punapurjeinen vene lipuu suuren jäävuoren editse, horisontissa loistaa kuu

Ensimmäiset seikkailut: matka Grönlantiin α7R IV -kameran kanssa

Albert Dros

Vaikka elokuu ei olekaan Grönlannin kylmimpiä kuukausia, olosuhteet merellä olivat silti haastavat. Maisemakuvaaja Albert Drosille suurin motivaatio oli valon tarjoama houkutus. Kun valoisaa on lähes vuorokauden ympäri, aurinko pysyttelee horisontin reunalla tuntikausia luoden upeita oranssin, violetin ja sinisen sävyjä taivaalle.

Albert oli jo käyttänyt Sony α7R IV -kameran ennakkoversiota kotimaassaan Hollannissa, ja matka Grönlantiin tarjosi hänelle toisen mahdollisuuden kokea, mihin kaikkeen Sony α7R IV:n 61 megapikselin kuvatarkkuus pystyy.

punainen kalastusvene tyynessä jäävuoren edessä © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Albert vietti kaksi viikkoa veneellä nukkuen ja kuvia ottaen, mitä hän naureskellen kuvailee ”todelliseksi kokemukseksi!”. Hän kuvasi joka yö tuntien ajan. ”Siellä on niin kaunista”, hän kuvailee, ”keskiyön aurinko on niin täynnä eri värejä, että se antaa loputtomasti mahdollisuuksia. Minun kaltaiselleni ihmiselle se on todellinen leikkikenttä, upeita kuvia saa kaikkialta.”

punapurjeinen vene suunnattoman jäävuoren vieressä © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Taustalla olevan kauniin luonnonmaiseman lisäksi Albert lisäsi joihinkin kuviinsa katseenkiinnittäjäksi purjeveneen, jossa oli kirkkaanpunainen purje. ”Meillä on paljon kuvia, joissa on tämä vene”, hän kertoo. ”Minä olin yhdessä veneessä ja puhuin radiopuhelimella toisen veneen kipparille ja pyysin tätä asemoimaan veneen täydellistä kuvaa varten.”

Vaikka matka olikin tarkoin suunniteltu, hän ei kuitenkaan usko sen vaikuttaneen kuvauksen luovuuteen. ”On odotettava, että vene on oikeassa kohdassa ja kuu oikealla korkeudella”, hän selittää, ”joten kaikki pitää suunnitella tarkkaan täydellistä kuvaa varten. On hyvin vaikeaa saada kaikki juuri kohdalleen.”

auringonlasku sinisen jäävuoren yllä grönlannissa © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

Valtaosa maisemakuvaajista viettää suurimman osan ajastaan kuivalla maalla jalusta maassa ja varusteet tukevasti paikoillaan. Veneessä kuvaaminen on aivan oma kokemuksensa, etenkin kun yhtenä kuvauskohteenakin on vene.

punapurjeinen vene lipuu hiljalleen auringon valaiseman jäävuoren editse © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 1000

”Veneestä kuvaaminen on kaikkea muuta kuin rentouttavaa”, Albert naurahtaa, ”kuvauskohde on jatkuvassa liikkeessä, joten kameran pitää pystyä tarkentamaan nopeasti.” Albertin tapauksessa hän kuvasi yhdestä veneestä toista venettä – toinen vene, meri ja jäävuori olivat siksi kaikki liikkeessä.

”Huomasin toimivimmaksi ratkaisuksi α7R IV -kameran 10 fps:n kuvasarjatilan”, hän kertoo, ”jatkuvalla automaattitarkennuksella. Pystyin ottamaan vaikka 70 kuvaa ja valitsemaan niistä parhaan editointivaiheessa. Siten tilaisuus ei koskaan mennyt ohi, vaan kaikki hetket tallentuivat 61 megapikselin kuvatarkkuudella.”

punapurjeinen vene jäävuoren edessä, myöhäisillan aurinko valaisee lämpimästi luonnollista luolamuodostumaa © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Albert menee mielellään äärimmäisyyksiin objektiivivalinnoissaan saadakseen kuvansa. Perinteiset maisemakuvaajat käyttävät usein 24 mm:n tai ehkä 16 mm:n laajakulmaobjektiivia, kun taas Albertin valinta on yleensä joko 12 mm tai 400 mm – täydelliset ääripäät. Maisemakuvaus veneestä 400 mm:n objektiivilla toki lisäsi omat haasteensa kuvaukseen.

pehmeän,punaisen auringonlaskun täydellisesti kehystämä jäävuori grönlannissa © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

”Käytin FE 100–400mm f/4-5.6 GM OSS -objektiivia”, hän sanoo, ”se on todella tarkka objektiivi, siinä on tarkin zoomaus, mitä olen käyttänyt. Yhdessä α7R IV:n 61 megapikselin anturin kanssa se tallentaa pienimmätkin yksityiskohdat, mikä on osittain objektiivin ja kameran vakaimen ansiota. Yhtä kuvaa varten kuvasin kuuta 400 mm:llä ja oikeaa valotusta varten valotusaika oli 1/50 s. Kuvasta tuli täydellisen tarkka.”

kuu nousee jäävuoren yläpuolelle, etualalla punapurjeinen vene © Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

Miksi Albert valitsi uusimpaan projektiinsa Sony α7R IV -kameran? ”Pidän yksityiskohtaisten maisemakuvien kuvaamisesta, ja Sony α7R IV:n korkeampi kuvatarkkuus on siihen loistava”, hän kertoo, ”puhumattakaan 15 EV:n dynaamisesta alueesta. Kameran runko on suunniteltu osin uudelleen ja sitä on paranneltu hieman edellisestä α7-mallista, joten esimerkiksi ulkoiset portit on paremmin suojattu. Tällaiset pienet asiat voivat olla hyvin tärkeitä haastavissa olosuhteissa kuvattaessa.”

Esitellyt tuotteet

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Täydellisen kuvan saaminen on minulle suorastaan pakkomielle."

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!