Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Vain nopeimmat selviytyvät

Will Burrard-Lucas

”Viime matkallani Etelämantereelle halusin ottaa erään tietyn kuvan”, aloittaa villieläinkuvaaja Will Burrard-Lucas, ”ja juuri sellaiseen RX10 IV sopii täydellisesti.”

Will kierteli Antarktisen niemimaan rantoja veneellä. Toisinaan hän rantautui ja ohjasi onnekkaita kuvaajaryhmiä maanosan upeissa maisemissa ja villieläinten asuinalueilla. Hän etsi kuvaa, jossa ne kaksi yhdistyisivät. ”Halusin ilmaista paikan äärettömyyden ja eristyneisyyden, mutta myös näyttää siellä elävät eläimet – kuinka ne pystyvät elämään niin karuissa maisemissa”, hän kertoo.

will burrard lucas sony alpha rx10IV joukko pingviinejä seisoo jääkielekkeellä valtavan jäätikön varjossa

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Kuvassa näkyy pieniä pingviinejä valtavan jäävuoren varjossa. Will sanoo, että kuvaamisen mahdollisti RX10 IV -kameran nopeus – se voi olla valmis jopa sekunneissa ja sillä saa otettua korkealaatuisia kuvia useista erilaisista kohteista. Se on täysi vastakohta mateleville jäävuorille. ”Tulin veneen kannelle”, hän selittää, ”ja sillä hetkellä maisema oli juuri oikeanlainen. Onneksi kamera roikkui kaulassani, joten pystyin reagoimaan nopeasti.”

”Se on erinomainen kamera juuri tähän tarkoitukseen”, hän jatkaa. ”Se on niin kevyt, että sitä on helppo kantaa mukana ja pitää aina valmiina. Kaikissa villieläinkuvauksissa voi tapahtua yllättäviä asioita. Suurempi kamera on usein haettava erikseen, kun sitä tarvitaan. Siihen kuluvassa ajassa tilanne voi olla jo ohi.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV hylje makaa kyljellään jäällä

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Keveyden lisäksi Will arvostaa RX10 IV -kamerassa myös sen ulottuvuutta. ”Tällä matkalla kuvasin usein täydellä 600 mm:n asetuksella. Se on täydellinen valinta tilanteisiin, joissa ei voi mennä kovin lähelle, etteivät villieläimet pelästy.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV lintu liitää vuoriston yläpuolella taustallaan lumipeitteisiä huippuja

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Veneellä matkustaminen toi esille RX10 IV -kameran toisen merkittävän edun. ”Tuulen ja aaltojen vuoksi vene keinui todella paljon, joten tilanne oli melko haastava!” hän nauraa. ”Silloin todella huomasin, mitä hyötyä pienen ja kevyen yleiskameran käyttämisestä on. Nopeampien asetuksien ansiosta ehdin reagoida ja sain kuvia, jotka olisivat varmasti jääneet ottamatta suuremmalla järjestelmällä. Kameran sääsuojaus myös selvisi merivedestä, lumesta ja jäästä.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV joukko pingviinejä rentoutuu rantaviivalla

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Mitä mieltä hän sitten on automaattitarkennustoiminnosta? ”Viimeisin laitteistopäivitys todella paransi automaattitarkennuksen tehokkuutta”, hän selittää, ”joten pystyin käyttämään sitä todella hyvin esimerkiksi kuvatessani lentäviä lintuja. Yleiskameraksi automaattitarkennus on todella vakuuttava erityisesti kuvattaessa näitä haastavia kohteita, jotka lentelivät horisontin ylä- ja alapuolella. Kamera kuitenkin lukitsi tarkennuksen todella hyvin eivätkä aallot tai muut elementit häirinneet minua.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV yksinäinen lintu liitää meren yläpuolella

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Näitä vauhdikkaita kohteita kuvatessaan Will hyödynsi myös RX10 IV -kameran automaattista ISO-tilaa ja sulkimen miniminopeuden säätöä. ”Kun kuvasin nopeasti lentäviä lintuja, valitsin arvoksi 1/1600 sek tai 1/2000 sek ja avasin objektiivin kokonaan”, hän selittää. ”Yleensä käytän mahdollisimman suurta ISO-arvoa, koska silloin selviän taustakohinasta, mutta se ei kuitenkaan auta, jos kuvassa on liike-epäselvyyttä. Nyt voin huoletta käyttää myös suurempia ISO-arvoja, koska RX10 IV -kameran laatu on niin hyvä.”

Hän mainitsee RX10 IV -kamerasta vielä seuraavaa: ”kaikkien näiden hyödyllisten toimintojen ansiosta se on juuri täydellinen kumppani muille Sony Alpha -laitteilleni.”

Esitellyt tuotteet
DSC-RX10M4
RX10 IV, jossa on 0,03 sekunnin automaattitarkennus / 25x optinen zoom

DSC-RX10M4

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Will Burrard-Lucas
Alpha Universe

Will Burrard-Lucas

UK

Afrikassa voin elää täysillä, olla yhä luonnon kanssa, löytää seikkailuja, elää perheenä ja olla oma itseni. Siellä tunnen olevani eniten elossa ja koen tunteet voimakkaimmin: ihmetys, onnellisuus, rauha, yksinäisyys, pelko ja jännitys.

Näytä profiili


x