vaalea lyhyttukkainen nainen katsoo sivulle

Miten kuvaan | Kotistudiota pystyttämässä

Hannah Couzens

Studiotila kotona on luksusta, vaikka se olisi vain valkoseinäinen nurkka huoneessa. Kuitenkin työtila kotona antaa mahdollisuuden olla luova milloin tahansa inspiraatio iskee. Minun työtilani on studioksi muutettu autotalli. Sen mitat ovat vain 6,5 x 3 m, mutta huolellisella suunnittelulla saan hyödynnettyä tilan parhaalla mahdollisella tavalla ja kuvattua useimmat muotokuvat samalla tavalla kuin täysikokoisessa studiossani.

Suhteellisen pienestä tilasta huolimatta pystyn kuvaamaan Sonyn Alpha 7R III- tai Alpha 7R IV -kameralla ja suosikkiobjektiivillani FE 85mm f/1.4 GM suurimman osan muotokuvistani. Minulla on käytössä myös FE 24-70mm f/2.8 GM -objektiivi siltä varalta, että minun täytyy kuvata tilasta johtuen hieman laajemmalla kulmalla.

vaalea lyhyttukkainen nainen katsoo kameraan © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Kaikki hyöty pienestä tilasta

Oli tehtävä monia pieniä päätöksiä, joiden tarkoituksena oli saada työtilasta tehokas ja mukava. Tärkeintä oli hallita tilan valoa. Puutarhamme on etelän suunnassa, joten autotalliin tulee valoa ikkunan kautta lähes koko päivän ajan. Lisäsimme kuitenkin toisen ikkunan, jotta saisimme aivan kaiken valon hyödynnettyä.

Koska tila oli tärkeintä, päävalot asennettiin kahteen seinäkiinnitteiseen puomivarteen. Asetin myös Sonyn Alpha 7R IV:n kuvaamaan langattomalla salamalla, jolloin kamera toimii saumattomasti yhteen kauko-ohjattavan salamajärjestelmäni kanssa. Käytän Profoto B10 -valoja, koska ne ovat pieniä ja toimivat akulla tai verkkovirralla – niin helppokäyttöisiä.

vaalea lyhyttukkainen nainen kasvot valolaatikkoa kohti © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Puomivarret ovat todella suuri etu, koska ne voidaan sijoittaa niin joustavasti. Toinen varsi on itse asiassa asennettu hieman kauemmas kuin toinen, jolloin se voi ojennettuna täyteen pituuteensa toimia kohteen takana reuna- tai taustavalona. Toinen varsi voidaan sitten laittaa vastakkaiseen suuntaan päävaloksi. Satunnaisesti käytämme tarvittaessa vielä jalustalla olevaa valoa, mutta puomivarsilla saamme korkeutta ja liikkuvuutta ilman, että ne vievät lattiatilaa.

Kaikki taustakankaat on ripustettu mahdollisimman korkealle, ja ne voidaan rullata pois tieltä ylös, kun niitä ei käytetä. Tämä tarkoittaa jälleen, etteivät taustakangasjalustat vie arvokasta lattiatilaa.

 

Kohteet parhaimmillaan

Liikun ja työskentelen mielelläni mahdollisimman vapaasti studiotilassani. Tykkään käyttää Eye AF -toimintoa Sonyn Alpha 7R III:ssa, sillä se antaa minulle vapauden sommitteluun ja liikkumiseen ja varmuuden siitä, että kohteen silmät ovat aina tarkat. Inhoan olla sidottuna kolmijalkoihin, salaman johtoihin, virtajohtoihin tai kiinnitysjohtoihin.

vaalea lyhyttukkainen nainen pitelee heijastinta © Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Suosittelen todella hunajakennoja valoihin. Niitä on saatavana heijastimiin tai tasovalojen eteen, ja ne todella auttavat ohjaamaan, mihin valo osuu. Valokalvot ovat myös hyödyllinen keino vaihtaa taustaväriä – käytän Profoto OCF -kalvosarjaa, koska se toimii yhdessä Profoto B1- ja B10 -salamoiden kanssa.

Valkoisten seinien kanssa tarvitaan jonkinlaista ”mustaa täytettä” estämään valon heijastuminen seinistä. Mahdollisia ovat esimerkiksi kokoontaitettava musta taustakangas tai mustaksi maalattu V-Flat. Näistä mikä tahansa todella auttaa muokkaamaan valoa työskenneltäessä pienessä kotistudiotilassa. Viimeinen vinkkini on, ettei tarvita paljon valoja.

Kahdella salamapäällä pystyy kuvaamaan hullun määrän erilaisia muotokuvan lajityyppejä ja saamaan upeita kuvia. Kaikki kuitenkin riippuu siitä, mitä kuvaa: jotkut suosikkikuvistani on otettu pelkästään yhdellä valolla.

Esitellyt tuotteet

Hannah Couzens

Hannah Couzens | UK

”Muotokuvan ottamisessa on tietty hetki, jolloin yhteys syntyy ja kohde päästää sinut lähelleen. Silloin on otettava kuva, joka ikuistaa sen, kuka hän on, olipa hän sitten kuka hyvänsä.”

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!