petar sabol sony alpha 7RM4 kuningaskalastaja istuu huurteen peittämällä oksalla

Kärsivällisyyden taito

Petar Sabol

”Ihastuin kuningaskalastajiin vuonna 2013”, sanoo eläin- ja luontoasiantuntija Petar Sabol. ”Katselin ensin niiden käyttäytymistä Kroatian Mala Subotican kylän lähellä olevalla lammella. Sitten opettelin kuvaamaan niitä kameralla.” Petarin omistautuminen ja tekniset taidot näkyvät hänen töissään. Vaikka kenttäosaaminen on tekemisen ydinalueena, kuten muillakin hyvillä luontokuvaajilla, hän tarvitsee työkalut, joihin hän voi luottaa, joten hän kuvaa nyt α7R IV:llä. Hän on käyttänyt Alpha-kameroita ja -objektiiveja heti niiden markkinoille tulosta alkaen.

petar sabol sony alpha 7RM4 kuningaskalastaja istuu paljaalla oksalla kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/160s @ f/9.0, ISO 1600

Kuvatessaan kuningaskalastajia niiden kokoontuessa talvisin ruokailemaan pikkulammilla, järvillä ja kanaaleissa Petar kiinnittää erityisesti huomiota niiden väreihin ja liikkeeseen. ”Ne ovat todella uskomaton kuvauskohde”, hän selittää, ”koska niiden värit voivat muuttua samalla, kun niitä katselee, tummansinisestä akvamariiniin tai syaaniin kulman ja valon mukaan. Ja ne ovat hyvin kiinnostavia saalistustapansa vuoksi… ensin ne ovat paikallaan ja sitten sukeltavat tarkasti. Sitä on uskomatonta jo katsellakin, mutta niiden kuvaaminen on haaste sinänsä.”

petar sabol sony alpha 7RM4 kuningaskalastaja nousee vedestä pieni kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/5000s @ f/6.3, ISO 2000

Kuningaskalastajien kimaltava höyhenpeite herää henkiin α7R IV:n tarkan anturin avulla, ja jokainen ruoti ja väkänen tallentuu hyvin yksityiskohtaisesti. Näistä pikseleistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos lintu on sumea tai kuvassa niin pienenä, ettei siitä voi nauttia kunnolla. Petar hoitaa tämän käyttämällä oikeaa automaattitarkennuksen tilaa ja objektiiveja täyttäen kehyksen kohteillaan ja varmistaen, että hän kuvaa ne oikealta korkeudelta ja saa kuviin tasapainoiset silkinpehmeät tarkentamattomat taustat.

petar sabol sony alpha 7RM4 kirkkaan oranssirintainen kuningaskalastaja istuu rauhallisesti kala nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/25s @ f/10.0, ISO 1600

”Sommittelu on minulle tärkeää”, hän kuvaa, ”ja vaikka α7R IV:ssä on anturi, jolla voin rajata paljonkin, käytän kuvasta kaiken, jos vain voin!”

Monet lintukuvat hyödyntävät erittäin pitkää objektiivia, mutta Petar usein kuvaa mielellään keskipitkillä teleobjektiiveilla, kuten FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS ja FE 135 mm f/1,8 GM, luottaen omaan taitoonsa riittävän lähelle pääsemiseksi. ”Erityisesti sukelluskuvissa tämä tarkoittaa pääsyä hyvin lähelle vesirajaa”, hän selittää, ”ja kun yritin tätä supeteleobjektiiveilla, huomasin, että lintujen seuraaminen oli vaikeaa, koska ne liikkuivat niin nopeasti sukelluksissa ollessaan. Sitä paitsi, mitä pidempää objektiivia käytetään, sitä korostetummaksi jokainen liike tulee, joten kuningaskalastajaa on vaikeaa pitää tarkasti kohdennettuna. Jos lähestymistapa on tarpeeksi hyvä ja kärsivällisyyttä riittää, voi kuvauksessa käyttää myös lyhyttä objektiivia, kuten 85 mm:n objektiivia.”

petar sabol sony alpha 7RM4 auringon valaisema vihreä kuningaskalastaja istuu oksalla saalis nokassaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 250

”Kärsivällisyys on tärkeintä”, jatkaa Petar, ”eikä kyse ole vain kuvaushetkestä – paikalle on palattava päivä toisensa jälkeen ja kuvauskohteeseen on käytettävä aikaa. Piilon on oltava hyvä samoin kuin naamioinnin, jotta pääsee lähemmäksi niitä häiritsemättä. Ja piilossa ollessa voi joutua odottamaan useita tunteja ennen kuin ne tulevat näkyviin, tai sitten mitään ei tapahdu. Joskus asiat menevät päinvastoin – heti kun pääsee piiloon, ne tulevat jo paikalle.”

petar sabol sony alpha 7RM4 oranssirintainen kuningaskalastaja syö saalistaan oksalla istuessaan

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/1.8, ISO 500

Kun tilaisuus tulee, α7R IV:ssä on useita tärkeitä tiloja, joiden avulla Petar saa otettua odottamansa otoksen. ”Äänetön suljin on ehdoton”, hän sanoo, ”koska sitä ei halua minkään säikäyttävän kohdetta tai pelottavan sitä pois. Kun kuvaan AF-C-tilassa, lukitsen pienen kohdennuspisteen kohteeseen ja seuraan sitä reaaliaikaisella seurantatilalla. Se on niin nopea ja tarkka, että voin luottaa täydelliseen kohdennukseen koko ajan, vaikka kuvaisin täysin avonaisella objektiivilla. Ja jotta sukeltavan linnun täydellinen muoto tai paras loiskahdus ei jää kuvaamatta, kuvaan aina nopeudella 10 fps. Tiedän, että kameran laatu pitää ISOn suurena ja saa kohteesta pysäytyskuvan, joten käytän usein kuvatessa ISO-asetusta 1600, 3200 tai vieläkin suurempaa. Ainoa kerta, kun kuvaan hitaammin, on kun lintu rentoutuu oksallaan – silloin minäkin voin rentoutua!”

petar sabol sony alpha 7RM4 lähikuva oranssirintaisesta, mustasilmäisestä kuningaskalastajasta

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/60s @ f/10.0, ISO 640

Miten α7R IV siis menestyy kaikkien näiden etujensa avulla vertailussa hänen aiemmin käyttämäänsä Sony-sarjaan? ”Jokaisessa uudessa kamerassa on parannuksia, jotka tuovat käyttööni uusia kuvaamistapoja”, hän sanoo, ”eikä kyse ole vain kuvanlaadusta, ISO-suorituskyvystä ja dynaamisesta alueesta, vaan asioista, joiden avulla voin vastata kohteisiin, kuten suuri automaattitarkennuspisteiden määrä, kehittyneet kohdennuksen seurantatilat, äänetön kuvaaminen ja SteadyShot-kuvanvakaus. Petarin yleisarvosana? ”Tällaisen kameran käyttäminen on todella mukavaa.”

Esitellyt tuotteet

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Pyrin aina saamaan kuvistani entistä parempia kestipä se sitten kuinka kauan tahansa ja vaatipa se sitten kuinka paljon vaivaa tahansa"

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!