”Minulle”, Dennis Schmelz aloittaa, ”elokuvanteko tarkoittaa tarinan luomista ja tunteiden tuottamista. Kuvien ja äänen avulla voi saada ihmiset nauramaan tai itkemään. Kyseessä on niin tehokas väline, että se kiehtoo minua edelleen joka päivä.”
Dennis alkoi käyttää Sonyn kameroita vuonna 2017. Yksi hänen suosikkiprojekteistaan on Grönlantia esittelevä matkavideo. ”Matka oli todella ainutlaatuinen kokemus”, hän sanoo. ”Maa kiehtoi minua heti ensihetkistä lähtien, koska se on niin eristyksissä muusta maailmasta.”
Dennis käytti elokuvan luomiseen kahta kameraa: Sony Alpha 7S II -kameraa, jonka ratkaiseva valintakriteeri oli sen kyky tallentaa uskomattomia yksityiskohtia myös heikossa valossa, ja Sony Alpha 6500 -kameraa, jota hän käytti sen pienen koon vuoksi gimbaalin kanssa.
Aluksi Dennis käytti vanhasta DSLR-kamerastaan tuttuja objektiiveja myös Alpha 7S II:ssa ja Sony 10–18mm- ja 35 f/1.8 -objektiiveja Alpha 6500:ssa. ”Molemmat APS-C Sony E -objektiivit ovat todella pieniä ja kevyitä, joten ne sopivat täydellisesti käytettäviksi gimbaalin kanssa.”
Nyt Dennis on siirtynyt kokonaan Sonyn objektiiveihin, ja hänen valintansa ovat FE 16-35mm f/2.8, FE 24–70mm f/2.8, FE 70–200mm f/2.8, FE 100–400mm f/4.5-5.6 ja FE 24mm f1.4 – ne kaikki ovat Sony G Master -objektiiveja, jotka ovat tehneet häneen suuren vaikutuksen. ”Automaattitarkennus yhdistettynä Sonyn objektiiveihin on aivan upea”, hän kertoo, ”enkä enää koskaan halua palata takaisin DSLR-kameraan!”
”Pidän erityisesti tarkennuksen seurannasta ja Eye AF -ominaisuudesta”, Dennis sanoo, ”on uskomatonta, kuinka hyvä se on. Mutta pidän myös manuaalisesta tarkennuksesta, jonka kanssa voin kokeilla ja saavuttaa luonnollisen tunteen. Sonyn kameroissa on paljon työkaluja, joiden avulla manuaalinen tarkennus sujuu tarkasti ja nopeasti. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi Focus Peaking ja suurennustoiminto.”
Videokuvauksessa tarvittavien laitteiden kanssa matkustaminen voi olla rankkaa, mutta Dennisillä on tähän hyödyllinen vinkki: ”Käytän mielelläni Clear Image Zoom -toimintoa”, hän selittää. ”Sen ansiosta voin rajata kuvaa laadun heikentymättä juuri lainkaan. Pääsen siis 1,5 kertaa lähemmäs 4K-laadulla ja jopa 2 kertaa lähemmäs kuvatessani Full HD -laadulla.
Se tarkoittaa, että useimmiten pärjään matkalla vain muutamien kiinteätarkenteisen objektiivin kanssa.” Grönlannin kylmistä lämpötiloista huolimatta Dennisillä ei ollut ongelmia kameroidensa ja välineidensä kanssa. Hän kuitenkin kertoo, että ”välineitä kannattaa suojata näin kylmissä olosuhteissa pitämällä akut lähellä kehoa, jotta ne pysyvät lämpiminä.”
Dennisin välineisiin kuuluvat myös laitteet, joilla hän tallentaa ääntä, kuten Sony ECM-B1M, joka tallentaa kameran sisäistä ääntä. Koska B1M:n voi liittää Multi-Interface (Mi) -liittimen avulla, hänen ei tarvitse liittää kaapeleita kameran mikrofonijalustaan. Näin hän pystyy matkustamaan kevyemmin matkavarustein. Monimutkaisempia ääniä varten Dennis käyttää ulkoista äänentallenninta. Tallentamalla paljon erilaisia ääniä matkojensa aikana hän on luonut valtavan kirjaston, jota hän voi hyödyntää projekteissaan.
”Musiikki on toinen todella tärkeä osa elokuvantekoani”, Dennis selittää. ”Kerään musiikkia useista eri paikoista, mutta viimeisimmässä White Angels of Camargue - Europe’s last Cowboys -lyhytelokuvassani työskentelin säveltäjän kanssa, ja hän loi musiikin juuri tätä videota varten. Tämä oli täysin erilainen työskentelytapa kuin yleensä. Useimmiten käytän videoihin, kuten tähän Grönlannin videoon, tunteja eri musiikkialustojen parissa ja kokeilen monia kappaleita, kunnes löydän sopivan.”
On tärkeää valmistautua vaativassa ympäristössä tehtäviin kuvauksiin sekä fyysisesti että henkisesti, mutta myös luovuus on tärkeää. ”Ennen kuin aloitan matkan, minulla on karkea idea matkustusvideon tyypistä, jonka haluan luoda”, Dennis selittää. ”Teen paljon tutkimusta idean saamiseksi – mutta on myös tärkeää jättää tilaa spontaaniudelle.”
Mitä neuvoja Dennis antaisi niille, jotka haluavat tehdä samanlaisia matkavideoita? ”Ryhdy vain toimeen! Valmistautuminen on välttämätöntä erityisesti Grönlannin kaltaisissa maissa, mutta kannattaa myös jättää aikatauluun tilaa luovuudelle ja impulsiivisuudelle. Aina voi löytää tarinan kerrottavaksi ja uuden raikkaan näkökulman asioihin.”
”Kaikesta voi kertoa tarinan ja kaikesta voi löytää uuden näkökulman”