G Master -objektiiviensa laajentamista jatkanut Sony on tuonut markkinoille FE 12–24 mm f/2.8 G Master -objektiivin, joka on maailman laajakulmaisin f/2.8-aukolla varustettu zoom-objektiivi*.
Upouudessa mallissa on kolme erittäin asfääristä XA-elementtiä, jotka takaavat erinomaisen tarkkuuden. Lisäksi kaksi Super ED- ja kolme ED-lasielementtiä takaavat erinomaisen tarkkuuden kulmasta kulmaan ja kauniin bokeh-taustasumennuksen. Neljä XD Linear (Extreme Dynamic) -moottoria takaavat nopeamman ja tarkemman tarkennuksen kuin perinteiset objektiivit sekä valokuvaukseen että videokuvaukseen. Arvostetut maisemakuvaajat ja Sony -kuvalähettiläät Michael Schaake ja Albert Dros olivat niin ystävällisiä, että suostuivat kokeilemaan objektiivia ennen sen virallista julkaisua ja jakamaan ajatuksiaan kanssamme. Albert Dros “Olosuhteet Alankomaissa olivat ihanteelliset, joten saatoin kokeilla objektiivia erilaisissa olosuhteissa ja erilaisissa tilanteissa. Tartuin luotettuun Alpha 7R IV:ään ja lähdin tutkimaan asiaa.”
Aloitin tästä Amsterdamin maalauksellisesta alueesta, joka oli täysin tyhjä ja suljettu Covid-pandemian vuoksi. Tässä on mainio esimerkki siitä, missä 12-millinen todella pääsee oikeuksiinsa. Objektiivin terävyys, erityisesti kuvan reunoilla, on täysin uskomaton.
”Kävin Nieuwegeinin kauniissa kaupungintalossa. Se on hyvin moderni rakennus sekä sisältä että ulkoa, ja ajattelin, että se olisi täydellinen tausta laajakulmakuville. Yksi tällaisissa tilanteissa hyväksi havaitsemani ominaisuus on Alpha 7R IV:n kääntyvä näyttö. Joskus vain kävelen ympäriinsä ja tuijotan näyttöä, osoitan kameralla eri suuntiin ja pyörin sinne tänne, kunnes näen kuva-asetelman, josta pidän.”
”Myrskyennusteen nähtyäni lähdin maaseudulle toivoen, että saisin jonkun dramaattisen otoksen taivaasta ja pilvistä. Tästä tuulimyllystä otin nopean (käsivaraisen) panoraamakuvan. Nouseva myrskypilvi heijastelee täsmälleen etualalla olevaa pikkujokea. Tästä kuvasta pidin erityisesti siksi, että se antaa panoraamaluonteens vuoksi melkeinpä vaikutelman kalansilmäperspektiivistä.”
”Myrskyn laannuttua sain otettua tämän kuvan unikkoja kasvavasta niitystä juuri auringon laskiessa.”
”Meillä on myös kauniita aamuja, ja onnistuin nousemaan aamukolmelta ja suuntaamaan metsään, joka on yksi suosikkikuvauspaikoistani. Käytän normaalisti paljon pidempää objektiivia tällaisissa tilanteissa, mutta halusin kokeilla 12–24-millistä, ja kun sain sitten pakotettua itseni tähän, sain hyvin mielenkiintoisia tuloksia.”
Toisinaan käytän ”tarkennuksen pinoamiseksi” kutsuttua tekniikkaa, jossa olen hyvin lähellä kohdetta. Otan tällöin useita kuvia, joissa kaikissa on eri tarkennuspiste, jotta saan koko kuvan otetuksi sen edustasta sen taustaan asti. Tämä kuva on kolmen f/22-aukolla otetun kuvan yhdistelmä, ja onnistuin saamaan koko kuva-alueelle erittäin tarkan terävyyden.
“Lopuksi haluan vielä sanoa, että onnistuin ottamaan muutaman kuvan tähtitaivaasta. Linnunradan kuvaaminen Alankomaissa on yleensä lähes mahdotonta, koska valosaastetta on kaikkialla, mutta maassa on kuitenkin joitakin alueita, jossa valosaasteen määrä on suhteellisesti vähäisempi kuin muualla maassa. “Suurin haaste oli kuitenkin se, että satuin valitsemaan vuoden pisimmän päivän, jolloin Alankomaissa ei ole edes täydellistä pimeyttä!”
Tämän kuvan otin aukolla f/2,8, ja kuvassa huomiotani kiinnitti erityisesti tähtien terävyys. Yksi maininnan arvoinen seikka on se, että horisontin oranssi hehku ei ole peräisin auringosta vaan se on kaupungin valosaastetta.”
Lyhyesti sanottuna tässä ovat ensimmäiset ajatukseni:
Kuten näkyy, f/2.8-versio ei ole juurikaan suurempi kuin f/4-versio
Michael Schaake “Minulla oli mahdollisuus kokeilla uutta 12–24mm f/2.8 G Master -objektiivia muutaman päivän ajan, ja minuun teki välittömän vaikutuksen sen erittäin hyvä työnjälki. Objektiivi painaa 847 grammaa, joten se ole mitenkään kevyt, mutta jos kädessä on Alpha 7R IV, yhdistelmä on tasapainossa, ja koska siinä on iso ja kaareva etulinssi, osasinkin odottaa tätä! “Suurikokoinen etuelementti tekee suodattimien käyttämisestä vaikeaa (vaikka objektiivissa onkin mahdollisuus käyttää takapäässä gelatiinisuodattimia), mutta tämän sanottuani minun on todettava, että en havainnut mitään merkkejä hajavalosta tai haamukuvista, mikä kertoo pelkästään hyvää uudesta pinnoitteesta, jonka Sony on kehittänyt nimenomaan tätä objektiivia varten.
”Tämä kuva on hyvin suurikontrastinen, koska se on otettu suoraan vastavaloon. Aurinko näkyy vedessä hyvin pienenä tähtenä, eikä mitään hajavaloa ole havaittavissa”.
”Kuvasin kaikilla aukoilla välillä f/2.8 – f/22, ja kuvan terävyys heikkeni vähän vasta aukon f/18 jälkeen, mikä oli täysin odotettavissa. Täysin avoimella aukolla f/2.8 kuva oli veitsenterävä, ja voisin hyvin kuvitella käyttäväni sitä, kun valon määrä on hyvin pieni”.
”Tässä kuvassa halusin käyttää pitkää valotusaikaa pehmentääkseni veden synnyttämää vaikutelmaa, ja koska en pystynyt käyttämään ND-suodatinta, minun oli otettava kuva f/22-aukolla (jota en yleensä käytä), mutta kuvan terävyys on silti hyvä”.
”Käytän pääasiassa FE 16–35mm f/4 ZA OSS-objektiivia maisemakuvauksessa, ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen, mutta laajakulman laajennetun polttovälin avulla sain kuviini täysin uuden näkökulman, mistä pidän erittäin paljon.”
”Kaiken kaikkiaan olen erittäin vaikuttunut tästä objektiivista. Sen polttovälialue varmasti lisäsi kuvaamaan luovuutta kuvaamiini näkymiin.” *Verrattuna täyden kennokoon digitaalikameroiden vaihdettaviin f/2.8-zoom-objektiiveihin. Heinäkuusta 2020 alkaen
"Täydellisen kuvan saaminen on minulle suorastaan pakkomielle."
”Hetkessä eläminen ja luonnon dramaattisen kauneuden näkeminen voivat olla henkeäsalpaava ja erittäin henkilökohtainen kokemus. Toivon, että kuviani jakamalla voin ottaa muut mukaani tälle matkalle.”