laskija laskemassa vaikeaa rinnettä kovalla vauhdilla

Jännitystä vuorella

Mine Kasapoğlu

Oli tammikuu 2021, ja ammattimainen urheilukuvaaja Mine Kasapoğlu tuijotti puiden ja kallioiden välissä puikkelehtivaa lumista ja jäistä reittiä. Tämä oli Streif, miesten syöksylaskun maailmancupin kilpailurinne Hahnenkammissa Kitzbühelin Alpeilla Itävallassa. Se on raastava yli 860 metrin lasku, jota pidetään maailman vaativimpana. Virheille ei ole sijaa.

”Tämä on syöksylaskurinteistä vaikein”, Mine huudahtaa. ”On järjetöntä mutta mahtavaa katsella, kun urheilijat testaavat rohkeuttaan ja taitojaan syöksyessään alas.”

On selvää, että Mine ihailee tästä kavalimmasta rinteestä selviytyviä laskijoita. ”Kuvatessani haluan aina heidän näyttävän täydellisiltä sankareilta, jos vain voin”, hän sanoo. ”Minua ei kiinnosta kaatumisten tallentaminen, sillä en näe heitä siten. Mielestäni he ansaitsevat tämän näkökulman, koska minulle he ovat supersankareita ja haluan näyttää heidät tavoittelemassa täydellisyyttä. Jos olisin yleisössä, hurraisin heille, mutta voin osoittaa heille tukeani myös valokuvillani.”

laskija kallistuu sivulle laskiessaan rinteessä

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/16000s @ f/3.2, ISO 800

Osa hänen näkökulmaansa on tutkia ammattilaisurheilun inhimillistä puolta, joka saattaa unohtua, jos kaikki kuvat ovat yksinäisiä hahmoja taistelemassa tietään alas vuorelta. ”Kuvaan tietenkin mielelläni kilpailijoita toiminnassa, mutta myös heidän valmistautumisestaan saa todella hienoja kuvia”, hän kertoo. ”Tällainen on esimerkiksi Max Franzista ottamani kuva, jossa hän oli löytänyt hiljaisen paikan käydä rata läpi ja harjoitella kaarteet ja jyrkänteet mielessään.”

laskija nojaa sauvoihinsa kilpailun jälkeen

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 400

Kilpailussa on haasteita niin valokuvaajille kuin urheilijoillekin. Jos laskijoilla ei ole varaa virheisiin, sama pätee myös laskun kuvaajiin. ”Oikean paikan valinta on tärkeää, mutta valo ja sää voivat muuttaa kaiken, kuten missä tahansa ulkolajissa”, Mine selittää. ”Kitzbühelissä saa hienoja kuvia viimeisestä hypystä, kun yleisö on taustalla – mutta vuonna 2021 yleisöä ei ollut!”

140 km/h liikkuvan kohteen tarkentaminen ja rajaaminen voi tietysti olla myös vaikeaa, jollei käytössä ole Sonyn Alpha 9 II. Tässä tapahtumassa Mine yhdisti tavallisen tapaan Alpha 9 II -kameraansa FE 400mm f/2.8 GM OSS -objektiivin ja sai upeita kuvia. ”Ajoitus on erittäin tärkeää, sillä tuolla nopeudella laskijat saattavat mennä ruudun ohi huomaamatta”, hän sanoo. ”Sommittelu tulee kokemuksen ja keskittymisen myötä. Aina on joitain ennakkovihjeitä siitä, milloin laskija ilmestyy ruudulle. He tulevat noin 45 sekunnin välein, jolloin voi olla valmiina. Joskus näkee TV-kameroiden kääntyvän heidän suuntaansa, ennen kuin he tulevat näkyviin.”

ilmaan hypännyt laskija

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter| 1/10000s @ f/4.0, ISO 640

Minen mukaan Alpha 9 II:n pimentymätön elektroninen etsin vaikuttaa valtavasti onnistumiseen. Yhdessä elektronisen sulkimen ja kuvataajuuden kanssa siitä tulee täydellinen työkalu toimintakuviin. ”Tämä kamera on todella muuttanut kuvaustapaani rinteessä, koska kohteen seuranta on niin helppoa”, hän selventää. ”Voin kuvata 20 kuvaa sekunnissa ja luottaa siihen, että jokainen kuva on tarkka. Elektroninen etsin on itse asiassa mahtava lumella, kun on niin kirkasta, ettei kuvia voi tarkastella päänäytöltä. Alpha 9 II:n kanssa tiedän kuitenkin, että ne ovat kaikki teräviä joka tapauksessa.”

”Käytän useimmiten reaaliaikaista seurantatilaa, joka lukitsee tarkennuksen laskijaan ja pitää hänet täysin tarkkana. Jos on mahdollista, lukitsen laskijan jo edellisellä portilla. Tällöin se seuraa häntä pidempään, kun hän syöksyy minua kohti. Laskijan ja lumen välisestä suuresta kontrastista on apua, mutta se toimii hienosti myös vähemmän täydellisissä tilanteissa.”

Kun liike pysäytetään näin suurennetussa näkymässä, saavutettavat valotusajat ovat ratkaisevia. Tällöin Mine luottaa Alpha 9 II:n elektroniseen sulkimeen ja erinomaiseen ISO-herkkyyteen käyttäen asetuksena jopa 1/16 000 sekuntia. ”Käytän nykyään aina elektronista suljinta”, hän selittää. ”Se on aivan ykkönen minulle. Saan enemmän ja tarkempia kuvia, ja se on täysin hiljainen. Ympärilläni olevat valokuvaajat eivät tiedä tarkalleen, milloin laukaisen, mistä pidän kovasti!”

laskija vauhdissa syöksylaskussa

© Mine Kasapoğlu | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/10000s @ f/3.2, ISO 800

Jonkun täytyy myös voittaa. Vuoden 2021 Hahnenkammin syöksylaskun voittaja oli Sveitsin Beat Feuz ajalla 1.53,77, joka on lähellä ennätysaikaa. Valkokuvaajille onnistuminen näyttäytyy eri tavalla. Mine kertoo: ”Minulle siinä on kyse onnistuneesta tunteen siirrosta. Haluan, että katsojan sydän jättää lyönnin väliin kuvani nähdessään, kuten minullakin kävi kuvatessani. Sen voi saada aikaan ilme urheilijan kasvoilla, hänen kehonkielensä tai tapa, jolla hän venyy käännökseen. Kunhan innostun siitä, muuta ei tarvita.”

Esitellyt tuotteet

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

”Etsin valoa, energiaa ja tunnetta, kuvattuna juuri oikealla hetkellä.”

Samantyyppisiä tarinoita

Rekisteröidy α Universe -uutiskirjeen tilaajaksi

α Universe -uutiskirjeen tilaaminen onnistui!

Anna kelvollinen sähköpostiosoite

Pahoittelut, jotain meni pieleen.

Tilaaminen onnistui!