kanava amsterdamissa iltahämärässä

Miten kuvaan | Ajastettu kuvaus

Albert Dros

Mitä on ajastettu kuvaus?

Ajastetun kuvauksen eli timelapse-videon hienous on siinä, että sillä voi näyttää tiettyjä liikkeitä, joita ei normaalisti pysty näkemään. Esimerkiksi katsoessamme pilviä taivaalla emme oikeastaan huomaa niiden liikkuvan ja muuttavan muotoaan jatkuvasti, mutta ajastetussa kuvauksessa voidaan nähdä hienovaraisia liikkeitä muutamassa sekunnissa.

kanavasta heijastuvia veneitä amsterdamissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

Yksittäisten perättäisten otosten väliin jäävästä ajasta riippuen voi kestää monta tuntia kuvata onnistuneeseen ajastettuun kuvaukseen vaadittuja satoja kuvia. Kun nämä kuvat sitten toistetaan nopeudella 24 tai 25 ruutua sekunnissa, lopputuloksena saatava video saattaa kestää vain muutaman sekunnin.

Mitä kuvata?

Oikean kuvauspaikan tai kohteen valinta on erittäin tärkeää ajastetussa kuvauksessa. Kuvausajan kuluessa täytyy tapahtua riittävästi, jotta video olisi dynaaminen ja kiinnostaisi katsojaa. Olen viime aikoina työstänyt timelapse-videota Amsterdamissa, jossa asun.

tyyni ja hiljainen kanava amsterdamissa iltahämärässä

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

Kaupungeissa on paljon kiinnostavaa liikehdintää, jota voi tarkastella lähemmin ajastetulla kuvauksella: miten ihmiset ja autot ovat liikkeessä ja rytmissä ja miten kaupungin valot syttyvät päivän pimetessä. Emme huomaa näitä asioita reaaliaikaisesti, mutta nopeutettuna se voi olla kiehtovaa katsottavaa.

Miten kuvata ajastetusti?

Käytin tässä projektissa pääasiassa Sonyn Alpha 7 III:a. 24 miljoonan pikselin resoluutio on minulle enemmän kuin riittävä, sillä mitä korkeampi resoluutio, sitä enemmän tallennustilaa, tehoa ja aikaa vaaditaan ajastetun kuvauksen luonnissa ja prosessoinnissa.

kirkko amsterdamissa kirkasta sinistä taivasta vasten

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

Kuten useimmissa Sonyn kameroissa myös Alpha 7 III:ssa on sisäänrakennettu intervalliajastintoiminto, jonka avulla minä kuvaan useimmat timelapse-kohtaukseni. Asetetaan vain otosten intervalli eli aika niiden välissä ja haluttu otosten määrä, ja sitten kamera huolehtii lopusta. Kamera täytyy luonnollisesti pitää kolmijalan päällä ja mahdollisimman paikallaan. Jos kamera liikkuu, lopulliseen timelapse-videoon tulee hyppäys.

Miten valotetaan oikein?

Jos ajastettu kuvaus kestää vähän aikaa ja tiedetään, että valaistusolosuhteet eivät muutu sillä aikaa, on parasta käyttää täysin manuaalista valotusta koko kuvauksen ajan.

öinen kanava amsterdamissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Ajastetussa kuvauksessa Sonyn kameroilla on hienoa niiden dynaaminen alue. Koska kuvaan kaiken RAW-muodossa, voin muokata niitä myöhemmin ja sen seurauksena minun ei ole tarvinnut käyttää puolivärisuodinta yhdessäkään ajastetussa kuvauksessa. Yleensä alivalotan melko runsaasti, jotta saan taivaaseen yksityiskohtia. Tiedän, että löydän paljon yksityiskohtia varjoista.

Näin saan aina täydellisen kuvan. Jos kuvaan muutosta, vaikkapa päivästä yöksi, intervalliajastimessa on fiksu toiminto nimeltä Auto Exposure Tracking Sensitivity. Tämä toiminto säätää valotusta asteittain valon muutosten mukaan. Asetan kamerastani aukon esivalinnan ja sitten Auto Exposure Tracking Sensitivity -toiminnon säädöksi Low. Tämä tarkoittaa, että kamera säätää valotusta hyvin pienin astein eikä tule äkillisiä hyppäyksiä, jotka aiheuttaisivat välkkymistä lopullisella timelapse-videolla.

rakennuksia heijastuneena yöllä kanavan pinnasta amsterdamissa

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

Täytyy myös varmistaa riittävän pitkä intervalliaika. Esimerkiksi valotusaika voi aluksi olla 1/30 s ja otosten välissä 2 sekunnin intervalli, mutta päivän pimetessä valotusajan täytyy ehkä olla 3 s, joka on pidempi kuin intervalli.

Varmistaakseni, että minulla on tarpeeksi joustoa pitämään valotus intervallia lyhyempänä, kuvaan suurella aukolla (mikä voi myös auttaa estämään tunnistimen pölyä näkymästä) ja asetan myös herkkyydeksi ISO 200 tai 400.

Miten lisätä uusi ulottuvuus?

Tykkään olla oikein luova ajastetun kuvauksen sommitelmissani, joten käytän usein moottoroitua liukukiskoa ja kamerapäätä. Moottoroidun liukukiskon ja kamerapään avulla saan luotua liikettä, esimerkiksi panorointia jonkin etualalla olevan ympärillä. Lopullinen timelapse-video saa siitä paljon enemmän kolmiulotteista vaikutelmaa. Siksi kuvaan mielelläni kaupungissa, koska siellä on monia kohteita, joita voi käyttää luomaan tällaista vaikutelmaa. Kaupunki on todellinen ajastetun kuvauksen leikkikenttä.

maisemakuva-kirkontornista-kanavan-yllä-amsterdamissa

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Miten luoda timelapse-video?

Kun on otettu satoja kuvia, niistä voidaan koostaa timelapse-video. Käytän kuvien muokkaukseen ja välkkymisen poistoon Adobe Lightroom- ja LR Time-lapse -ohjelmia. Sitten vien kuvat JPEG-sekvenssinä Adobe After Effectsiin. Siellä voin muuttaa rajauksia osittain, jos joku on vaikka törmännyt kameraan ja siirtänyt sitä, ja lisätä siirtymiä ja zoomausefektejä aivan kuten normaalia videokohtausta muokatessani.

Esitellyt tuotteet

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Täydellisen kuvan saaminen on minulle suorastaan pakkomielle."

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!