Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Ulkona kylmässä

Frederik Buyckx

“Yritin sulkea kylmän mielestäni, mutta fyysisiä oloja on todella vaikea vältellä. Istuin hevosen selässä tuntikaupalla – siinä ei pysty liikkumaan, jalat vain roikkuvat.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 kaukainen kuva laumasta mustia hevosia lumisessa maisemassa.

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 160

Kirgisian talvet ovat hyytäviä. Lämpötila voi yöllä laskea -35°C:een, ja olosuhteet olivat varsinainen shokki Frederik Buyckxille hänen ensimmäisellä matkallaan. “Matkani oli marraskuussa. Sää oli kylmä, mutta lunta ei satanut muutaman ensimmäisen viikon aikana. Loppua kohden alkoi sataa lunta ja lämpötila laski, mutta matkasimme silti vuorille.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 yksinäinen ratsastaja istuu vuoren huipulla ja katselee lumista maisemaa

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/9.0, ISO 200

Kirgisiassa ollessaan Frederik asusti pienessä kylässä lähellä At-Bashia, jonka nimi tarkoittaa hevosen päätä. Tästä hänen viimeisin projektinsa sai nimensäkin. Frederikillä oli suuri motivaatio tähän projektiin.

“Tämä on minulle henkilökohtainen projekti, josta saan jotain, mitä minulla ei ole Belgiassa”, hän kertoo. “Avaria maisemia ja luontoa ja sen sellaista. Etsin jotain sellaista, mitä haluan kokea, ja halusin tutustua tähän paimentolaiskansaan ja siihen, miten he elävät yhdessä luonnon armoilla, erityisesti talvella.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 ratsastaja seuraa ratsukkoryhmää koirineen läpi lumen

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 250

Frederikin projektissa seurataan puolipaimentolaisten elämää, kun he kerran vuodessa muuttavat eläintensä kanssa talvilaitumilta vuoriston lämpimämmille kesälaitumille, missä he elävät jurtissa. Matkaa kertyy yli 100 km, ja se kestää useita päiviä. Heidän elämäntapansa ei ole juuri muuttunut vuosisatoihin. Monet olettavat tällaisen elämäntavan olevan hiljalleen kuolemassa, mutta totuus on kaukana siitä.

frederik buyckx sony alpha 7RM3 lumen peittämä lammaslauma kulkee ylös vuorenrinnettä

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 200

“Minulle”, Frederik kertoo, “tämä projekti ei ole historiankirjoitusta. Minusta ei tunnu siltä, että paimentolaiselämäntapa olisi häviämässä mihinkään. Kaksi minua opastanutta miestä olivat 25-vuotiaita ja he suunnittelivat omien maatilojen rakentamista vuoristoon.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 paimen kahlaa kohti ränsistynyttä majaa lumisessa vuoristossa

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/3.2, ISO 1600

Kaikki projektin kuvat ovat mustavalkoisia, koska Frederik halusi korostaa karua maisemaa. Frederik uskoo myös, että “on helpompaa päästä kuvauskohteen ytimeen, kun luonnon värit eivät saa keskittymistäsi herpaantumaan.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 ratsukko paimentaa lammaslaumaa kolkossa maastossa

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/10, ISO 400

“Ottaessani kuvia näen ne mustavalkoisena etsimen läpi, mutta kun raakavedokset ladataan koneelle, ne ovat värillisiä”, hän naurahtaa. “Ennen kuvien ottamistakin kuvittelen ne mustavalkoisena, ja muistikuvani maisemistakin taitavat usein olla mustavalkoisia.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 ratsukot paimentavat lammaslaumaa ylös kiemurtelevaa vuorenrinnettä

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/7.1, ISO 500

Fredrikille oli tärkeää kuljettaa mukanaan mahdollisimman vähän kalustoa, koska hän vietti paljon aikaa hevosen selässä matkaten. Hänellä olikin mukanaan vain kaksi kameraa ja kaksi linssiä – kaksi Sony α7R III -kameraa, joista toisessa oli linssinä 28mm f/2 ja toisessa 24-70mm f/2.8 GM. “Itse asiassa käytin suurimman osan ajasta vain yhtä kameraa”, hän kertoo, “ja käytin kameraa, jossa oli 28mm f/2, vain sisätiloissa. Yhden kameran siirtäminen lämpimästä kylmään olisi mahdotonta, sillä lämpötilamuutokseen mukautuminen ja huurtumisen välttäminen voisi viedä tunteja.”

Frederikillä oli myös käytännölliset syynsä kahden linssin käyttöön. “Käytin 28 mm:n polttoväliä sisätiloissa, koska pidän pienistä, huomaamattomista välineistä”, hän kertoo, “ja käytin siinä myös hiljaista suljinta, etten häiritsisi perhettä kotonaan.”

Ulkona kuvaamiseen 24-70mm f/2.8 GM -linssi tarjosi vaihtelua polttoväleihin ilman, että mukana piti kuljettaa useita linssejä. “Ratsastin hevosella ja minulla oli kahdet, välillä jopa kolmet, hanskat kädessä”, Frederik naurahtaa, “ja minulla oli toisessa kädessä suitset ja toisessa kamera, joten linssin vaihtaminen ei olisi oikein ollut mahdollista!”

Toinen asia, jonka Frederik koki avuksi äärimmäisissä olosuhteissa oli α7R III:n jatkuva automaattitarkennus. “Käytin sitä ensimmäistä kertaa kunnolla”, hän sanoo, “Kuvasin liikkuvia ihmisiä ja hevosia, usein liikkuvan hevosen selästä, joten jatkuva automaattitarkennus auttoi todella paljon tarkennuksessa.”

frederik buyckx sony alpha 7RM3 paimen ratsastaa kohti toista paimenta vuoristosolaa pitkin

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 125

Valokuvauslaitteistonsa lisäksi, oliko Frederikillä jotain muuta, jonka hän koki auttavan tarinankerronnassa kuvien välityksellä haastavissa olosuhteissa? “Ehdottomasti kuvauskohteisiin tutustuminen! Koska kävin siellä usein kolmen vuoden aikana”, hän selittää, ”pystyin ystävystymään heidän kanssaan, ja meidän välillemme kehittyi vahva side. He ovat hyvin avoimia ihmisiä, vaikka emme pystyneetkään kommunikoimaan kovin hyvin – he eivät puhu englantia enkä minä heidän kieltään, mutta minun oli silti helppo osallistua ja koin oloni tervetulleeksi.”

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM3
α7R III – 35 mm:n täyden kennokoon kamera, jossa automaattitarkennus

ILCE-7RM3

SEL2470GM
FE 24–70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Frederik Buyckx
Alpha Universe

Frederik Buyckx

Belgia

"Valokuvaus auttaa minua kommunikoimaan, tutkimaan ja ymmärtämään paremmin maailmaa minun ympärilläni. Minun kamerani antaa minulle syyn heittäytyä uuteen seikkailuun."

Näytä profiili