Siirry sisältöön

SLICE OF LIVING

Yksi laatta

Yhden laatan estetiikka

Asuintiloissa myös TV voi olla taideteos – elementti, jonka käyttäjät voivat kokea. Sony herätti henkiin tämän idean ja loi uuden innovatiivisen TV-mallin, joka täydentää tilaa taiteellisella ulkoasullaan.

A1-sarja

Yhden laatan muotoilun jäljittelemätön tyylikkyys

Slice of Living -konseptissa "ihanteellisen olohuoneen" elementit on yhdistetty uusilla tavoilla, jotta tuotteet sopisivat ympäristöönsä luonnollisesti. Perimmäinen tavoitteemme oli nostaa TV-estetiikka huonekalujen ja sisustussuunnittelun perinteisten normien yläpuolelle. Kehitimme yhden laatan konseptin: tuote koostuu vain yhdestä laatasta, jonka luonnollinen tyylikkyys tuo käyttäjien mieleen taideteoksen. TV-suunnittelun tavanomaiset vaiheet unohdettiin. Jotta pystyisimme luomaan asuintilat uudistavan muotoilun, TV:n oli oltava kuin taideteos.

Puhdasta minimalistisuutta

Taiteessa kyse ei ole vain visuaalisuudesta, vaan myös kokemuksellisuudesta. Tämä perusidea oli uuden television suunnitteluprosessin taustalla. Kun aloimme kehitellä minimalistista ja tyylikästä yhden laatan konseptia, luulimme, että voisimme sijoittaa kaikki eri toiminnot itse näyttöön OLED-tekniikan avulla, jolloin erillisiä elementtejä, kuten kaiuttimia, reunusta tai jalustaa, ei enää tarvittaisi. Yhdistimme äänentoiston näyttöön uudella äänitekniikalla, jolla ääni syntyy näytön värinän kautta. Näin sekä visuaalinen kokemus että äänikokemus yhdistyivät yhteen laattaan. TV:n oli oltava ohut ja luonnollinen myös seinään asennettuna, joten pidimme yleisen rakenteen mahdollisimman pienenä näyttölaatan ja taustapuolella olevan tukilaatan avulla. Siinä koko malli yksinkertaisuudessaan. Kuva, ääni ja muotoilu – kun nämä kolme osa-aluetta yhdistetään kokonaisuudeksi, kaikki tarvittava on siinä. Puhtain mahdollinen yhden laatan kokemus.

Minimalistisuudella kohti huippuluokan kokemusta

Tehtävämme oli luoda huippuluokan katselukokemus. Esitimme itsellemme yksinkertaisen kysymyksen: mitkä ovat näytön perustarpeet? Meidän oli luotava täysin uudenlainen muotokieli, joka poikkeaisi perinteisestä jalusta-kehys-rakenteesta ja antaisi mahdollisuuden määrittää uudelleen koko katselukokemuksen. Jos pystyisimme muuttamaan televisioiden ulkonäön, pystyisimme myös muuttamaan ihmisten käsityksen asuintiloista ja jopa heidän elintapojansa. Tämän esteettisen muutoksen kulmakiviksi valitsimme maksimaalisen yksinkertaisuuden ja huippuluokan katselukokemuksen. Muotoilun ansiosta ihmiset voivat tutustua uudenlaisiin mahdollisuuksiin asuintilojen muokkaamisessa.

Tako, Chief Art Director

Kaunis rakenne lasilla

Yhden laatan konseptin tavoitteena on poistaa TV-muotoilusta kaikki epäolennaiset elementit, jolloin käyttäjät voivat keskittyä paremmin itse katselukokemukseen. Jotta minimalistinen muotoilu voitiin toteuttaa, meidän oli palattava aloituspisteeseen ja mukautettava TV:n koko rakenne. Kun esimerkiksi aluslaatta ja liitännät, jotka yleensä sijaitsevat TV:n takana, sijoitettiin taustapuolen tukipaneelin sisälle, TV:n profiilista saatiin ohuempi. Lasi puolestaan tuo rakenteeseen lisävakautta ja viimeistelee ulkonäön kiiltävällä pinnalla. Yhden laatan muotoilu toimii myös kaikista katselukulmista: pidimme taustalaatan mahdollisimman kapeana, jotta reunat eivät näkyisi kuva-alueella edes viistosti katseltuna. Toinen tärkeä ominaisuus oli näytön kaltevuus, jota hiomalla pyrimme varmistamaan näytön luonnollisen kulman ja miellyttävän katselukokemuksen. Kun kaikki nämä ominaisuudet yhdistettiin kokonaisvaltaiseen, pelkistettyyn muotoiluun, TV ei ainoastaan tuo mieleen taideteosta tyylikkäällä yhden laatan profiilillaan. Monipuolisen esteettisyytensä ansiosta TV:n voi sijoittaa muuallekin kuin huoneen nurkkaan, ja se sointuu yhteen eri tilojen kanssa niin seinälle asennettuna kuin tasaisella alustallakin.

Sony A1 TV
Sony A1 TV
Sony A1 TV
Sony A1 TV

Asuintiloista omaksutut vastakkaiset materiaalit

TV:n ainutlaatuisen kuva- ja äänimaailman piti sopia yhteen asuintilojen kanssa, minkä vuoksi myös kaikkien yksityiskohtien materiaaleja myöten piti olla juuri oikeanlaisia. Näyttöä ympäröivässä alumiinikehyksessä hyödynnettiin värjäystä ja kemiallista kiillotusta, joiden avulla aikaan saatiin lasimateriaalin kanssa yhteensopiva, hienovarainen hohde. Värinäkaiuttimet sijoitettiin taustapuolen keskelle siten, että ääni on optimaalinen. Alumiinin kanssa ne muodostavat vaakasuuntaisen kiinteän palkin, mikä korostaa TV:n vahvaa olemusta mutta saa sen näyttämään ohuemmalta. Tukilaatassa käytettiin kangasmateriaalia, joka toimii pehmeänä visuaalisena vastakohtana lasille. Kankaalla on myös toinen funktio: se vaimentaa takapaneeliin sijoitetun bassokaiuttimen bassoääntä ja luo syvemmän äänikokemuksen. Yhdistelemällä asuintiloissa esiintyviä eri materiaaleja kankaasta lasiin ja alumiiniin onnistuimme luomaan ympäristöönsä luonnollisesti sopivan TV:n.

Monialaista yhteistyötä

Yhden laatan keskeisin idea oli yksinkertaisuus. Muotoilun ja yksityiskohtien oli oltava yksikertaisia. Ottaen huomioon kaikki TV-suunnittelun elementit optimaalisen muotoilun löytämisessä oli omat haasteensa. Meidän oli vaikea löytää oikeanlainen tasapaino eri materiaalien välillä, yhdistää eri pinnat oikealla tavalla, sovittaa suuri bassokaiutin pieneen ja ohueen rakenteeseen sekä saada käyttäjäystävällinen kaapelinhallintaratkaisu näyttämään hyvältä kaikista suunnista. Tässä kohtaa yhteistyö oli todella arvokasta – suunnittelijat ja insinöörit yhdistivät voimansa ja ratkaisivat kaikki haasteet, joiden jälkeen TV sai lopullisen, ihanteellisen muotonsa.

Kuwao, Designer

Kuva, ääni ja ulkonäkö – ei sen enempää eikä vähempää. Sonyn uudessa muotoilussa TV-konsepti on pelkistetty toiminnalliseen ja esteettiseen yksinkertaisuuteen, jolla on luotu ennennäkemätön katselukokemus. Aivan kuten taideteokset muovaavat galleriaa, yhden laatan muotoilu muuttaa televisioiden ja tilojen vuorovaikutuksen.