Luontohäät

Marcis Baltskars

"Olen varma, ettei maailmasta löydy hääparia, jolle en voisi luoda täydellisiä hääkuvia. Jos hääpari uskoo siihen, mitä teen, me voimme vangita jotain todella kaunista ja ainutlaatuista", sanoo Marcis Baltskars, jota pidetään yhtenä maailman parhaista hääkuvaajista.

Monien muiden valokuvaajien tavoin Marcisin alku valokuvaukseen lähti halusta jättää rutiinityö kahdeksasta neljään.

marcis baltskars sony a7rIII lähikuva morsiamesta ja sulhasesta

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

"Hain useille latvialaisten huippukuvaajien valokuvauskursseille. Opin työskentelemään ammattimallien, stylistien ja maskeeraajien kanssa. Tuona aikana ottamani kuvat saivat huomiota sosiaalisessa mediassa ja aloin saada työtarjouksia. Ei kulunut kauaa, kun päässäni napsahti jotain ja ymmärsin, että minusta voisi tulla ammattivalokuvaaja, joten otin riskin."

"Kun muistelen viimeistä 10 vuotta, ne ovat tarina olemisesta oikeassa paikassa oikeaan aikaan. En varsinaisesti etsinyt tai tehnyt mitään tarkoituksella. Kaikki alkoi pienestä, mutta tuntui pian valtavalta, rinnettä alas vierivältä lumipallolta. Minulla ei koskaan ollut tarkoitusta erikoistua häiden kuvaamiseen. Sille tuntui vain olevan paljon kysyntää."

marcis baltskars sony a7rIII morsiamen ja sulhasen siluetti veneessä järvellä

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.5, ISO 2000

Monilla valokuvaajilla on viha–rakkaus-suhde häihin. Niihin liittyy paljon paineita eikä kuvia voi palata ottamaan toisena päivänä. Marcis kuitenkin painottaa tilanteen merkitystä.

"Pidän hääpäivän positiivisesta tunnelmasta. On hienoa todistaa niin kaunista hetkeä. Jokaisissa häissä on jotain erikoista!"

"Ihmiset ovat niin erilaisia", hän jatkaa, "ja valokuvaajan tehtävänä on olla samalla sivulla morsiamen ja sulhasen kanssa. On tärkeää, että hääpari luottaa minuun ja uskoo ideoihini. Usein nämä ideat ovat spontaaneja, koska sää ja valaistus muuttuvat jatkuvasti."

marcis baltskars sony a7rIII morsian ja sulhanen suutelevat rannalla maalin värjäämissä vaatteissa

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4.0, ISO 100

"Yleensä meillä on kaksi tai kolme paikkaa suunniteltuna, mutta kaikki muu improvisoidaan. Joskus kauneimmat kuvat otetaan tien reunassa metsästä tai niitystä, jonka olemme huomanneet ajaessamme ohi ja luonnonvalon ollessa kauneimmillaan."

"Käytän luonnonvaloa aina kun se on mahdollista. Käytän harvoin salamaa. Kuvaan Sony α7R III -kameralla ja sen dynaaminen alue ja korkea herkkyys tarkoittavat, että voin kuvata hyvin heikossa valaistuksessa ja saada silti henkeäsalpaavia kuvia. Tärkeintä on tutkia, mistä valo tulee ja käyttää sitä edukseen."

marcis baltskars sony a7rIII vastanaineet istuvat kuumailmapallon reunalla pitäen toisiaan kädestä

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

"Viime vuonna eräs pari päätti mennä naimisiin kuumailmapallon kyydissä. Meidän piti herätä kahdelta aamuyöllä ja seremonia alkoi viideltä auringon noustessa. Kohtalo puuttui peliin ja kuumailmapallo laskeutui satumaiselle niitylle täynnä kastetta ja taianhohtoista valoa, missä otimme upeat hääkuvat."

marcis baltskars sony a7rIII morsian ja sulhanen suutelevat niityllä hämähäkinseitin läpi kuvattuna

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/18, ISO 1000

"Tärkein syy, miksi käytän α7R III -kameraa, on sen koko ja kuvan laatu. Se antaa minulle niin paljon tietoa kuvan muokkaamiseen vapaasti. Kun otan reportterityylisiä hääkuviani, en aina pääse niin lähelle kuin haluaisin tai reunassa on joku häiritsevä este. Sony α7R III -kamerassa minulla on käytössäni 42 miljoonaa pikseliä, joten voin rajata hieman ja saada silti korkean tarkkuuden kuvan."

marcis baltskars sony a7rIII hymyilevä morsian istuu auton takapenkillä

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/125s @ f/4.0, ISO 500

"Voin myös kuvata 10 kuvaa sekunnissa täydellisen hetken tallentamiseksi. Olen käyttänyt myös Sony α9 -kameraa, jolla voin kuvata 20 kuvaa sekunnissa. Voin valita hetken, joka vangitsee valon ja tunteen täydellisesti."

"Toinen äärimmäisen tärkeä seikka", hän jatkaa, "on hiljainen suljin, joka mahdollistaa häiden kuvaamisen ilman kameran häiritsevää jatkuvaa napsahtelevaa ääntä."

marcis baltskars sony a7rIII morsian ja sulhanen syleilevät metsässä puiden ympäröiminä

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

"Lopuksi automaattitarkennus on nopea ja luotettava, ja rakastan mahdollisuutta valita tarkennuspiste kosketusnäytöllä. Sen avulla voin ottaa kuvia kulmista, joissa en voi katsoa etsimen läpi. Se on todella suuri etu."

marcis baltskars sony a7rIII morsian ihailee pukuaan ennen vihkimistä

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Häät ovat lopulta kuitenkin tarina, jota kerrotaan ja muistellaan perheen ja ystävien kesken. Marcisin tehtävänä on kerätä ja kertoa tuon päivän ja hääparin suhteen tarina.

"Panostan täysillä jokaisiin häihin. Osallistujille se on tuttu tarina, josta jää muistoja. Niiden, jotka eivät olleet paikalla, haluan luovan oman tarinansa heidän katsoessaan kuvia."

Tässä artikkelissa mainitut tuotteet
ILCE-7RM3
α7R III – 35 mm:n täyden kennokoon kamera, jossa automaattitarkennus
SEL1224G
FE 12-24mm F4 G
SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM
SEL70200GM
FE 70–200 mm F2,8 GM OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM
Mārcis Baltskars
Alpha Universe

Mārcis Baltskars

Latvia

Parasta kuvassa on se, että se ei koskaan muutu, vaikka siinä olevat ihmiset muuttuvatkin – Andy Warhol

Näytä profiili


x