lähikuva kahdesta linnusta

Luontoa läheltä

Gustav Kiburg ja Alexander Heinrichs

Suuria kuvia, pieniä kameroita

Sony RX10 IV tarjoaa pienessä paketissa saman monipuolisuuden kuin suuri, vaihdettavalla objektiivilla varustettu kamera. Luontokuvaajan on sitä helppo käyttää. Korkearesoluutioisella 600 mm:n superteleobjektiivilla varustettu kamera tarjoaa mahdollisuuden ottaa helposti lähikuvia erittäin läheltä.

Valokuvaajat Gustav Kiburg and Alexander Heinrichs kertovat, kuinka Sony RX10 IV:n joustavuus tarjoaa heille mahdollisuuden ottaa uskomattomia luontokuvia kuvanlaadusta tinkimättä. Luontokuvaaja Gustav Kiburgille valokuvaus on pakoa arjen hälinästä. Hän haluaa kuitenkin, kuten hän sanoo, sisällyttää siihen maailmamme kauneuden. Ei vain eksoottisten paikkojen eläimiä vaan yhtä kauniita takapihan tai lähialueiden eläimiä.

gustav kiburg sony rx10 IV punainen orava © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Valokuvaaja Alexander Heinrichs taas kertoo aina tarinoita kuvillaan riippumatta siitä, onko kyseessä muoti- tai mainoskuvaus tai villieläinten kuvaaminen Afrikan tasangoilla.

”Etsin erityisiä hetkiä. Ajan myötä sitä oppii tuntemaan, mitä eläimet tekevät. En ota kuvia yksi toisensa jälkeen, vaan odotan täydellistä hetkeä otokselleni. Jokainen kuva on kuin pieni taideteos. Esitän kuvan tavalla, joka vetoaa itseeni omalla tyylilläni."
alexander heinrichs sony rx IV laskeutuva pelikaani © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs odottaa erityistä hetkeä, kuten tässä täydellisesti ajoitetussa RX10 IV:llä otetussa otoksessa laskeutuvasta pelikaanista.

Jos on Afrikassa aavikolla 45 asteen kuumuudessa, jokainen kannettava kilo tuntuu. Tästä syystä jätin usein isommat kamerat pois ja kuvasin vain RX10 IV:llä.
alexander heinrichs sony rx10 IV lisko Namibiassa © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

RX10 IV:n objektiivin monipuolisuuden ansiosta niin lähikuvien ottaminen kotona kuin pitkien teleobjektiiviotosten ottaminen on helppoa. Tämä Heinrichsin ottama kuva kameleontista hyödyntää hyvin 24 fps:n kuvausnopeutta, jonka ansiosta Heinrichs sai kuvan kameleontista juuri silloin, kun se nappasi hyönteisen kielellään. Gustav Kiburgille taas sääolosuhteet olivat melko toisenlaiset:

Olin Norjassa kuvaamassa miekkavalaita RX 10 IV:llä. Matka kesti kolme päivää. Pakkasta oli parikymmentä astetta ja kuvasin valaita pienestä RIB-veneestä. Aallot olivat korkeita ja kamera sai merivesikäsittelyn pari kertaa päivässä, mutta se toimii silti edelleen hyvin.
gustav kiburg sony rx10IV miekkavalas Norjassa © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav sai myös tarkkoja lähikuvia linnuista, vaikka hän istui melko kaukana niistä. Tämä oli mahdollista objektiivin tehokkaalla 24–600 millin zoomauksella.

gustav kiburg sony rx10IV lähikuva linnusta teleobjektiivi © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Molemmat valokuvaajat ovat tottuneempia käyttämään kameraa, jossa on vaihdettava objektiivi, mutta RX10 IV:ssä on monia heille tuttuja ominaisuuksia, vain pienemmässä koossa. Namibiassa Heinrichs hyödynsi kameran valtavaa zoomausaluetta.

Minulla oli mukanani vain RX 10 IV. Sen käyttö on helpompaa ja nopeampaa. Nappasin esimerkiksi kuvan todella lähelle autoamme tulleesta norsusta. Jos minun olisi pitänyt vaihtaa suurempaan kameraani objektiivi, se olisi kestänyt liian kauan ja kuva olisi jäänyt saamatta. Nyt vain zoomasin ja sain upean otoksen.
alexander heinrichs sony rxIV elefantteja namibiassa © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Gustavilla oli samanlainen tarina Norjassa:

RX 10 IV painaa vain kilon ja 4,5-kertaisen optisen vakautuksen ansiosta jalustaa ei tarvita. Jaksan pidellä kameraa pidempään, joten voin reagoida nopeammin. Kun ympärillä lentää paljon merilintuja tai odotan valaan nousemista pintaan, voin kuvata yhteen suuntaan ja reagoida sitten johonkin toisessa suunnassa näkyvään – pystyn kääntymään ja ottamaan kuvia todella nopeasti. Automaattitarkennusjärjestelmä on niin nopea, että tämä on mahdollista.
gustav kiburg sony rx10IV suula Norjassa © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav kuvaa mielellään pilvisellä säällä, koska silloin valo on pehmeämpää, kuten tässä kuvassa suulasta. Vähäisemmässäkin valossa RX10 IV:n automaattitarkennusjärjestelmä ja pitkä objektiivi ikuistavat tämän upean kuvan. Hän tiivistääkin sen, miksi RX10 IV on loistava yleiskamera:

Se on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat pitää hauskaa luonnossa ja jotka eivät halua ostaa isoa kassillista objektiiveja. Se tarjoaa yhden monipuolisen ratkaisun, joka on loistava vähäisessä valossa ja jossa on vakaa automaattitarkennus sekä -seuranta, jotta voi kuvata lintuja lennossa. Makrokuvien ottamismahdollisuuden ansiosta se tarjoaa kaiken kameralta tarvittavan.

 Vinkkejä luontokuvaamiseen 

Esitellyt tuotteet

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

ˮHuono sää on värikäs sääˮ

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!