Xperia jokaiselle esteetön

Aistien tukena

Tavoitteenamme on tarjota esteettömiä tuotteita, joilla jokainen voi viestiä vapaasti yksilöllisten tarpeittensa mukaan. Olemme keskittyneet kolmeen esteettömyyden osa-alueeseen: näkemistä avustava tekniikka – helpottaa sisältöjen näkemistä tai muuntaa niitä ääneksi, kuulemista avustava tekniikka – helpottaa sisältöjen kuulemista tai muuntaa niitä tekstiksi ja toimintoja avustava tekniikka – helpottaa Xperia-laitteen toimintojen käyttämistä.

Nuori nainen, jolla on silmälasit, maski ja Sonyn kuulokkeet, katselee hyvin tarkasti Xperian näyttöä.
Esteetön kaikille tarpeiden mukaan

Jotta mahdollisimman monet voivat käyttää tuotteitamme ja palveluitamme, olemme pyytäneet suunnittelussa apua henkilöiltä, joilla on rajoitteita. Olemme suunnittelu- ja kehitysprosessin aikana tehneet rajoitteisille henkilöille haastatteluja ja käytettävyystestejä, ja heidän palautteensa on vaikuttanut lopulliseen tuotteeseen.

Kansainvälinen esteettömyyspäivä

Vuosittain toukokuun kolmantena torstaina järjestettävä Kansainvälinen esteettömyyspäivä (Global Accessibility Awareness Day, GAAD) tarjoaa tilaisuuden keskustella, pohtia ja oppia lisää esteettömyys- ja saavutettavuusasioista.

Kuva kolmesta henkilöstä, joilla on erilaisia esteettömyystarpeita.
Kuule, mitä on näytöllä

Jos sinulla on vaikeuksia nähdä näyttö, kytke päälle TalkBack. Xperia lukee näytöllä näkyvän tekstin ääneen ja ohjaa sormesi liikkeitä puhepalautteen avulla.

Puhetta tekstinä

Live Transcriben avulla pystyt osallistumaan ympärilläsi käytäviin keskusteluihin helpommin. Se näyttää puheen tekstinä näytölläsi, varoittaa oma nimesi maininnasta ja antaa sinun kirjoittaa vastauksia näytölle katsoessasi tekstitystä. 

Saat tiedon tärkeistä äänistä

Kytke päälle ääni-ilmoitukset, niin puhelin varoittaa sinua tärkeistä äänistä kotonasi, esimerkiksi kun palovaroitin hälyttää, ovikello soi tai vauva itkee.

Helppo hallita

Esteettömyysvalikossa on suuri, kuvakepohjainen näyttövalikko, josta on helpompaa mm. lukita laite, säätää äänenvoimakkuutta ja kirkkautta ja ottaa kuvakaappauksia.

Yhden käden tila

Suurimpia älypuhelimia voi nykyään olla vaikea käyttää yhdellä kädellä. Yhden käden tila ratkaisee ongelman siirtämällä näyttöä alaspäin, jolloin peukalon ulottumattomissa olevaan yläosaankin on helppo ylettyä.

Ota toiminto käyttöön kohdasta Asetukset > Lisäominaisuudet > Yhden käden tila.

Näin käytät yhden käden tilaa

Android™ 12 -käyttäjät voivat ottaa yhden käden tilan käyttöön kahdella tapaa: 3 painikkeen navigointi [A] – kaksoisnapauta kotipainiketta; elenavigointi [B] – pyyhkäise kotipalkista alaspäin.

Android 11- tai aiempi versio: kaksoisnapauta kotipainiketta.

Palaa normaaliin tilaan napauttamalla näytön yläreunan tyhjää tilaa.


GARIn (Global Accessibility and Reporting Initiative) logo
Katso laitteemme GARIsta

Global Accessibility Reporting Initiative (GARI) -tietokanta on opas matkapuhelinten ja tablet-laitteiden käyttäjille, joilla on kuulo-, näkö- tai taitorajoitteita tai muita erityistarpeita. Se on nopea ja helppo tapa vertailla puhelinten, myös kaikkien Xperia-laitteiden, esteettömyystoimintoja.

Android 12:n esteettömyys

Android 12 on entistä esteettömämpi näkemistä helpottavien toimintojen ansiosta: katsele ja selaa suosikkisisältöjäsi helposti. Saatavilla Xperia 1 IV Gaming Edition-, Xperia 5 IV-, Xperia 1 IV-, Xperia 10 IV-, Xperia PRO-I-, Xperia 1 III- ja Xperia 5 III -laitteisiin.

Android 12:n logo
Esteettömyyden kuvake
Avustava tekniikka Xperiassa

Avustava tekniikka mahdollistaa käytön näkö-, kuulo- ja liikuntakyvyn rajoituksista riippumatta.

Saatavilla olevat toiminnot saattavat vaihdella tuotteesta riippuen.
Jotkin toiminnot saattavat tuotteesta riippuen vaatia sovelluksen asentamista Google Play™ -kaupasta.