Alpha Universe -tarinan yksityiskohdat
Liikkeen voima

Virgo Haan

Oletko koskaan selannut Instagramia, pysähtynyt muotokuvaan ja huomannut hetken päästä, että kohde iskee sinulle silmää? Jos olet, olet todennäköisesti nähnyt cinemagraafin, joka yhdistää kiinteän kuvan liikkuvaan kuvaan. Ensimmäisellä kerralla voit hämmentyä, kun aivot alkavat hahmottaa näkemäänsä. Cinemagraafien suosio perustuukin katsojan huomion herättämiseen.

virgo haan sony alpha 7RII punamekkoinen nainen istuu punaisessa pöydässä, jolla on väreihin sointuva pöytätuuletin

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1.4 GM | 1/125s, f/2.2, ISO 320

Virgo Haan kuuluu taitavimpiin cinemagraafien tekijöihin. Kun hän oli aikansa avustanut valokuvaajia, hän meni töihin mainostoimistoon, jossa hän oppii lisää verkkomarkkinoinnin kehittyvästä maailmasta ja ihmisten huomion saamisesta. Cinemagraafien pariin hänet johdatti kuitenkin ehkä yllättävä innoittaja: Harry Potter.

"Noin vuonna 2011 näin Harry Potter -elokuvan", hän selittää, "ja siinä hahmot lukevat sanomalehtiä ja sivun kuvat heräsivät eloon. Minuun teki vaikutuksen se, miten hienoa olisi, jos voisin jotenkin luoda samanlaisia kuvia."

Siemen oli kylvetty, mutta mitä seuraavaksi?

"Muutama kuukausi myöhemmin sain lukea artikkelia kahdesta valokuvaajasta, Kevin Burgista ja Jamie Beckista, jotka olivat käytännössä keksineet tämän uuden valokuvakonseptin, cinemagraafin, ja tiesin heti, että haluan yrittää luoda niitä."

virgo haan sony alpha 7RII keltapaitainen nainen istuu keltaisen pöydän edessä ja pitää kädessään väreihin sointuvaa suihkepulloa

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1.4 GM | 1/125s, f/2.2, ISO 320

Cinemagraafikuvauksen taustalla oleva konsepti on melko yksinkertainen. Kuvittele kaksi kerrosta: yläkerros on esimerkiksi kiinteä muotokuva, josta on leikattu alue, joka on tässä tapauksessa kohteen silmä. Yläkerroksen alapuolella on liikekerros, joka on identtinen joka suuntaan, mutta liikekerros saa kohteen iskemään silmää. Yläkerroksessa oleva aukko paljastaa liikkeen alapuolella olevassa liikekerroksessa. Tässä tapauksessa kohde iskee silmää, mutta pää tai kasvolihakset eivät liiku.

Cinemagraafien luomiseen liittyy paljon erityiskeinoja. Ruudun on luonnollisesti pysyttävä täysin paikallaan videotallennusta varten, joten on käytettävä jalustaa. Kohteiden on myös pysyttävä täysin paikallaan liikkuvaa osaa lukuun ottamatta, jotta ne voidaan pitää paikallaan tukemalla niitä pukeilla tai muilla tuilla.

virgo haan sony alpha 7RII liilanväriseen paitaan pukeutunut nainen tuijottaa isoa kulhoa, jota pidetään hänen yläpuolellaan

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1.4 GM | 1/125s, f/2.2, ISO 320

Sitten on tietenkin liike. Virgo selittää, että cinemagraafin luomiseen käytetään kolmenlaisia silmukoita. "Esimerkiksi pilvet voivat luoda häivytyssilmukan, jossa voi häivyttää silmukan pois ja tuoda taas näkyviin, jotta pilvi näyttää liikkuvan", hän kertoo. "Sitten on vielä pomppusilmukoita, joissa silmukka saavuttaa pisteen ja alkaa sen jälkeen kääntyä. Silmien räpyttäminen on täydellinen esimerkki tästä. Kohde avaa silmänsä, ja leike käännetään takaisin alkuun niin, että se alkaa ja päättyy samassa kohdassa. Leikatussa silmukassa kohteen on varmistettava, että liike alkaa ja päättyy samassa kohdassa, mikä on erittäin vaikeaa ja vaatii eniten harjoittelua."

Cinemagraafien tekemiseen käytettävä tekniikka on kaikkien saatavilla, vaikka se saattaa vaikuttaakin mutkikkaalta. Virgo käyttää Sony α7R Ii:ta, jolla hän voi kuvata sekä korkearesoluutioisia still-kuvia että 4K-videota täsmälleen samoilla väriasetuksilla. Tämän ansiosta still-kuva ja siihen liittyvä videokuva vastaavat täydellisesti toisiaan, kun Virgo on muokannut niitä Adobe Photoshopilla. Käytettävissä on useita erilaisia ohjelmistosovelluksia, joita voidaan käyttää elokuvien luomiseen. Aloittelijoille Virgo suosittaa kuitenkin Flixeliä, joka on saatavana sekä sovelluksena että työpöytäohjelmistona.

virgo haan sony alpha 7RII vaaleanpunaiseen paitaan pukeutunut nainen soittaa huilua vaaleanpunaisen pöydän edessä

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85 mm f/1.4 GM | 1/125s, f/2.2, ISO 320

Muut Sonyn α7R II:n ominaisuudet, jotka auttavat Virgoa luomaan cinemagraafeja, ovat Eye AF ja Silent Shooting. Eye AF tarkoittaa, että vaikka hän käyttäisi FE 85 mm f/1.4 GM -objektiivia, silmä tarkentuu täydellisesti joka kerta, kun taas hiljainen suljin auttaa varmistamaan, ettei kuvaaminen häiritse kohteita.

Vaikka cinemagraafit on suunniteltu katsottaviksi verkossa pienellä näytöllä, kuvan resoluutio on edelleen tärkeä Virgolle, erityisesti hänen viimeisimmässä projektissaan muotilehdelle. "Kuvasarjan oli oltava kirkas ja värikäs", Virgo sanoo, mutta halusin ottaa sarjalla kantaa myös liikakulutukseen. Jos katsot tarkasti, huomaat, että kaikki kuvissa olevat kohteet ovat suurenevia asioita, kuten autoja ja hampurilaisia. Ne on painettu valokuvina lehteen, mutta kun kuvia katsoo älypuhelimen laajennetun todellisuuden sovelluksen avulla, kuva näyttää heräävään eloon cinemagraafin toistuessa näytössä.

Se vastaa lähes samaa näkyä, jonka Virgo kohtasi Harry Potterin elokuvassa vuosia sitten.

Valokuvan tiedot:

Avustaja: Jaanar Nikker
Malli: Gertrud (E.M.A Model Management)
Meikki ja hiukset: Maret Ubaleht
Vaatteet: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Esitellyt tuotteet
ILCE-7RM2
α7R II, jossa on taustavalaistu täyden koon kuvakenno

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Viro

"Teen parhaani, jotta työni olisivat suurempia kuin jokapäiväinen elämä."

Näytä profiili


x