Sonyn uusi LE-EA5-objektiivinsovitin on suunniteltu edistämään A-tyypin objektiivien käyttöä uusimmissa E-tyypin rungoissa ja mahdollistamaan nopea ja tarkka automaattitarkennus ja nopea sarjakuvaus. Sisäänrakennetun moottorin ansiosta se pystyy tarkentamaan automaattisesti jopa sellaisia A-tyypin objektiiveja, joissa ei ole moottoria sisäänrakennettuna. Samalla se pystyy hyödyntämään kameran polttotason vaiheentunnistusta. Kaikki nämä ominaisuudet on pakattu pienikokoiseen ja tyylikkääseen lieriömuotoon.
”Olen ollut jo vuosia innokas Sonyn käyttäjä, mutta vaihdettuani muutama vuosi sitten E-tyypin runkoihin vanha Alpha 99 II ‑kamerani oli jäänyt pölyttymään kaappiin. Vuosien varrella olin kerännyt useita kivoja objektiiveja. Vaikka olinkin jo uusinut niitä vähitellen E-tyyppiin valikoiman laajetessa, olin säilyttänyt yhä muutamia, kuten luontokuvissa hyvin toimivan 300mm f/2.8 SSM ‑objektiivin ja aina niin tarkan 70–200mm f/2.8 G SSM II ‑objektiivin. Olinkin mielissäni, kun Sony pyysi minua testaamaan uuden LA-EA5-sovittimen. Sain hyvän tekosyyn pyyhkiä pölyt vanhoista objektiiveistani ja tutkia, olivatko ne niin hyviä kuin muistin.
Sony Alpha 9 II, jossa LE-EA5-sovitin kiinnitettynä 70–200mm f/2.8 G SSM II ‑objektiiviin
Olen tottunut Alpha 9 II- ja 7R IV ‑kameroideni tarkennusnopeuteen FE-objektiivien kanssa, mutta minua kiinnosti tietää, miten nämä kamerat selviytyisivät vanhojen objektiivieni ja sovittimen kanssa. Ensimmäinen kuvauspaikkani oli metsässä lähellä Hulstin kylää. Se on suosikkipaikkojani, ja olen ollut usein kuvaamassa siellä viihtyviä kauniita oravia. Valitsin 300mm f/2.8 SSM ‑objektiivin Alpha 7R IV ‑kameraani. Ensimmäiseksi huomasin, miten pieni ja miellyttävä uusi sovitin on – alapuolelle ei jää vanhoille sovittimille tyypillistä isoa roikkuvaa uloketta.
Asetuin lammen lähelle, ja pian oravat ilmaantuivat paikalle. Kun olin räpsinyt muutaman kuvan, lähes unohdin käyttäväni vanhoja A-tyypin objektiivejani – tarkennusnopeus ja tarkkuus olivat erinomaisia. En ollut myöskään varma, miten eläinten Eye AF ‑toiminto pelittäisi. Se onnistui kuitenkin tarkentamaan oravan silmän, ja jokainen kuva oli neulanterävä. Pitelen mieluiten kameraa kädessäni kuvatessani, sillä niin pystyn vaihtamaan nopeasti kuvakulmaa oravien liikkuessa. Kameran sisäänrakennettu vakain korjasi helposti vähäiset liikahdukseni.
Myös tuttavallinen lintu tuli juomaan lammesta!
Seuraavaksi pistäydyin Rotterdamin satamassa. Siellä on usein paljon pikaveneitä vesillä, ja halusin nähdä, onnistuisiko vanha 70–200mm f/2.8 G SSM II ‑objektiivini tarkentamaan liikkuvaan kohteeseen.
Kuten näet, en voi moittia automaattitarkennusta. Kun se oli tarkentanut veneeseen, tarkennus seurasi kohdetta tarkasti. Viimeiseksi halusin testata vanhaa Zeiss 16-35mm f/2.8 ZA SSM II ‑objektiiviani, joka on mahtava linssi. Täytyy myöntää, etten ole kaivannut sitä kovin paljon, koska G Master 16–35mm f/2.8 -objektiivini tarkentaa niin terävästi. Nautin kuitenkin sovittimen käytöstä niin paljon, että halusin nähdä, miten se suoriutuisi.
Yleisvaikutelmani LE-EA5-sovittimen käytöstä vanhojen A-tyypin objektiivieni kanssa oli erittäin positiivinen. Kaikki testaamani objektiivit reagoivat nopeasti ja tarkentuivat terävästi. Eniten yllätyin Eye AF ‑toiminnon ja AF-seurannan tarkkuudesta. Niille valokuvaajille, joilla on vielä hallussaan vanhoja A-tyypin objektiiveja, LE-EA5 on kannattava investointi! Huomaa
ˮHuono sää on värikäs sääˮ