Persoonan tuominen muotokuviin

 Steffen Böttcher

”Valokuvaaminen on viestintäurheilua”, sanoo Steffen Böttcher, kun häneltä kysytään muotokuva- ja muotikuvaamisesta. ”Se sattui mukavasti, koska pidän kommunikoimisesta.” Muotokuvan tyypistä riippumatta sen on kerrottava jotakin merkittävää kohteesta. Jos kuva on anonyymi, se ei ole oikea muotokuva. 

Steffenin muotokuvat kertovat paljon luonteesta. Muiden tärkeiden tekniikoiden ohessa hänen mielestään kyse on sijainnin visuaalisesta tarinankerronnasta.

”Hyvän muotokuvan saamiseen tarvitaan oikea ympäristö; ympäristö voi kertoa paljon kuvan kohteesta. Hänestä, työstä, ajattelutavasta…en halua persoonattomia kuvia. Tavallisissa kasvokuvissa ei ole mitään vikaa, ne ovat moderneja ja hyödyllisiä, mutta haluan, että kuvissani ympäristö auttaa tarinan kertomisessa; poliitikko kirjastossa, kokki keittiössä… mikä saa kohteen syttymään.” 

steffen-boettcher-sony-alpha-9-man-sitting-on-floor-in-warehouse
© Steffen Böttcher | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/500s @ f/2,5 ISO 320

Sijainnin harkittu käyttö voi hänen mukaansa helpottaa sitä, että kohde on oma itsensä. ”Aivan kuin näyttelijät tehdessään elokuvaa näyttelijät tarvitsevat lavasteen tai sijainnin pelkän vihreän taustan sijaan. Samoin muusikot tarvitsevat lavan ja yleisön. Tarvitaan jotakin, johon voi reagoida. Eläintä ei voi siirtää pois elinympäristöstään ja olettaa, että se käyttäytyisi luonnollisesti. Sama pätee ihmisiin.”

 Steffen työskenteli 12 vuotta graafisena suunnittelijana ennen siirtymistään valokuvaamiseen täysipäiväisesti. Se on luonnollisesti antanut hänelle erinomaisen perustan visuaaliseen ilmaisuun – siihen, miten kuvilla voi välittää ajatuksia. Vuodet graafisen suunnittelun parissa ovat auttaneet häntä ymmärtämään perusteet, kuten asettelun, värien käytön ja kuvan rakenteen. Näiden taitojen ansiosta siirtyminen valokuvaamiseen on helppoa, koska aloittaminen ei tapahdu nollasta. ”Halusin vain olla luova – se oli tärkein kannuste, eivätkä tekniset asiat saa estää luovuutta.”

steffen-boettcher-sony-alpha-9-black-and-white-portrait-of-a-blond-haired-lady
© Steffen Böttcher | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11 ISO 50

Hän kokee, että liian monet valokuvaajat tulevat valokuvaamiseen tekniseltä puolelta keskittyen asetusten ja laitteiden kanssa pelaamiseen. Hän selittää, että hänelle se ei kuitenkaan ole keskeisessä roolissa: 

”Minulle valokuvaaminen on lähinnä kuvan maalaamista. Kamera ei ole olennainen asia. Olennaista on katsoa valoa, asettelun elementtejä, värejä... Se on niin paljon muutakin kuin tekninen harjoitus. Sen takia on tärkeää muodostaa kuva omassa päässään ennen kameran ottamista esiin.” 

Häntä auttaa muun muassa Sony α9:n kallistuva näyttö. ”Sommittelen kuvan mieluummin näytön kautta useista syistä”, hän selittää. ”Kun käytän etsintä, voin unohtaa elementtejä, koska näkymä on lähempänä todellisuutta.” Kiinnittyykö katse kohteeseen sen sijaan, että katsoisit asettelua kokonaisuutena? ”Kyllä, koska näyttöä käytettäessä asettelu näkyy kokonaisena, aivan kuin tulosteena... valmiina teoksena. Etäisyyttä on enemmän ja samalla voin olla puolueettomampi.”

steffen-boettcher-sony-alpha-9-girl-with-sunglasses-smiles-as-her-picture-is-taken

© Steffen Böttcher | Sony α9 + 35mm f/1.4 | 1/1600s @ f/1.4 ISO 50

Takaisin viestintätaitoon. Steffenille toinen erinomainen asettelutapa kameran LCD-näytön kautta tarkoittaa sitä, että hän voi kommunikoida kohteen kanssa helpommin, koska kamera ei peitä silmiä. ”Valokuvaajana siitä on paljon hyötyä, kun astun maskin takaa esiin. Tilanne muuttuu paljon intiimimmäksi ja paremmaksi kuvauskohteen kannalta. Ihmiset reagoivat eri tavalla, ja sen näkee heti. Sen jälkeen voin keskittyä paremmin kohteeseen ja kommunikoida hänen kanssaan paremmin erityisesti sen ansiosta, että α9:n automaattitarkennus ja -valotus toimivat luotettavasti. Minun ei tarvitse miettiä tekniikkaa, vaan voin keskittyä asetteluun ja kommunikointiin.”

Puhuminen on itse asiassa valtava osa sitä, mikä tekee Steffenin muotokuvista erityislaatuisia. ”Kun kamera ei peitä kasvojani, voin keskustella kohteen kanssa ja saada hänet rentoutumaan. Kuvattavat eivät ole kuvattavina joka päivä, joten hän tarvitsee vakuuttelua. Puhun paljon ja annan kohteelle itse asiassa mielikuvan siitä, ettei hänen tarvitse esittää. Hän voi olla oma itsensä. Minun tehtäväni on sen jälkeen kuvata kauniit hetket.” 

steffen-boettcher-sony-alpha-7RIII-couple-wearing-denim-pose-by-ocean
© Steffen Böttcher | Sony α7R III + 35mm f/1.4 ZA | 1/1250s @ f/3.5 ISO 200

Monet muotokuvakuvaajat puhuvat hänen mukaansa kohteilleen, mutta puhumisen tapa on keskeistä sen sijaan, että puhutaan vain puhumisen vuoksi. 

”Monet aloittavat liian suoraan, mikä voi lisätä stressiä ja ahdistusta niiden lieventämisen sijaan. En halua, että kuvattavani miettivät, mihin pitää katsoa tai missä asennossa leuan pitää olla. Haluan saada kohteen ulos kuorestaan ja hävittää itsetietoisuuden.”

Hän esimerkiksi kertoo keskustelun aikana tarinoita ja muuttaa niiden esitystapaa sen mukaan, mitä hän haluaa kuvattavan tuntevan. ”Jotkut kuvaajat pyytävät ajattelemaan jotakin kaunista ja odottavat saavansa reaktion. Se ei toimi – tilanteessa on toimittava älykkäämmin ja empaattisemmin. Jos haluan, että kuvattava näyttää sankarilliselta, kerron sankaritarinoita. Jos haluan, että hän näyttää kotoisalta, kerron kotoisia tarinoita esimerkiksi omasta lomastani.”

Tärkein vinkki: ”Vie kohde keskustelun avulla pois hetkestä. Se on kuin baletin ohjaamista, mutta työkohteena on alitajunta; kohde kuuntelee ja reagoi. Sillä tavalla kommunikointi toimii parhaiten.”

 Tässä artikkelissa esiintyvät tuotteet 
ILCE-9
Täyden kennokoon peilitön α9-kamera, jossa pinorakenteinen CMOS-kenno
ILCE-7RM3
α7R III – 35 mm:n täyden kennokoon kamera, jossa automaattitarkennus
SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1,4 ZA
SEL85F18
FE 85mm F1.8
Steffen Boettcher
alpha universe

Steffen Boettcher

Saksa

Elämässä pitää sanoa KYLLÄ.

Näytä profiili


x