Valon nopeus

Frederic Schlosser

”Miksikö aloin kuvata autoja?”, nauraa Frederic Schlosser kysyessämme asiaa: ”Rehellisesti sanottuna aloin kuvata niitä, koska ajattelin, että esimerkiksi kuvatessani Lamborghinia pääsisin istumaan sen kyytiin hetkeksi! Ja siitä se vain lähti etenemään.”

frederic-schlosser-sony-alpha-7RM2

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/20s @ f/8.0, ISO 320

Vaikka Frederic kuvaa perinteisiäkin autoasetelmia, hän on tullut tunnetuksi tyylistä, jossa on hänen itsensä mukaan kyse: “kokonaan tunnelmasta. Teen paljon mainoskuvauksia ja tietenkin asiakkaat haluavat loppujen lopuksi tuotteen näkyvän, mutta juuri tunnelma on se, mistä itse todella inspiroidun – ja mitä nykypäivän asiakkaat myös haluavat. Täydellisessä autokuvassa auto ei ole kuvan keskipisteenä, vaan osana kohtausta. Ikään kuin näytetään elämäntyyli, josta ihmiset haluavat päästä osallisiksi. Autot on tarkoitettu ajettaviksi ja koettaviksi. Jos ne vaan seisovat paikallaan, se ei ole läheskään yhtä jännittävää.”

Tunnelman vangitseminen vaatii nopeaa työskentelyä ja valon ja sään hyödyntämistä sellaisinaan, joten Frederic on alkanut luottaa pienien ja kevyiden Sonyn Alpha-runkojensa vahvoihin ominaisuuksiin ja käyttää yhdistelmänään Alpha 7R, 7R II- ja 7R III ‑runkoja. ”Käytin ennen useissa kaupallisissa töissäni suurta keskikoon kameraa, mutta vaihto Alpha-sarjaan on auttanut minua työskentelemään reagoivammin ja ilmaisuvoimaisemmin kuin aiemmin”, hän selittää.

frederic-schlosser-sony-alpha-7RM2

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 1/400s @ f/5.6, ISO 320

”Jos kamera on hidas”, Frederic jatkaa: ”asetuksiin saattaa kulua paljon aikaa ja sitten hetki on jo mennyt. Silloin ei voi kuvata impulsiivisesti. Palasin vähän aikaa sitten kuvausmatkalta Barcelonasta, jossa meillä oli yhdessä kuvauspaikassa ehkä kaksi tuntia hyvää valoa ja noin kymmenen eri otosta kuvattavana. Alpha-rungoissa on kuitenkin kaikki tarvittavat toiminnot, jotta saadaan hienoja kuvia nopeasti. Ne ovat käyttövalmiina hetkessä, ja automaattitarkennus on täydellinen. Dynaamisella alueella saan vedettyä kuvista esiin sellaisia yksityiskohtia, joita en olisi ennen saanut. Resoluutiossa on vaihtoehtoja rajauksista aina huikeisiin suurennoksiin saakka. Kaikkien näiden ominaisuuksien ansiosta saan ‘sattumanvaraisia’ hetkiä, joiden en olisi aiemmin edes olettanut toimivan. Tällä kameralla saa mahtavia lisämahdollisuuksia.”

Näitä ”sattumanvaraisia” hetkiä Frederic on alkanut rakastaa työssään, ja hän sanookin: ”epätäydellisyys on oikeastaan täydellisyyttä. Aloittaessani kaiken piti olla täydellistä, ja kaikki oli suunniteltua. Halusin valaista kaikki elementit, ja kamera oli kolmijalan päällä... Mutta nykyään minusta realismi näyttää vielä paremmalta, ja sama pätee myös kuvauspaikkoihin.” 

frederic-schlosser-sony-alpha-7RM2

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 200

Hyvä esimerkki tästä on Fredericin suosikkikuvasarja, jossa sininen BMW M2 kulkee sillan alla Los Angelesissa. ”Olin LA:ssa työmatkalla”, hän kertoo: ”ja eräs ystäväni siellä omistaa tämän auton, joten kuvasimme vain huvin vuoksi sitä sillan alla parin tunnin ajan. Kuvauspaikassa on paljon kontrastia, joka saa auton erottumaan katsojan silmään muotojen ja varjojen seasta ja näyttämään, että kuljettaja nauttii sillä ajamisesta.”

frederic-schlosser-sony-alpha-7RM2

© Frederic Schlosser | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/5.6, ISO 800

Yhdessä kuvasarjassa on kuvattu BMW i8:aa yöllä sateessa. Epätarkat pisarat peittävät objektiivia ja halkovat auton selkeitä linjoja, mutta ne ovat tärkeänä apuna luomassa tunnelmaa ajamisesta yöllä myrskyssä. ”Ihmiset luulevat, että nuo sadepisarat on photoshopattu mukaan, mutta nämä ovat kaikki kertalaukauksia”, hän selventää: ”ja kaikki valo tulee takana odottavista autoista, jotka luulivat meidän pysähtyneen liikennevaloihin! Siinä oli hiukan kiire, mutta hauskaa se oli.”

frederic-schlosser-sony-alpha-7R

© Frederic Schlosser | Sony α7R + 24-70mm f/2.8 ZA SSM | 10s @ f/10, ISO 160

Frederic pitää α7R-sarjaansa elintärkeänä tällaisten kuvien ottamisessa. ”Jos minulla on kuvaustilanteena vaikka BMW i8 sillalla, en halua huolehtia kameran kastumisesta sateella, haluan vain saada kuvan otettua. Kamera täytyy vain toimia, ja Alphan sääsuojauksen kanssa minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia.”

frederic-schlosser-sony-alpha-7RM3

© Frederic Schlosser | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/100s @ f/3.2, ISO 320

Toisessa hänen suosikkikuvasarjassaan on kuvattu Mercedes-Benz EQC auringonnousua vasten Ruotsin rannikolla. Jälleen kerran kuvan tunnelma sopii täydellisesti kampanjaan. ”Tämä oli Mercedeksen ensimmäinen täyssähköauto ja jujuna oli ’uuden aikakauden koitto’. Kuvasimme sitten kilpaa valon ja kellon kanssa ikuistaaksemme tämän tunnelman… Täydellistä valoa oli 10 tai 15 minuuttia, ja silloin ei voi hukata aikaa kameran miettimiseen. Mutta Alpha 7R -sarjan kanssa hetkeäkään ei mene hukkaan, se toimii kaikissa tilanteissa.”

Esitellyt tuotteet
ILCE-7R
α7R

ILCE-7R

Sony α7R II
α7R II

ILCE-7RM2

Sony α7R III
α7R III

ILCE-7RM3

FE 24-70mm f/2.8 GM
FE 24–70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

24-70mm f/2.8 ZA SSM II
Vario-Sonnar® T* 24-70mm, F2,8 ZA SSM II

SAL2470Z2

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Frederic Schlosser
alpha universe

Frederic Schlosser

Saksa

ˮPyrkimys täydelliseen hetkeenˮ

Näytä profiili


x