Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Nopeus ja näppäryys:
Lapinpöllöjen valokuvaaminen
Sony α9 -kameralla 

Floris Smeets 

Norjan syrjäseudulla asuva valokuvaaja Floris Smeets rakastaa luontoa verenperintönä. "Molemmat vanhempani ovat biologeja. Isovanhempani olivat biologeja. Siskoni on biologi. Rakkauteni luontoon on syvällä minussa", Floris sanoo. Hänen ensirakkautensa on aina ollut luonto, ja valokuvaus antoi hänelle mahdollisuuden ottaa kuvia ulkona näkemistään lajeista.

floris smeets sony alpha 9 lapinpöllön siluetti piirtyy vasten aamunkoiton valoa

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

”Asuinmaassani on tiettyjä lajeja, joita näen helposti, ja ne kaikki ovat kausittaisia. Syksyisin kuvaan myskihärkiä ja poroja, ja ympäristön värit ovat todella upeita. Talvisin voin käyttää lumenvalkoista maisemaa taustana myskihärän kuvaamisella ja keväällä paikalle ilmestyy puolestaan teeri. Kesäkuukausina voin kuvata lapinpöllöjä, jotka pesivät kotini läheisissä metsissä.”

floris smeets sony alpha 9 lapinpöllö istuu puussa lehvistön takana

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Omistautumalla yhden kauden ajan vain yhdelle lajille Floris saa mahdollisuuden tutustua yksittäisiin pöllöpareihin. Hänen uskomattomissa valokuvissaan on valokuvaamisen lisäksi kyse myös maastotaidoista; hänen on päästävä Sony α9 -kameroidensa kanssa oikeaan paikkaan.

floris smeets sony alpha 9 lapinpöllö istuu tolpan päällä tuijottaen valokuvaajaa tarkkaavaisesti

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

”Menen niiden metsästysalueille”, hän selittää. ”Ne ovat vanhoja metsäaukioita, joissa on paljon kaatuneita puita. Yritän löytää pari eläintä, jotka suhtautuvat kuvaamiseeni rennosti. Pöllön suojaväri on upea, mutta sen vuoksi niitä on vaikea huomata. Yhtenä hetkenä istut paikallasi etkä näe mitään, ja hetken päästä huomaat pöllön pään kääntyvän ja tajuat, että se on istunut siinä koko ajan. Työhöni siis kuuluu paljon tarkkailua.” Floris jatkaa: ”Saatan löytää 10 tai 20 paria ennen kuin löydän linnut, joita voin kuvata. Sen jälkeen keskityn vain kyseiseen pöllöpariskuntaan loppukauden ajan, jotta saan mahdollisimman hyviä kuvia.”

floris smeets sony alpha 9 lapinpöllö muotokuva keltaisella taustalla

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Florisin mukana kulkee Sony α9, johon hän yhdistää FE 400mm f/2.8 G Master -objektiivin. Toinen α9 ja FE 100-400mm f/4.5-5.6 G Master -objektiivi muodostavat hänen toisen kameransa, jota hän käyttää tarvitessaan zoom-objektiivin mahdollistamaa joustavuutta.

”Olin käyttänyt DSLR-mallia lähes 20 vuotta, ennen kuin vaihdoin α9-kameraan. Kun olin käyttänyt Sony α9 -mallia muutaman viikon, tiesin, etten vaihtaisi enää takaisin DSLR-malliin.”

floris smeets sony alpha 9 harmaa pöllö istuu oksalla odottaen saalista

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Ekologiataustaisena Florisille on hyvin tärkeää, että hän kunnioittaa eläimiä. ”En koskaan käytä syöttiä”, hän selittää, "kaikki kuvat esittävät lapinpöllön luontaista käyttäytymistä.”

Päästessään lähelle pöllöjä ottaakseen upeita kuvia FE 400mm f/2.8 G Master -objektiivilla hän tutustuu samalla pöllön elinympäristöön: ”Niillä on usein tietyt oksat, joilla ne istuvat. Ne lentävät oksalta toiselle ja kolmannelle, ja usein ne kaartelevat ilmassa saalistaessaan, joten niiden aikeita voi usein ennustaa. Asetun kuvauspaikkaan ja odotan, että pöllö tulee luokseni. Kävelemällä kohti et koskaan pääse yhtä lähelle.”

floris smeets sony alpha 9 harmaa pöllö laskeutuu maalle kynnet levitettyinä

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

Kun Floris on lähellä, Sony α9:n nopeus käy ilmi. Automaattinen tarkennus ja 20 fps:n kuvausnopeus ilman pimennystä mahdollistavat sen, että Floris voi ottaa uskomattomia kuvia lentävistä lapinpöllöistä riippumatta hänen ja lintujen välisistä esteistä.

floris smeets sony alpha 9 harmaa pöllö nousee lentoon vesipisaroiden roiskuessa sen vartalosta

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

”DSLR-kameralla lentävä lintu on aina pidettävä keskellä ruutua, jotta automaattitarkennus toimii. Sony α9 -kamerassa on 693 automaattitarkennuspistettä, jotka ovat jakautuneet lähes koko sensorin alueelle. Voin siis määrittää automaattitarkennuksen alueen Expandable Spot -toiminnolla ja tarkennuksen seurannalla ja tiedän, että automaattitarkennus pystyy seuraamaan myös lintujen äkillisiä liikkeitä” Floris sanoo. ”Kun tämä yhdistetään mahdollisuuteen säilyttää tarkennus myös eläimen siirtyessä hetkeksi esteen taakse, pystyn ottamaan juuri haluamani kuvat. Ja juuri siksi pidän Sony Alpha -kameralla työskentelystä.”

Esitellyt tuotteet
ILCE-9
α9 – mukana täyden koon pinorakenteinen CMOS-kenno

ILCE-9

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Floris Smeets
alpha universe

Floris Smeets

Norja

Luonnon jatkuva muutos tekee kuvaamisesta niin puoleensa vetävää. Vaikka kävisit samassa paikassa joka päivä, palaat aina kotiin erilaisen kuvan kanssa.

Näytä profiili


x