laurent baheux sony alpha 9 naarasleijona istuu kärsivällisesti ja katselee pitkän ruohon takaa savannilla

Majesteettinen ylpeys: Afrikan leijonien kuvaaja

Laurent Baheux

”Leijonien kuvaaminen on minulle kuin tutkimusmatka: haluan tallentaa unelmakuvan kuninkaallisesta eläimestä kadonneen paratiisin keskellä.” Laurent Baheux.

laurent baheux sony alpha 9 majesteettinen sivukuva leijonan päästä © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

Afrikan safarille lähtevien turistien tavoitteena on nähdä ja kuvata mahdollisimman paljon eläimiä, mutta Laurent Baheux on tehnyt siitä elämäntehtävänsä. Hän on muodostanut syvän yhteyden näihin olentoihin ja pystyy osoittamaan tarkan hetken, jolloin hän tunsi haluavansa omistaa aikansa näiden ainutlaatuisten eläinten tarinan kertomiseen.

laurent baheux sony alpha 9 urosleijona katselee sivulleen valon osuessa sen harjaan © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 6400

”Leijona seisoi kalliolla katsellen laajaa tasankoa rauhallisesti ja tyynesti tuulen puhaltaessa sen mahtavassa harjassa”, hän selittää. ”Se tuntui olevan yhtä ympäröivän luonnon kanssa aamuvalon ylhäisessä kauneudessa. Se oli ajaton hetki ihanteellisissa kuvausolosuhteissa: ei mitään kovin erityistä, vain maisema, joka kutsui tarkkailemaan ja luomaan yhteyden villieläimeen. Tavoitteenani on tallentaa nämä taianomaiset sekunnit.”

Laurentin pyrkimys kuvastuu hänen tehokkaissa mustavalkokuvissaan, jotka paljastavat eläimistä enemmän kuin vain fyysisen muodon. Niistä tulee hahmoja omassa tarinassaan, minkä Laurent toivoo lisäävän tietoisuutta ja auttavan suojelussa.

laurent baheux sony alpha 9 naarasleijona istuu kärsivällisesti ja katselee pitkän ruohon takaa savannilla © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1250

Miksi hän on sitten valinnut mustavalkokuvat?

”Minulle mustavalkokuvat ovat valokuvauksen ydin – vain valoa ja varjoja”, Laurent selittää. ”Käyttämällä mustaa ja valkoista voin keskittyä helpommin muotoihin ja kuvan sommitteluun. Värit kiehtovat meitä, mutta ne myös häiritsevät ja estävät tutkimasta kuvan kohdetta tarkemmin. Mustavalkoisuus mahdollistaa henkilökohtaisemman tulkinnan.”

laurent baheux sony alpha 9 lintuperspektiivikuva naarasleijonasta, joka istuu rauhallisesti ruohikossa © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 2500

Laurent käyttää kuvien ottamiseen kolmea erilaista Sony-kameraa – Sonyn α9, α7R III ja α7 III. Jokainen kamera sopii omaan tarkoitukseensa riippuen siitä, mitä Laurent yrittää kuvata. α9 on nopea, joten Laurent pystyy kuvaamaan juoksevia kissapetoja 20 fps:n nopeudella. α7R III:n 42,4 megapikseliä puolestaan mahdollistavat pienimpienkin yksityiskohtien tallentamisen. α7 III toimii yleiskamerana, jossa on hyvä dynaaminen alue ja nopea automaattitarkennus.

Kaikille kolmelle kameralle on yhteistä tapa, jolla Laurent käyttää elektronista etsintä mustavalkoisten kuvien sommitteluun ja katseluun: ”Sonyn kameroiden elektroniset etsimet mahdollistavat kuvaamisen tällä tavalla”, hän sanoo. ”Rakastan tätä ominaisuutta. Voin jopa muokata kontrastitasoja oman makuni mukaan, joten tiedän, miltä kuva näyttää jo ennen kuin painan laukaisinta.”

laurent baheux sony alpha 9 sivuprofiili naarasleijonasta, joka haistelee ilmaa © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1600

Laurent on valmiina kuvaamaan kameran asetukset kohdillaan. Hän ei koskaan suunnittele kuviaan etukäteen, vaan antaa luonnon ottaa ohjat. Leijonat ovat villejä petoja, ja niiden majesteettisuuden taustalla piilee myös puhdasta voimaa.

Laurent kertoo: ”Tarinankertojana en koskaan valmistele kuviani. Tiedän, että luonnon spektaakkeli on aina kaunis ja ennustamaton. Haluan säilyttää tämän vilpittömyyden ja tutkiskelevuuden. En halua määrätä mitään. Tämä tarkoittaa, että kuvien etsintä jatkuu loputtomiin.”

laurent baheux son alpha 9 naarasleijona istuu puussa ja tarkkailee ympäristöään © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 4000
”Leijonat ovat kiehtovia eläimiä, joilla on uskomaton olemus”, hän jatkaa. ”Et voi unohtaa villin leijonan kohtaamista sen luonnollisessa ympäristössä. Kasvokkainen kohtaaminen on upea, koska me tunnemme sen kaiken voiman, mutta myös haurauden ja herkkyyden.”

Laurentin aikaansaama läheisyyden tunne saa katsojan tuntemaan aivan kuin hän voisi koskettaa kuvissa olevia eläimiä. Totuus on kuitenkin, että Laurent säilyttää turvallisen työskentelyetäisyyden ja antaa leijonien käyttäytyä luonnollisesti. Hän ei siis tuputa itseään leijonille eikä kuvaan.

laurent baheux sony alpha 9 leijona istuu pentujensa kanssa puun varjossa © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/800s @ f/11, ISO 2500

”Minulta kysytään usein, kuinka lähellä eläimiä olen. Itse asiassa en koskaan ole kovin lähellä.” Hän selittää: ”Käytän yleensä Sonyn 70-200mm f/2.8 G Master -objektiivia tai 100-400mm f/4.5-5.6 -teleobjektiivia, joskus jopa 2x-lisäkkeen kanssa, jolloin saan polttoväliksi 800 mm. Pitkät objektiivit luovat vaikutelman siitä, että olisin lähellä. Laajemmissa kuvissa, joissa näkyy enemmän ympäristöä, käytän myös Sonyn 16-35mm f/2.8 G Master -objektiivia. Jokainen objektiivi auttaa minua kertomaan eri näkökulmia tarinasta.”

Laurent jatkaa: ”En myöskään käytä kolmijalkaa, vaan luotan sen sijaan kameran ja objektiivin vakaimeen. Näin voin liikkua mahdollisimman paljon, mikä on tärkeää, jotta voin etsiä ja luoda mielenkiintoisia sommitelmia.”

laurent baheux sony alpha 9 pääkuva urosleijonasta, joka istuu aluskasvillisuuden seassa © Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 1250

Heille, jotka haluavat alkaa kertoa tarinaa ympärillä olevista villieläimistä, Laurentilla on yksi neuvo: ”Ole aina valmiina, koska luonto on niin erityinen, että sama tilanne ei toistu uudelleen.”

Esitellyt tuotteet

Laurent Baheux

Laurent Baheux | France

”Ei häkkiä, ei tarhoja, ei sirkusta, ei eläintarhaa. Vapaana luonnossa. Vankeus on mille tahansa elävälle olennolle fyysistä ja henkistä kidutusta. Niin ihmisille kuin eläimillekin”

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!