Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Oravia kuvaamassa Sony α7R IV -kameralla

Gustav Kiburg

Kun kesä haalistuu hitaasti etäiseksi muistoksi, syksyn värit muodostavat täydellisen taustan villieläimiä kuvaavalle Gustav Kiburgille. "Ajattelen aina värejä", hän kertoo. "Mietin, missä minun pitäisi istua ja millainen taustasta tulee. Katson, missä puun oksa sijaitsee ja minkä värisiä taustalle jäävät lehdet ovat. Monta asiaa täytyy miettiä, ennen kuin otan ensimmäisen kuvan."

gustav kiburg sony alpha 7r4 orava seisoo kirkkaanpunaisella lehdellä

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Yhdellä viime syksyn ensimmäisistä metsäretkistään Gustav kuvasi oravia Sony α7R IV -kameralla. "Ne ovat hassuja eläimiä. Niitä kannattaa kuvata syksyisin. Silloin niiden turkki muuttuu paksummaksi ja korvien ympärille kasvaa karvoja suojaamaan niitä talvipakkasilla."

Oravat ovat pieniä ja vikkeliä. Siksi voisi luulla, että nopeampi kamera, kuten Sony α9 II, olisi parempi valinta niiden kuvaamiseen. Gustavin mielestä α7R IV on paras valinta tähän projektiin monesta syystä.

Gustav Kiburg, Sony Alpha 7r4 ja orava sammaloituneella oksalla.

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Gustav kertoo, että oravat ovat syksyisin erittäin aktiivisia. Niillä on kiire kätkeä ruokaa talvikuukausia varten. Miten α7R IV auttoi häntä kuvaamaan tämän? "Huomasin, että tämän kameran avulla saan upeita kuvia niiden liikkeistä ja touhuista", hän kertoo. "61,2 miljoonan pikselin kenno tuottaa erittäin yksityiskohtaisia kuvia, joten pystyn rajaamaan kuvaa, ja senkin jälkeen kuviin jää riittävästi yksityiskohtia, jotta niitä voidaan suurentaa. Kun kuvaa villieläimiä, polttoväli ei voi koskaan olla liian pitkä, koska silloin täytyy päästä lähelle. On hienoa, että voin rajata sommittelun täydelliseksi."

Gustav Kiburg, Sony Alpha 7r4 ja orava märällä oksalla.

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Kun kuvataan villieläimiä, objektiivin polttovälillä on suuri merkitys. Sony FE 400mm f/2.8 GM -objektiivi on yksi Gustavin useista suosikeista, kuten monien muidenkin kuvaajien. Juuri sillä hän kuvasi oravia. Gustavin toinen suosikki on FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Hän suosittelee sitä harrastajakuvaajille, jotka haluavat kokeilla villieläinten kuvaamista. "Se on minulle juuri oikea valinta luontokuvaamiseen", hän kertoo. "Siinä on juuri oikea polttoväli villieläinten kuvaamiseen. Ollessani metsässä voin kuvata oravaa 300 mm:n polttovälillä. Jos huomaan pikkulinnun, voin äkkiä zoomata 600 millimetriin. Sen aukossa on 11 lehteä, joten bokeh-tausta näyttää upealta ja kohde erottuu siitä selkeästi."

 

Gustav Kiburg, Sony Alpha 7r4 ja oksalle laskeutuva kanahaukka.

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

α7R IV yllättää myös automaattitarkennuksen nopeudella. Gustav käyttää automaattitarkennuksen seurantaa. Hänen mielestään se pysyy hienosti mukana villieläinten vauhdissa. "Kun olin kuvaamassa, huomasin näkökenttäni laidassa oksalta maahan laskeutuvan kanahaukan", hän kertoo. "Se lentää erittäin nopeasti, joten reagoimiseen tai kuvan ajattelemiseen ei jäänyt paljoa aikaa. Käännyin ympäri. Kamera lukitsi tarkennuksen kohteeseen sekunnin murto-osassa, joten sain kuvan. Kun täytyy reagoida erittäin nopeasti, on hyvä että kamera pysyy vauhdissa mukana."

Gustav Kiburg ja Sony Alpha 7r4. Orava seisoo lammikon edessä tassut liitettyinä yhteen.

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Gustav suhtautuu väreihin intohimoisesti. Hän hallitsee huonossa säässä kuvaamisen täydellisesti. "Huonolla säällä saa upeita värejä", hän kertoo. "En pidä auringonpaisteesta. Silloin valo on kovaa ja varjot tummia. Kuvaan mielelläni pilvisellä säällä, koska silloin värit korostuvat. Objektiivin kontrasti auttaa näkemään kaikki kylläiset luonnon värit varsinkin syksyisin. Joskus korostan värejä polaroivan suodattimen avulla varsinkin märässä metsässä. Ne auttavat saamaan oravat erottumaan luonnollisessa asuinympäristössään. Lisäksi värit muodostavat hienon taustan niiden punertaville talviturkeille."

Gustav Kiburg, Sony Alpha 7r4 ja oksan latvassa yllättyneeltä näyttävä orava.

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Gustav kertoo ottavansa helposti 1 000 kuvaa päivässä, kun hän viettää pitkiä päiviä metsissä kuvaamassa oravia ja lintuja. Mutta mitä näille kaikille valokuville tapahtuu? Kun kuvakenno tuottaa 61 miljoonan kuvapisteen kuvia, tallennettavaa riittää. "Säilytän 10–15 parasta ja poistan muut 985 kuvaa", Gustav naurahtaa. "En ymmärrä, miksi jotkut valittavat tarvitsevansa paljon enemmän tallennustilaa, kun kuvien resoluutio kasvaa. Haluan näyttää muille parhaita kuvia enkä sadanneksi parasta. En kuitenkaan käyttäisi muita kuvia mihinkään tarkoitukseen, joten ne vain veisivät kiintolevytilaa eikä kukaan näkisi niitä, joten poistan ne. Samalla ongelmasta päästään eroon.

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM4
Täyden kennokoon Alpha 7R IV 35mm -kamera, 61,0 megapikseliä

ILCE-7RM4

SEL400F28GM
FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Gustav Kiburg
Alpha Universe

Gustav Kiburg

Hollanti

ˮHuono sää on värikäs sääˮ

Näytä profiili


x