimmäisestä prototyypistä toiseen olin erittäin tyytyväinen siihen, miten samankaltaisia ideamme puhelimen äänenlaadun vaatimuksista olivat. Keskustelumme johtivat suuriin äänenlaadun parannuksiin tässä Xperiassa.

Entä tulevaisuus, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Olen varma, että tämä yhteistyö on saanut aikaan kaikkien aikojen parhaan äänentoiston Xperia-puhelimessa. On tietenkin vielä muutamia ideoita, joiden avulla voisimme tehdä puhelimesta entistäkin mahtavamman. Se voi olla vaikea saavuttaa tässä vaiheessa, mutta teemme kovasti töitä ja haluaisin jatkaa Markin ainutlaatuisen tietämyksen ja asiantuntemuksen hyödyntämistä.

Mitä haluaisit sanoa lopuksi, Mark?

Mark:
Arvostan sitä, että minut pyydettiin mukaan suunnittelemaan jokaista uutta Xperia-älypuhelinta. Se on minulle suuri kunnia ja ilon aihe.