Alpha Universe Story Detail
Pieni maailma

Marek Arcimowicz

Maailman karuimmissa ja kaukaisimmissa ympäristöissä työskentelevän seikkailuvalokuvaajan on oltava valmistautunut kaikkeen. Marek Arcimowicz on, ja niin on myös hänen kameransa.

Hän käyttää pääasiassa kevyitä Alpha-runkoja vaihdettavien objektiivien, kuten α7R III:n ja α6500:n kanssa. Hänen laukussaan on kuitenkin tilaa jollekin vielä pienemmälle: RX100 V compactille ja sen tehokkaalle 1.0”:n sensorille ja monipuoliselle zoom-objektiiville. Kyseessä on kamera, joka vie todella vähän tilaa, mutta tuottaa kokoaan suurempia kuvia.

marek arcimowicz sony rx100VI ryhmä patikoijia seisoo puolessa välissä vuorta hymyillen kameralle

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125

”On hauskaa”, Marek sanoo, ”että kun ihmiset näkevät sinun käyttävän pientä kameraa, kuten RX100:aa, he eivät ehkä suhtaudu siihen niin kuin heidän pitäisi. Koska se on niin pieni, he eivät ymmärrä, että se on loistava työkalu valokuvaajalle. Se ei ehkä näytä kovin upealta, mutta sen laatu voi olla jopa parempi kuin suurten kameroiden – se tarjoaa kaiken tarvittavan. Voin ottaa sen mukaani kaikkialle, ja sen pienen koon ansiosta voin kuvata myös siellä, missä muut eivät.”

Hän muistaa ystävänsä häät Intiassa, sulhanen oli Jaisalmern maharadzan lapsenlapsi. ”Se oli ainutlaatuinen hetki”, Marek muistelee, ”ja todella ainutlaatuinen tilaisuus todistaa Intian aristokraattisuutta. Tapahtuma oli rikas, ei niinkään rahallisessa mielessä, vaan värien ja rakenteiden ja ihmisten kautta – se oli siis todellinen paratiisi valokuvaajalle. Käytin siellä RX100-kameraa. Koska se on niin pieni, oystyi ottamaan kuvia häiritsemättä. Olin siellä ystävänä, joten en halunnut häiritä ketään, ja niin he päästivät minut muita lähemmäs. Se oli todella erityinen hetki elämässäni, myös valokuvauksellisesti.”

marek arcimowicz sony rx100V intialaiset häävieraat tanssivat valmistautuessaan häihin

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

RX100 V ei ole niin vaivihkainen työkalu pelkästään kokonsa vuoksi, kertoo Marek, vaan myös muiden ominaisuuksiensa, kuten hiljaisen sulkimen ansiosta. ”Kun kuvaan hiljaisesti sähköisellä sulkimella”, hän kertoo, ”voin työskennellä häiritsemättä kohdetta lainkaan, aivan kuin olisin näkymätön. Jotkut ihmiset katsovat minua aivan kuin olisin amatööri heidän käyttämiinsä suuriin kameroihin ja objektiiveihin verrattuna. Jos minä kuitenkin pääsen lähemmäs ja saan todenmukaisempia kuvia, se on ammattimaista.”

RX100 V sopii kaikkeen kuvaamiseen aina ylellisten häiden mukavuuksista patikoinnin ankaruuteen ja liikkeessä kuvaamiseen, Marek sanoo. ”Katso”, hän nauraa, ”se on liian pieni vasaraksi, mutta tiedän, että voin kuljettaa RX:ää mukanani vuosien ajan. Jotta se kestäisi mukanani vuorilla ja metsissä, se on oltava vahva, ja se todella on. Se on tehty suurimmaksi osaksi metallista. Vaikka sisään vedettävää objektiivia on käsiteltävä varovasti, se on ollut mukanani todella monta kertaa aavikolla, Alppien ja Siperian lumessa ja jäässä, Bhutanin Himalajalla ja Borneon kosteudessa – myös veden alla koteloon asetettuna.”

marek arcimowicz sony rx100V vedenalainen kuva surffaajasta, joka pitää kiinni laudastaan

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8,0 ISO 1600

RX100 V on myös monipuolinen aina sen objektiivista, tarkennuksesta ja 24 fps:n nopeudesta toimivuuteen heikossa valossa ja ISO-suorituskykyyn. ”Zoom-objektiivi on todella korkealaatuinen”, Marek sanoo. ”Se voisi olla vähän leveämpi, mutta se ei ole helppoa niin pienessä kamerassa. Ja se todella tarjoaa laatua. 28–100 mm:n objektiivi on aika lailla ihanteellinen minun työhöni, koska se tarjoaa kaiken, mitä dokumenttikuvaaja tarvitsee.”

Objektiivin nopea aukko yhdistettynä sensorin hyvään suorituskykyyn suuremmilla ISO-arvoilla tekevät siitä hyvän kameran myös heikossa valossa. ”Olen luottanut siihen useita kertoja”, Marek sanoo. ”Otin sillä kuvia esimerkiksi oppaastani Kashmirissa viime vuonna. Kuva otettiin teltassa, jonka ainoa valaistus olivat yksi tai kaksi kynttilää. Otin aiemmin diakuvia 50 tai 400 ASA:lla, joten mahdollisuus kuvata arvolla 640 tai 1 000 tai jopa yli 3 200:n ISO-arvoilla on uskomaton. Mahdollisuudet ovat stratosfääriset.”

marek arcimowicz sony rx100V linna siintää vasten tummaa, pilvistä taivasta, etualalla näkyy meri

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek hyödyntää loistavasti myös RX100 V:n video-ominaisuuksia, jotka ulottuvat 4K 30p -elokuviin ja upeisiin 960 fps:n hidastusefekteihin. ”Video on ehdottomasti yksi RX100:n vahvimmista alueista”, hän sanoo, ”koska sen laatu on uskomaton. Voit käyttää sitä tavallisten perhefilmien ja dokumenttien kuvaamiseen, mutta se toimii myös ammattilaistasolla. Olen matkustanut useiden vuosien ajan Puolan National Geographicin päätoimittajan kanssa, ja teimme sarjan filmejä yhdessä. Eräällä kerralla kuvasimme Borneossa, ja työryhmällä oli isot TV-tuotantokamerat ja erityiset vedenalaiset laitteet, mutta ne eivät toimineet! Niinpä 99 % kyseisestä filmistä on kuvattu RX:llä. He sanoivat, etteivät odottaneet niin hyvää laatua, mutta sitä he saivat!”

marek arcimowicz sony rx100V 2 nuoret pojat kanooteissa melomassa meren halki

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

RX100 tarjoaa todellista laatua ja monipuolisuutta, sanoo Marek ja selittää: ”Kun teen kuvista suurikokoisia näyttelyjulisteita, juuri kukaan ei pysty sanomaan, että kuvat on otettu kompaktilla kameralla. Kuitenkin kamera on niin kevyt, että se tuntuu osalta kehoani.”

marek arcimowicz sony rx100V pyöräilijä ohittaa naisen, joka yrittää ylittää vilkkaan tien

© Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Esitellyt tuotteet
DSC-RX100M5A
RX100 V – huippuluokan kompaktikamera, jossa 1.0-tyypin kenno ja tehokas automaattitarkennus

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M6
RX100 VI – laaja zoomausalue ja erittäin nopea AF

DSC-RX100M6

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Puola

”Hyvällä matkustajalla ei ole kiveen lyötyä suunnitelmaa eikä aikomusta saapua perille” - 老子 Lǎozi (Lao Tzu; 500–400 eaa.)

Näytä profiili


x