Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Kärsivällisyyden taito

Petar Sabol

”Ihastuin kuningaskalastajiin vuonna 2013”, sanoo eläin- ja luontoasiantuntija Petar Sabol. ”Katselin ensin niiden käyttäytymistä Kroatian Mala Subotican kylän lähellä olevalla lammella. Sitten opettelin kuvaamaan niitä kameralla.”

Petarin omistautuminen ja tekniset taidot näkyvät hänen teoksissaan. Kuten muillakin hyvillä luontokuvaajilla kenttäosaaminen on tekemisen ydinalueena, joten hän tarvitsee työkalut, joihin hän voi luottaa. Hän kuvaa nyt α7R IV:llä käytettyään Alpha-kameroita ja -objektiiveja heti niiden ilmestymisestä alkaen.

petar sabol sony alpha 7RM4 kuningaskalastaja istuu paljaalla oksalla kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS | 1/160 s @ f/9,0, ISO 1600

Kuvatessaan kuningaskalastajia niiden kokoontuessa talvisin ruokailemaan pikkulammissa, järvissä ja kanaaleissa Petar kiinnittää erityisesti huomiota niiden väreihin ja liikkeeseen. ”Ne ovat todella uskomaton kuvauskohde”, hän selittää, ”koska niiden värit voivat muuttua samalla, kun katselet niitä, tummansinisestä akvamariiniin tai syaaniin kulman ja valon mukaan. Ja ne ovat niin kiinnostavia saalistustapansa vuoksi… kuinka ne ovat paikallaan ja sitten sukeltavat tarkasti. Sitä on uskomatonta jo katsellakin, mutta niiden kuvaaminen on ihan erilainen haaste.”

petar sabol sony alpha 7RM4 kuningaskalastaja nousee vedestä pieni kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135 mm f/1,8 GM | 1/5000 s @ f/6,3, ISO 2000

Kuningaskalastajien kimaltava höyhenpeite herää henkiin α7R IV:n tarkan anturin avulla, ja jokainen ruoti ja väkänen tallennetaan hyvin yksityiskohtaisesti. Näistä pikseleistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos lintu on sumea tai kehyksessä niin pienenä, ettei siitä voi nauttia kunnolla. Petar hoitaa tämän käyttämällä oikeaa automaattisen tarkennuksen tilaa ja objektiiveja täyttäen kehyksen kohteillaan ja varmistaa, että hän kuvaa ne oikealta korkeudelta ja saa kuviin tasapainoiset silkinpehmeät tarkentamattomat taustat.

petar sabol sony alpha 7RM4 kirkkaan oranssirintainen kuningaskalastaja istuu rauhallisesti kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS | 1/25 s @ f/10,0, ISO 1600

”Asetelma on minulle tärkeää”, hän kuvaa, ”ja vaikka α7R IV:ssä on anturi, jolla voin rajata paljonkin, käytän kuvasta mahdollisimman paljon, jos vain voin!”

Monet lintukuvat hyödyntävät erittäin pitkää objektiivia, mutta Petar usein tykkää kuvata keskipitkillä kauko-objektiiveilla, kuten FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS ja FE 135 mm f/1,8 GM, luottaen omaan taitoonsa, jolla hän pääsee riittävän lähelle. ”Erityisesti sukelluskuvissa tämä tarkoittaa pääsyä hyvin lähelle vesirajaa”, hän selittää, ”ja kun yritin tätä superkauko-objektiiveilla, huomasin, että lintujen seuraaminen oli vaikeaa, koska ne liikkuivat niin nopeasti sukelluksissaan. Sitä paitsi, mitä pidempää objektiivia käytetään, sitä korostetumpaa kukin liike on, joten kuningaskalastajaa on vaikeaa pitää tarkasti kohdennettuna. Jos lähestymistapa on tarpeeksi hyvä ja kärsivällisyyttä riittää, voi kuvauksessa käyttää myös lyhyttä objektiivia, kuten 85 mm:n objektiivia.”

petar sabol sony alpha 7RM4 auringon valaisema vihreä kuningaskalastaja istuu oksalla saalis nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS | 1/500 s @ f/9,0, ISO 250

”Kärsivällisyys on pääosassa”, jatkaa Petar, ”eikä kyse ole vain kuvaushetkestä – paikalle on palattava päivä toisensa jälkeen ja kuvauskohteeseen on käytettävä aikaa. Piilon on oltava hyvä samoin kuin naamioinnin, jotta pääsee lähemmäksi niitä häiritsemättä. Ja piilossa ollessa voi odottaa useita tunteja, ennen kuin ne tulevat näkyviin, tai sitten mitään ei tapahdu. Joskus asiat ovat päinvastoin – ja heti kun pääsee piiloon, ne tulevat jo paikalle.”

petar sabol sony alpha 7RM4 oranssirintainen kuningaskalastaja syö saalistaan oksalla istuessaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135 mm f/1,8 GM | 1/1000 s @ f/1,8, ISO 500

Kun tilaisuus tulee, α7R IV:ssä on useita tärkeitä tiloja, joiden avulla Petar saa otettua odottamansa otoksen. ”Äänetön suljin on ehdoton”, hän sanoo, ”koska et halua minkään säikäyttävän kohdetta tai pelottavan sitä pois. Kun kuvaan AF-C-tilassa, lukitsen pienen kohdennuspisteen kohteeseen ja seuraan sitä reaaliaikaisella seurantatilalla. Se on niin nopea ja tarkka, että voin luottaa täydelliseen kohdennukseen koko ajan, vaikka kuvaisin täysin avonaisella objektiivilla. Ja varmistan sen, ettei sukeltavan linnun täydellinen muoto tai paras loiskahdus jää kuvaamatta, kuvaamalla aina nopeudella 10 fps. Tiedän, että kameran laatu pitää ISOn suurena ja saa kohteesta pysäytyskuvan, joten käytän usein kuvatessa ISOa 1600, 3200 tai suurempaa. Ainoa kerta, kun kuvaan hitaammin, on kun lintu rentoutuu orrellaan – silloin minäkin voin rentoutua!”

petar sabol sony alpha 7RM4 lähikuva oranssirintaisesta ja mustasilmäisestä kuningaskalastajasta

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200–600 mm f/5,6–6,3 G OSS | 1/60 s @ f/10,0, ISO 640

Miten siis kaikkien näiden etujensa avulla α7R IV pärjää vertailussa hänen aiemmin käyttämäänsä Sony-sarjaan?

”Jokaisessa uudessa kamerassa on parannuksia, jotka tuovat käyttööni uusia kuvaamistapoja”, hän sanoo, ”eikä kyse ole vain kuvanlaadusta, ISO-suorituskyvystä ja dynaamisesta alueesta, vaan asioista, joiden avulla voin vastata kohteisiin, kuten suuri automaattitarkennuspisteiden määrä, kehittyneet kohdennuksen seurantatilat, äänetön kuvaaminen ja SteadyShot-kuvanvakaus.

Petarin yleisarvosana? ”Tällaisen kameran käyttäminen on todella mukavaa.”

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM4
Täyden kennokoon Alpha 7R IV 35mm -kamera, 61,0 megapikseliä

ILCE-7RM4

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

SEL200600G
FE 200–600 mm:n F5,6–6,3 G OSS

SEL200600G

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Petar Sabol
Alpha Universe

Petar Sabol

Kroatia

"Pyrin aina saamaan valokuvani näyttämään mahdollisimman hyviltä riippumatta siitä, miten kauan siinä menee tai miten paljon työtä se vaatii. Jokaisen pienen elementin on oltava kohdallaan: valon, asettelun, hetken, tarinan ja teknisen täydellisyyden. Tällä tavalla siirrän rajoja entistä kauemmas ja voin nauttia luomisprosessista."

Näytä profiili


x